Virkeligheden for størstedelen af verdens kvinder er stadig meget langt fra ligestilling og slet ikke i nærheden af frigørelse. Løngabet er én ting, men uligheden og undertrykkelsen handler om meget mere end det. Fra frygten for at stille vores drinks i byen, utrygheden ved at gå alene hjem, konstant at skulle lægge øre til sexistiske kommentarer og nedstirrende blikke, til størstedelen af husarbejdet, læger der ikke tager “kvindesygdomme” alvorligt og at blive behandlet som mindre værd. Listen fortsætter i det uendelige…

Vi lever i en tid kendetegnet af voldsomme imperialistiske krige og konflikter, som har kastet hele regioner ud i barbari. For at bekæmpe imperialismen i dag må vi studere Lenins analyse af imperialismen som fænomen. Det var netop bevæbnet med en klar forståelse af samfundets dynamikker, at han sammen med bolsjevikkerne formåede at stå i spidsen for den Russiske Revolution, som væltede kapitalismen og afsluttede 1. verdenskrigs imperialistiske blodbad.

Som en del af hans ufærdige noter til værket Naturens dialektik, skrev Friedrich Engel en banebrydende analyse af de materielle faktorer, der igangsatte menneskehedens evolutionære udvikling. Vi udgiver her en introduktion, skrevet af Socialist Appeal, til denne fascinerende tekst.

Krisen, der startede i 2008, udstillede kapitalismens begrænsninger, og startede en proces, hvor millioner af arbejdere og unge begyndte at udfordre ikke bare den såkaldte “neoliberalisme”, men selve det kapitalistiske system. Krisen i kapitalismen har dog ikke båret venstrefløjen til magten, men i stedet skubbet venstrefløjen ud i sin egen krise. På overfladen virker det som en selvmodsigelse, men hvis vi ser under overfladen, så er det tydeligt, at det skyldes den reformistiske politiks begrænsninger i en periode som den nuværende.

Modstandere af marxismen beskylder den typisk for at være “fatalistisk” eller for at have et “teleologisk” syn på historien; med andre ord anklager de marxister for at se hele historien som havende et fast endemål eller formål. I denne artikel sætter vi fokus på spørgsmålet om nødvendighed og tilfældighed og behovet for en revolutionær ledelse.

Marxister anerkender de enorme fremskrift der blev opnået gennem den kinesiske revolution i 1949. Efter det kinesisk-sovjetiske brud fandt mange af Mao Zedongs slogans − ikke overraskende − et ekko på tværs af verden som et alternativ til det bureaukratiserede Sovjet. Men der er væsentlige politiske forskelle mellem de ægte marxistiske idéer og maoismen, som er vigtige at få afklaret.

Vi bliver fortalt, at det er markedet, der er kilden til al fremgang i kapitalismen. Men i realiteten er kapitalismen opbygget af øer af planlægning. Supermarkedskæden Sears’ laissez fair-eksperiment viser de katastrofale resultater, der følger, når kapitalisterne køber deres egne floskler om markedets overlegenhed. Erfaringerne fra de største virksomheder viser planøkonomiens overlegenhed.

Kapitalismen underminerer ikke kun de materielle forhold for det store flertal af menneskeheden. Systemet er også ødelæggende for, hvad der kan beskrives som den åndelige udvikling. Dette er en oversættelse af lederen til nr. 41 af det teoretiske magasin In Defence of Marxism, skrevet af Alan Woods, som behandler problematikken ved fremmedgørelse under klassesamfundet i almindelighed og under kapitalismen i særdeleshed.

For 90 år siden, den 30. januar 1933, blev Adolf Hitler indsat som tysk kansler. Dermed var vejen banet for oprettelsen af det nazistiske regime; en katastrofal begivenhed for arbejderklassen i Tyskland og resten af verden. Men hvordan var det muligt for nazisterne at komme til magten, og hvilke lektioner kan vi i dag lære af tragedien?

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.