Hegn 2

De færreste kender til historien om de knap 250.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark efter 2. verdenskrig, og levede under kummerlige forhold i danske flygtningelejre. 17.000 flygtninge døde i lejrene, halvdelen af dem børn, og langt størstedelen af dødsfaldene kunne være undgået. Det danske borgerskab havde ingen kvaler ved at tjene styrtende formuer på at hjælpe nazisternes krigsindsats, men efter krigens afslutning ville de ikke røre en finger for de mange flygtninge.

Borgerskabets forbrydelser

Følgende er anden artikel i serien Borgerskabets Forbrydelser. Serien går i dybden med en række af de største skandaler og overgreb, som den kapitalistiske klasse har udøvet mod arbejderklassen i Danmark. I denne artikel dykker vi ned i blødersagen: I 1980’erne smittede Novo Nordisk velvidende og med hjælp fra Indenrigsministeriet 91 danske blødere med HIV gennem deres livsnødvendige faktormedicin. Kun 23 af de smittede er i live i dag.

Borgerskabets forbrydelser

Følgende er første artikel i en ny serie: ”Borgerskabets forbrydelser”, der vil afdække de overgreb som den herskende i Danmark har udøvet på arbejderklassen gennem historien. I dette nummer tager vi udgangspunkt i en forbrydelse, der stadig har følgevirkninger i dag: nemlig cementgiganten FLSmidths asbestudledning og dens konsekvenser for Aalborgs arbejdere.

 

KrupskajaDette er første artikel i en ny artikelserie "Hvem var", der vil kaste lys over historiens mindre kendte revolutionære. I dette nummer ser vi nærmere på N. K. Krupskaja.

AfghanistanKabuls fald og Talibans tilbageerobring af magten er et produkt af imperialismen; det samme var de islamiske fundamentalisters opståen i regionen til at starte med. Saur revolutionen i 1978 formåede næsten at ryste Afghanistan ud af sin tilbageståenhed, for kun at blive kastet tilbage af den fundamentalistiske kontrarevolution, støttet og bevæbnet af vesten. Denne artikel forklarer hvordan revolutionen opstod, hvad den opnåede og hvordan den blev besejret.

LuxemburgBogSom det er de fleste bekendt fik Danmark en socialdemokratisk regering ved sidste valg. Hvad færre måske var klar over er, at vi under Mette Frederiksen og co. bevæger os tættere og tættere på virkeliggjort socialisme... hvis altså man skal tro ledende Enhedsliste-folk.

Leon Trotsky Lev Davidovich Bronstein Vladimir Ilyich Ulyanov Lenin Lev Kamenev Party Congress USSR 1919Hvad kan vi lære af Bolsjevikkernes tidlige erfaringer? Hvordan lykkedes det Bolsjevikkerne at udvikle sig fra små, isolerede grupper af marxister til et masseparti, der var i stand til at stå i spidsen for den socialistiske revolution?

1WBUR NPR News Station flickrVi lever i en tid, hvor mange mennesker har mistet alt håb for fremtiden. For den almindelige arbejder er en fortsættelse af uvished det eneste der er sikkert. Millioner har mistet deres levebrød, mens de kapitalistiske partiers duopol benægter dem en stemme, og klimaforandringer og pandemien lurer truende over alting.

SPAVi begynder at se en modreaktion på feministiske postmodernistiske teorier, der fokuserer på individet. Som en velkommen modvægt vinder en antikapitalistisk feminisme, der er inspireret af marxismen, frem. Men den antikapitalistiske feminisme har også sine begrænsninger. Den har ingen svar på, hvordan de revolutionære bevægelser, vi ser brede sig ud over hele verden, vindes.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.