Dette dokument, med den originale titel ”Marxistisk teori og kampen mod fremmede klassers idéer”, blev efter en grundig diskussion på alle niveauer i den Internationale Marxistiske Tendens (IMT) enstemmigt vedtaget af IMT’s Verdenskongres i juli 2018. Dokumentets formål er at optegne grænsen mellem marxisme og et sæt af idealistiske og postmoderne ideer, der er fremmede for arbejderklassen, og som igennem et stykke tid har vundet indflydelse blandt et lag af aktivister i akademiske cirkler, og som ydermere bliver brugt på en reaktionær måde i den internationale arbejderbevægelse.

Teser om Feuerbach er et af Karl Marx' vigtigste filosofiske værket. I værket udlægger Marx den materialistiske forståelse af menneskets bevidsthed og viser, hvordan vores tanker og ideer er produktet af vores plads i den fysiske verden omkring os, og vores inteaktion med den. Kun ved at forstå menneskets reelle plads i samfundet, bliver vi i stand til at forstå verden omkring os; en forudsætning for at kunne forandre den grundlæggende.

»Venstrefløjen har behov for et nyt narrativ.« Sådan lyder idéen, som i dag har grebet mange på venstrefløjen verden over, i takt med, at der bliver forsøgt skabt alternativer til de dominerende borgerlige partier. Hvad er indholdet bag denne idé om et ”nyt narrativ”? Og kan den hjælpe med at tage arbejderklassen fremad på nogen måde? Yola Kipcak, fra den østrigske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT), forklarer her, hvorfor ordlege ikke kan erstatte klassekamp.

Marxisme og Feminisme forlaget marx produktbillede

Vi bringer her, fjerde kapitel af vores bog Marxisme og feminisme - Hvorfor klassekamp er kvindekamp. Bogens indhold vil løbende bliver udgivet på marxist.dk som en artikelserie i fem dele. Bogen kan i sin helhed købes over vores forlag Forlaget Marx. I denne del af bogen fremføres den marxistiske kritik den antikapitalistiske feminisme og dets filosofiske grundlag. Bogens første, andet og tredje kapitel kan findes her.

Marxisme og Feminisme forlaget marx produktbillede

Vi bringer her, tredje kapitel af vores bog Marxisme og feminisme - Hvorfor klassekamp er kvindekamp. Bogens indhold vil løbende bliver udgivet på marxist.dk som en artikelserie i fem dele. Bogen kan i sin helhed købes over vores forlag Forlaget Marx. I denne del af bogen fremføres den marxistiske kritik af intersektionalitet og dets filosofiske grundlag.

krig og imperialisme

For de fleste virkede Ruslands invasion af Ukraine som det rene vanvid – som om hele verden er blevet gal. Den fortælling er kun blevet understøttet af alverdens magthavere og medier. Fra kommentatorer kunne man høre at nu “rablede” det for Putin. Men at forklare krig med galskab er ingen forklaring. For marxister er krig ikke et resultat af pludseligt opstået vanvid hos den ene eller anden magthaver. Krig er indbygget i selve kapitalismens fundament.

Lenin 1919 03 18

Spørgsmålet om staten er et kernepunkt for marxister. Forståelsen af og forholdet til staten er et af de mest markante spørgsmål, der adskiller de forskellige politiske strømninger i arbejderbevægelsen, fra reformister til anarkister og marxister.

karl marx banner hoved

Karl Marx’ idéer har aldrig været mere relevante end i dag. Det afspejles i en udbredt tørst efter marxistisk teori. I denne artikel fra sommeren 2013 tager Alan Woods fat på Karl Marx’ vigtigste idéer og deres relevans i forhold til den generelle krise, som kapitalismen i dag befinder sig i.

staten og revolutionen forside produktbilledeSpørgsmålet om staten og dens klassekarakter er ikke noget, som de fleste arbejdere normalvis bekymrer sig om. Det er ikke tilfældigt. Staten er kun et brugbart redskab for den herskende klasse, så længe folk ser den som neutral, upartisk og hævet over klassernes og enkeltindividernes interesser. Vi bringer her forordet til Lenins Staten og Revolutionen, skrevet af den britiske marxist Alan Woods.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.