I årevis har regeringen og resten af etablissementet ihærdigt forsøgt at greenwashe dansk kapitalisme, både indadtil overfor den danske befolkning men også udadtil overfor resten af verden. Men skandalen om Cheminovas årelange forurening af Vesterhavet, har endnu en gang aflivet myten om Danmark som et grønt foregangsland. Virkeligheden er, at dansk kapitalisme er lige så kulsort som kapitalismen i resten af verden.

Klimakrisen har ingen løsning under kapitalismen. Systemets repræsentanter i medierne og på Christiansborg fremlægger, når de ikke simpelthen fusker med tallene, kun “løsninger”, der rammer individuelle forbrugere. Men klimakrisen er ikke bare udtryk for en forfejlet ideologi, grådige individer eller mangel på viden. Den udtrykker kapitalismens blindgyde, en mur der kun kan væltes af den socialistiske verdensrevolution.

I den lille by Ølst er op mod 6 millioner tons forurenet jord på vej til at skride ned i Alling Å, hvorfra forureningen vil spredes til Randers Fjord og på vejen vil begrave Ølst. Den ansvarlige mangemilliardær skrider fra regningen og overlader den til arbejderklassen, mens politikerne ingenting gør.

Verdens opdeling i nationalstater og den konkurrence, som foregår mellem de nationale borgerskaber, gør kampen mod klimaforandringer til en syg joke. Det er sjældent, at kapitalistiske politikere og kommentatorer åbent indrømmer denne åbenlyse sandhed, men i ny og næ er det muligt at læse en artikel skrevet af de mere kløgtige repræsentanter af kapitalen, hvor der udvises et glimt af forståelse. Men netop sådan en artikel blev for nylig udgivet af The Financial Times (FT) med titlen “Hvordan Kina trængte markedet for grøn teknologi op i en krog”.

Dåsetomater kastet på van Gogh malerier, vejblokader og bankbestyrelseslobbyisme: i de seneste år har vi set forskellige grupper bruge midler som disse i klimakampens navn. Men kun arbejdere og unges forenede kamp for kommunisme kan løse klimakrisen.

Glansbilledet af Danmark som grønt foregangsland begynder at falme efter et dramatisk forår, hvor det er blevet afsløret, at den danske stat manipulerer med klimaberegninger, lobbyer for megaudledere som Mærsk og fremlægger ønsketænkning som fakta. Dansk kapitalisme er kulsort, og hvis klimakrisen skal afværges, må systemet væltes.

Klodens fremtid afhænger af omstillingen fra fossil til bæredygtig energi. Det er et kapløb mod tiden. Klimaforskere anslår at der er en 50% risiko for at globale temperaturer overstiger førindustrielle niveauer med 1.5 C i løbet af de næste fem år. For nylig har en række gennembrud indenfor forskning i fusionsenergi demonstreret denne teknologis evne til at levere ubegrænset, bæredygtig energi, ved at efterligne de naturprocesser der foregår i solens kerne. Forskning i denne fantastiske teknologi er på skandaløs vis blevet groft underfinansieret i løbet af de seneste 50 år. Hvorfor? Fordi det ikke blev anset for at være et profitabelt foretagende.

Genbrug har under kapitalismen aldrig været en holdbar løsning på problemet med forurening, af den simple årsag at det ikke er profitabelt. Den kapitalistiske økonomi køres udelukkende for at skabe profitter til individer, som skal sikre deres virksomheders markedsandele. Etisk eller grønt forbrug er derfor ikke nogen reel løsning på miljøets globale problemer. Kun ved at nationalisere de centrale dele af økonomien, og køre dem demokratisk efter mennesker- og naturens behov, kan økonomien indrettes bæredygtigt.

Klima

Verdensledere og forretningsfolk er en flok løgnere. Denne beskrivelse kommer ikke fra marxister eller klimaaktivister men FN’s egen generalsekretær. FN’s seneste delrapport fra april sætter en fed streg under, at COP26, Parisaftalen og klimalovene har spillet fallit. Det bliver os der kommer til at betale prisen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.