I første halvår af 2008 har de amerikanske firmaer sløjfet flere arbejdspladser, end de har skabt. Alene i juni blev 62.000 arbejdspladser nedlagt. Arbejdsløsheden er officielt på 5,5 procent, men det reelle tal er, ifølge Arbejdsministeriets egne tal, på 9,7 procent i forhold til 8,3 procent sidste år. Arbejderne oplever, at arbejdstiden stiger og at lønningerne ikke kan følge med inflationen.

70 procent af den økonomiske aktivitet i USA er baseret på forbrug. Nu er boligboblen sprunget og det har slået resten af økonomien ud. Antallet af fattige stiger. Mere end 37 millioner amerikanere levede i 2007 i fattigdom, hvorimod tallet var på 36.5 millioner i 2006. Det viser en ny rapport fra det statslige statistik-kontor Census Bureau.

Uligheden i USA har aldrig været så høj som nu. I 2006 tjente de 0,01 procent rigeste amerikanere 976 gange så meget som de 90 procent fattigste. Medianlønnen er den løn, som er den mest almindelige. Ifølge en statistisk undersøgelse blandt amerikanerne, offentliggjort i tidsskriftet The Nation, er den midterste femtedels medianløn, i en periode fra 1998 til 2006 hvor den amerikanske økonomi er vokset med 25 procent, faldet med 3,8 procent. Medianindkomsten er faktisk stagneret siden 1973. En arbejder, der tjener 10 dollars i timen skal arbejde i over 10.000 år for at tjene det samme, som de 400 rigeste amerikanere tjente i 2005. 46 procent af amerikanerne har ikke råd til en sundhedsforsikring, hvilket er en katastrofe i et land som USA med privatiseret sundhedssektor.

Vil Obama gennemføre et ordentligt offentligt sundhedssystem? Svaret er nej. Han vil i stedet give de private forsikringsselskaber milliarder af dollars i tilskud.

Vil han afskaffe lovene imod fagforeningerne? Vil han give amnesti til emigrantarbejderne og deres familier? Overhovedet ikke. Men folk er så trætte af Bush, at de ser, hvad de ønsker at se i Obama.

Der er mange illusioner til Obama og Demokraterne og mange vil være nødt til at gå gennem erfaringen med en demokratisk regering før de indser, at det er nødvendigt at bryde med overklassens partier. Men folk lærer gennem erfaring og stigende arbejdsløshed, prisstigninger og uendelig krigsførelse vil fortsætte med at forandre bevidstheden hos den amerikanske arbejderklasse. Resultatet vil være eksplosivt.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.