Et århundrede er gået, siden den italienske kapitalistklasse overdrog magten til Benito Mussolinis fascister. Nedenfor præsenterer vi et let bearbejdet sammendrag af artikler fra Sinistra Classe Rivoluzione, den italienske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT), om begivenhederne, der ledte op til Mussolinis berygtede march mod Rom.

Netop nu er vi på vej ind i en krise. En krise der formentlig vil kunne måle sig med depressionen i 30’erne. Inflation, krig, klimaforandringer og spekulation spiller afgørende roller. Men bag de exceptionelle begivenheder ligger de helt fundamentale modsætninger i kapitalismen. At forstå dem er første skridt til at forstå karakteren af den nuværende krise.

I Revolutionære Socialister har vi netop holdt vores årlige Revolution Festival med over 100 deltagere fra hele landet. Gæster såvel som medlemmer gik derfra med en højere forståelse af marxisme og revolutionær teori, såvel som fornyet vilje og kraft til at kæmpe for at omstyrte det kapitalistiske system. Hvis du var så uheldig at kunne deltage i begivenheden kan du heldigvis alligevel se oplæggene her!

Ideen om “menneskets natur” benyttes ofte til at fornægte muligheden for en kommunistisk fremtid. Det hævdes, at mennesker af natur er grådige og egoistiske. Men er det rigtigt, og findes der overhovedet en menneskelig natur?

Dette dokument, med den originale titel ”Marxistisk teori og kampen mod fremmede klassers idéer”, blev efter en grundig diskussion på alle niveauer i den Internationale Marxistiske Tendens (IMT) enstemmigt vedtaget af IMT’s Verdenskongres i juli 2018. Dokumentets formål er at optegne grænsen mellem marxisme og et sæt af idealistiske og postmoderne ideer, der er fremmede for arbejderklassen, og som igennem et stykke tid har vundet indflydelse blandt et lag af aktivister i akademiske cirkler, og som ydermere bliver brugt på en reaktionær måde i den internationale arbejderbevægelse.

Teser om Feuerbach er et af Karl Marx' vigtigste filosofiske værket. I værket udlægger Marx den materialistiske forståelse af menneskets bevidsthed og viser, hvordan vores tanker og ideer er produktet af vores plads i den fysiske verden omkring os, og vores inteaktion med den. Kun ved at forstå menneskets reelle plads i samfundet, bliver vi i stand til at forstå verden omkring os; en forudsætning for at kunne forandre den grundlæggende.

»Venstrefløjen har behov for et nyt narrativ.« Sådan lyder idéen, som i dag har grebet mange på venstrefløjen verden over, i takt med, at der bliver forsøgt skabt alternativer til de dominerende borgerlige partier. Hvad er indholdet bag denne idé om et ”nyt narrativ”? Og kan den hjælpe med at tage arbejderklassen fremad på nogen måde? Yola Kipcak, fra den østrigske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT), forklarer her, hvorfor ordlege ikke kan erstatte klassekamp.

Marxisme og Feminisme forlaget marx produktbillede

Vi bringer her, fjerde kapitel af vores bog Marxisme og feminisme - Hvorfor klassekamp er kvindekamp. Bogens indhold vil løbende bliver udgivet på marxist.dk som en artikelserie i fem dele. Bogen kan i sin helhed købes over vores forlag Forlaget Marx. I denne del af bogen fremføres den marxistiske kritik den antikapitalistiske feminisme og dets filosofiske grundlag. Bogens første, andet og tredje kapitel kan findes her.

Marxisme og Feminisme forlaget marx produktbillede

Vi bringer her, tredje kapitel af vores bog Marxisme og feminisme - Hvorfor klassekamp er kvindekamp. Bogens indhold vil løbende bliver udgivet på marxist.dk som en artikelserie i fem dele. Bogen kan i sin helhed købes over vores forlag Forlaget Marx. I denne del af bogen fremføres den marxistiske kritik af intersektionalitet og dets filosofiske grundlag.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.