arbejderklassen»Arbejderklassen eksisterer ikke, vi tilhører alle middelklassen«. Alle, der har haft sin gang på landets uddannelsesinstitutioner, kender refrænet. Det har været det samme i årtier. Dog er det som om, det er ved at blive lidt skingert. Man får fornemmelsen af, at virkeligheden gør oprør mod den borgerlige fortælling. Men hvad er arbejderklassen egentlig, hvor stor er den, og hvilke konklusioner kan vi uddrage af klassesamfundets sammensætning i dagens Danmark?

demokratisk centralismeVi præsenterer her den Internationale Marxistiske Tendens’ verdensperspektiv for 2018: som diskuteret, ændret og vedtaget af de delegerede på verdenskongressen i sommeren 2018. Det følgende er IMT’s analyse af den nuværende politisk situation internationalt og perspektiv for hvor vi er på vej hen. 

Begivenhederne har overhalet en række af de konkrete begivenheder der beskrives i perspektivet, men vi mener, at stadig at analysens generelle linjer er gældende og derfor stadig relevante.

hjotenI en tid med øget oprustning og internationale spændinger viser dansk kapitalisme sit sande ansigt som en lydig nikkedukke for USA. Voksende interesse for Arktis tvinger Danmark til at spille en mere direkte rolle i Grønland for at sikre alliancen med USA. Danmarks rolle i den såkaldte lufthavnssag beviste endnu en gang, at de danske kapitalister anser Grønland som blot en brik, de kan bruge i et stormagtsspil.

de gule vesteTilbage i november startede en af de vigtigste protestbevægelser, Frankrig har set siden ’68. Bevægelsen blev kendt verden over som ”De Gule Veste”. Mere end 20 uger efter bevægelsens start går folk fortsat på gaderne. Macron-regeringen har forgæves forsøgt at kvæle bevægelsen med både reformer og politi. Statsrepressionen eskalerer, og flere demokratiske rettigheder ryger i svinget.

revolution soudanaiseEn revolutionær bevægelse udvikler sig i Sudan, og har allerede fjernet to diktatorer. De enorme problemer, som har givet liv til bevægelsen, vil ikke forsvinde med kosmetiske ændringer i toppen af regimet. Sudans arbejdere, bønder og fattige må i stedet fastholde og udbygge den magt, de står med i hænderne, for at skabe et nyt samfund.

theresamayDenne artikel er et længere uddrag af artiklen “Britain: the dying days of May's government”, der blev bragt på fra marxist.com den. 13. marts. Artiklen blev bragt dagen efter at May’s brexit-aftale aftenen forinden var blevet nedstemt med et historisk stor antal stemmer i det britiske parlament, den aftale der efterfølgende er blevet stemt ned endnu en gang, uden at parlamentet er blevet enige om nogen anden aftale.

klimakamp 1I de sidste måneder er tusindvis af unge og studerende over hele verden gået på gaden for at demonstrere mod politikernes manglende handling i forbindelse med klimaforandringerne. Mere end 10.000 unge mødte op på Christiansborg Slotsplads den 15. marts for at tage del i den største internationale klimastrejke nogensinde.

 mafr arbejdermuseetI midten af januar, blev den nye bog fra Forlaget Marx “Rosa Luxemburgs revolutionære arv” præsenteret i Berlin - 100 år efter at Luxemburg blev myrdet af kontrarevolutionære frikorps. En historisk begivenhed af enorm betydning, som netop fandt sted i Berlin.

algerietEn enorm revolutionær bevægelse er startet i Algeriet. Den blev antændt, da præsident Abdelaziz Bouteflika annoncerede, at han ville stille op til valget i april. Formelt set har Bouteflika siddet på magten siden 1999, få år inden borgerkrigen sluttede. Men præsidenten har nærmest ikke været set offentligt, siden han blev ramt af et slagtilfælde i 2013.

Del

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.