Á midnátt 13. mai fór Føroya Arbeiðarafelag í verkfall. Fakfelagið er tað størsta í landinum og hevur umleið 5000 limir, sum svarar til 10% av fólkinum í Føroyum. Fakfelagið umboðar ófaklærdu arbeiðararnar í landinum sum millum annað fevnur um reingerðar-, flutnings- og fabriksarbeiðarar, eisini tey ið arbeiða innan alivinnuna sum er størsta vinnan í landinum eftir fiskiskapin.

Midnat den 13. maj gik Føroya Arbeiðarafelag i strejke. Fagforeningen er den største i landet med 5000 medlemmer, hvilket svarer til 10% af befolkningen på Færøerne. Fagforeningen repræsenterer landets ufaglærte arbejdere og inkluderer blandt andet rengørings-, transport- og fabriksarbejdere, herunder dem der arbejder inden for fiskeopdræt, som er landets største erhverv efter fiskeriet. 

Skraldemændene i Hvidovre Kommune nedlagde i marts arbejdet i en uge efter at have udstået utålelige arbejdsforhold i over et halvt år. Nu står arbejderne tilbage med dagbøder som straf og stadig ingen løsning på problemet. Sagen belyser både et skævvredet fagretsligt system, der er indrettet til gavn for arbejdsgiverne, men også den potentielle magt, som arbejderklassen besidder.

Eksperter og medier havde udråbt forhandlingerne om OK23 til de vanskeligste i mange år. På den ene side på grund af den høje inflation, der har betydet det største fald i reallønnen siden anden verdenskrig, og på den anden side fordi den nye SVM-regering lancerede et massivt angreb på arbejderklassens arbejdstid med afskaffelsen af store bededag, netop som forhandlingerne for alvor gik i gang. Grundlaget for en storkonflikt var tilstede og eksperterne var da også tydeligt nervøse. Men hvorfor endte det alligevel med et stort JA, og betyder det, at klassekampen er afblæst?

Hvis man er i tvivl om, hvad OK23 handler om, så er det nok at se på forløbets begyndelse. Det siger alt. 

Onsdag d. 22 marts blokerede 550 skraldemænd Amagerforbrænding. Det sker imod det fælleskommunale selskab, ARC der vil fratage skraldemændene de sidste goder der er i deres voldsomt nedslidende arbejdsdag: muligheden for at tage hjem når dagens arbejde er færdiggjort. 

Det foreliggende industriforlig falder meget kort for at kunne tilbagevinde den løn, som vi har tabt siden den sidste overenskomst. Selvom lønstigningen er højere, end den er for svendene, er vi lærlinge heller ikke på nogen måde sikret mod reallønsfald.

Regeringens nedskæringsdiktater i kommunerne rammer nu meritpædagogstuderende. Det vil kun forværre den i forvejen store pædagogmangel og lægge yderligere pres på daginstitutionerne, der er ved at nå bristepunktet.

Der er en vis sandsynlighed for, at de igangværende overenskomstforhandlinger på det private område (OK23) ender i en storkonflikt. Kommer det dertil, sker det på trods af et indviklet system, hvis primære formål er at forhindre strejker.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.