CataloniaDet catalonske parlaments beslutning om at indkalde til en folkeafstemning om uafhængighed den 1. oktober er blevet modtaget med repressive foranstaltninger fra den spanske stats side. Disse foranstaltninger stiger i intensitet, som dagene går og afslører den fundamentalt udemokratiske karakter af forfatningen fra 1978, som blev indført i en aftale mellem det gamle Franco-regime og lederne af arbejderpartierne for at afslutte den revolutionære krise, der havde lammet landet.

Seddelproduktion krediter Danmarks Nationalbank- Det går godt i dansk økonomi, kunne finansminister Kristian Jensen berette, da regeringen lancerede sit finanslovsudspil i de sidste dage af august. Opsvinget buldrer derudaf, må vi forstå. Beskæftigelsen er stigende og arbejdsløsheden er i bund. Samfundet vælter efter sigende i penge. Men der er grund til at tage regeringens jubeloptimistiske forudsigelser med et gran salt. Dansk økonomi kan stå overfor en ny nedgang.

capitalism is crisiswideEt årti efter starten på det finansielle krak peger alle advarselstegn mod en ny nedgang.

“Endnu en global krise? Det vil aldrig ske igen.” Sådan siger sir John Gieve, vicedirektør for finansiel stabilitet i Bank of England, som var en af de ledende for ti år siden under det største økonomiske krak siden 1930’erne.

Ingen skal dog lade sig narre af sir Johns løfter på denne tiende årsdag for begyndelsen på det finansielle kollaps i 2007. Det var en tid, hvor arbejdere mistede deres job, lønninger blev skåret ned og folks hjem blev overtaget. For at redde bankerne, blev Northern Rock og andre finansielle virksomheder nationaliseret af skatteyderne. Billioner af pund blev brugt på at redde det kapitalistiske system – og vi betaler stadig prisen i dag.

For arbejderklassen synes krisen overhoved ikke at være afsluttet, på trods af de store profitter, som arbejdsgiver-klassen nu rager til sig. Nu truer en ny krise.

ProfileMyten om ‘menneskets egoistiske natur’ er et af de mest hyppige argumenter der rejses mod socialismen, men det er heldigvis også et af de nemmeste at aflive.

marx 7Kapital er et bredt begreb indenfor marxismen. Der findes bl.a. bankkapital, handelskapital, ågerkapital og industriel kapital. Mens handels- og ågerkapital var nogle af de første historiske former for kapital, vil vi her beskæftige os med den primære form indenfor kapitalismen, udbytteren af lønarbejdet og uddriveren af merværdi: den industrielle kapital.

finanslovforslag 2018 thumbDanmarks regering bestående af Venstre, Konservative og Liberal alliance så ud til, da den blev dannet i november sidste år, at være den mest reaktionære regering i nyere dansk historie. På den front har VLAK da slet heller ikke skuffet os. På knap et år har vi for bare at nævne nogen få ting været vidne til et kæmpe knæfald for Trump, liberalisering af taxaloven, kæmpe skatterabat til Mærsk og på det seneste har en mulighed vist sig for at lovgive om kvinders påklædning, altså et såkaldt Burka-forbud.

Finanslovsforslaget for 2018 skriver sig direkte ind i rækken af de mange reaktionære tiltag, som regeringen har på samvittigheden. Vi står med et forslag til finanslov, der ikke efterlader nogen med den mindste tvivl om, hvis side regeringen står på.

CorbynSiden Corbyn i 2015 kom på stemmesedlen i formandsvalget i Labour, har han været en fortsat større torn i øjet på det britiske borgerskab. Vi talte med Josh Holroyd fra den britiske sektion af IMT om Corbyns lynhurtige tur fra Labour-outsider til Labour-leder.

venezuela oppositionGennem næsten 20 år har Venezuela været referencepunkt for millioner unge og arbejdere over hele verden, der ønskede at ændre verden. Det var landet, hvor man gik imod imperialismens dominans i Latinamerika, tog skridt mod et opgør med kapitalismen, og åbent diskuterede “socialisme i det 21. århundrede”. Men revolutionen er aldrig blevet ført til ende, og i dag, under en historisk dyb krise, og med desillusion og træthed blandt revolutionens støtter, er den reaktionære opposition gået i offensiven, og landet er på grænsen af borgerkrig. Hvordan er det nået så vidt? Og hvad må der gøres?

I sin kronik fra starten af juni i år skrev Mikkel Bolt en hård kritik af den danske venstrefløj generelt og Enhedslisten i særdeleshed. Titlen var ”Enhedslisten og resten af venstrefløjen skal væk, så vi kan forandre samfundet”. Bum. Hans kritik er skånselsløs og til tider rammende. Men efter at have spiddet reformismens utilstrækkelighed og venstrefløjens naive og konservative syn på den borgerlige stat, er Bolts konklusion at vi skal gå hjem. Hvis ikke synet af den etablerede venstrefløj var deprimerende nok, så fuldender Bolt selv billedet.

Forside nr32 september 2017Leder, Revolution nr. 32: Nu er sommerferien så småt ved at være ovre, politikerne vender tilbage til Christiansborg, og vi kan vente os en lang række af racistiske forslag udover alt den anden elendige politik, der vil blive fremlagt. En af de store diskussioner til efteråret bliver helt sikkert Dansk Folkepartis forslag om at indføre et såkaldt burka-forbud.

Yderligere information