Marxisme og Feminisme forlaget marx produktbillede

Vi bringer her, første del af vores bog Marxisme og feminisme - Hvorfor klassekamp er kvindekamp. Bogens indhold vil løbende bliver udgivet på marxist.dk som en artikelserie i fem dele. Bogen kan i sin helhed købes over vores forlag Forlaget Marx. I denne del af bogen udlægges den marxistiske analyse af kvindeundertrykkelsens oprindelse, som blev udarbejdet af Friedrich Engels, en af marxismens grundlæggere.

Breznev realDer kan gives mange eksempler på stalinismens rolle i praksis, men hvilket bedre findes der end det stalinistiske Sovjetunionens egen udvikling og undergang efter Stalins død? Vi vil her kaste et blik på stalinismens udvikling i Sovjetunionen over de knapt 50 år efter anden verdenskrig, og hvordan dets sammenbrud var en logisk følge af stalinismen selv.

123

Da Nazityskland angreb Sovjetunionen i 1941 var der ikke mange der troede, at Sovjet ville holde mere end et par måneder. Men resultatet af den blodigste krig i menneskehedens historie var et sejrrigt Sovjet, der havde opnået status af international supermagt. Den dag i dag er der folk på venstrefløjen verden over, der mener, at Stalin fortjener at blive hyldet som sejrherren, der knuste Nazityskland. Intet kunne være længere fra sandheden. 

 

Stalin Som politisk tendens repræsenterer stalinismen et brud med marxismen. Stalinismen opstod med Stalin i den historiske kontekst i Sovjetunionen, men stalinismen fortsatte med at eksistere efter Stalins død helt op til i dag. Stalinisme handler ikke om at bekende sig til Stalin og hans handlinger, det gør meget få i dag, men om at følge den politiske tendens han efterlod. I denne artikel fra vores teoretiske magasin MARXISME ser vi nærmere på stalinismens rødder.

Skærmbillede 2021 07 08 kl. 17.35.52

Det er næppe gået mange venstreorienteredes næse forbi, at Enhedslistens såkaldte chefideolog Pelle Dragsted har skrevet bogen Nordisk socialisme. Heri udfolder han visionen for, hvad han kalder nordisk socialisme. En socialisme, der til forveksling ligner den socialdemokratiske utopi fra sidste århundrede.

site 1536861 1280

Slår man op i ordbogen, får man følgende definition på arbejderisme: “(nedsættende om) forherligelse af arbejderklassen”. Marxister vil tilføje, at det er en forherligelse af et falsk billede af arbejderklassen. 

 

208389898 615854376058121 315768906367923773 nI 1917 kunne det russiske bolsjevikparti og det tyske socialdemokrati næsten ikke være mere forskellige. Men de var kommet fra samme sted. Hvilke forhold var med til at forme de to partier så forskelligt, og hvad kan revolutionære lære af deres udvikling?

Workers PowerI marxistisk forstand er sekterisme en manglende evne til at forbinde sig med arbejderklassen, som følge af fejlagtig tilgang til arbejdernes bevægelse og kamp, som den udfolder sig i virkeligheden. Sekterisme udspringer af manglende dialektisk forståelse af bevidsthed og massefænomener samt en manglende sans for proportioner.

Alexander II of Russias murder 02Bolsjevikkernes historie er et skatkammer af lektioner for revolutionære i dag.  I denne artikel dykker vi ned i bolsjevikkernes kamp mod anarkistiske idéer – en kamp der var nødvendig for at partiet, under den russiske revolution i 1917, kunne lede arbejderklassen til magten.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.