Det revolutionær oprør i Mexico lige nu makerer et ny og dramatisk stadie i den latinamerikanske revolution. Lige på grænsen vil verdens mest magtfulde imperialistiske magt i verden bevæger masserne sig nu i en sådan grad, at det direkte truer selve kapitalismen. På Zocalo-pladsen i Mexico City mødes lørdag den 16. september en million repræsentanter fra overalt i landet på bud fra Lopez Opdrador. Planen er, at der her skal dannes en National Demokratisk Forsamling (CND), som skal repræsenterer arbejdernes egentlige vilje. Til støtte for denne forsamling, kampen mod valgsvindlen, og kampen mod udbytning og undertrykkelse holder Socialistisk Standpunkt på lørdag kl. 14:00 en protest ude foran den mexicanske ambassade (Bredgade 65 1. sal 1260 København K).

Vi bringer her en kort udtalelse fra de mexicanske marxister i Militant, der ligesom Socialistisk Standpunkt er en del af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT). For en længere analyse kan Alan Wood's artikel "The revolutionary reawakening of Mexico" på engelsk anbefales. Se også mere på vores tema-side om Mexico.


Det eneste svar nu er at forberede opbyggelsen af arbejdermagt

Det føderale valgtribunals beslutning om at anerkende PAN kandidaten Felipe Calderon er kun prikken over i'et i den herskende klasses kampagne imod Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) for at smadre millioner af mexicanske arbejderes håb. Det er et yderligere bevis på, at regeringens institutioner kun tjener et meget privilegeret lag af det mexicanske samfund, der bestemmer over millioner af menneskeskæbner i dette land uden hensyn til loven. Kampagnen blev organiseret af den amerikanske imperialisme og de mest magtfulde kapitalister i Mexico. Frygten for en AMLO regering, der kunne slippe en revolutionære proces løs - som det er tilfældet i Venezuela - hvor arbejderklassen kunne presse regeringen til at indføre tiltag til fordel for arbejderne, er hovedbaggrunden for den valgsvindel, som den herskende klasse har begået

Det mexicanske oligarkis hysteriske kampagne afslører deres foragt for alle landets arbejdere og unge. Når de kalder AMLO for "voldelig", "uforsonlig" osv., angriber de faktisk de millioner af os, som kæmper dag og nat for, at vores familier kan spise. Valgtribunalets beslutning betyder, at vi arbejdere ikke har andet alternativ end at kæmpe imod den regering, som forårsager os så meget elendighed og så megen desperation. Det betyder en kamp mod Fox, Calderon, og det system, som giver næring til en håndfuld korrupte parasitter - kapitalismen.

I den betydning er den kamp, som AMLO fører an i også vores kampen, alle undertryktes kamp; det er umuligt at håbe på et bedre liv under dette "de riges demokrati". Millioner af arbejdere og unge er nået til denne konklusion. Det er grunden til, at AMLO har kaldt til kamp for en ny regering, for nye institutioner, for fattigdommens endeligt, for afvisningen af privatiseringen af de mest værdifulde naturressourcer i vores land, lige så vel som retten til information, er blevet de fundamentale krav i vores bevægelse.

Ved at sætte de mest udbyttede lags krav i front har denne kamp taget et skridt fremad. Men vi må også sammenkæde den med andre vitale krav: især folkets kamp i Oaxaca, der har de samme mål som kampen på nationalt plan: en ende på elendighed, udbytning og undertrykkelse. Oaxacas kamp er nøje forbundet med alle de udbyttedes kamp i Mexico: vi må forenes i en samlet kamp.

AMLO's indkaldelse til en National Demokratisk Forsamling (CND), der afholdes den 16. spetember, er ekstrem vigtigt. Stående overfor den fuldstændig miskrediterede, korrupte, og langt fra upartiske regering, der nu er ved magten, er der et grundlæggende behov for et nyt magtorgan og nye regeringsinstitutioner. CND må påtage sig rollen som en arbejderregering; men for at dette kan ske, må skrappe midler tages i brug. Dannelsen af komiteer på alle arbejdspladser, i alle nabokvarterer og skoler er af afgørende vigtighed. Disse komiteer må sammenkædes og repræsenteres gennem demokratiske valgte forsamlinger på lokalt, (del)statsligt og nationalt plan. Disse komiteer må i voksende grad påtage sig mere og mere afgørende opgaver i deres regioner. Med andre ord, de må overtage regeringens opgaver.

På samme tid må sammenhængskræften i den eksisterende stat brydes ned, massemedierne, lov-systemet, militæret osv. må ødelægges. For at gøre dette må vores kræfter være orienteret imod forberedelsen af en generalstrejke. Denne kampmetode ville bidrage til sammenbruddet i den borgerlige stats institutioner, og lægge grundlaget for en styrkelse af arbejderklassens organisationer (fremtidige magtinstitutioner).

Udover at bygge op til en generalstrejke må agitationen i militæret fordobles. De appeller AMLO har fremsat til hæren, har været vigtige, men det, der er brug for, er uddeling af løbesedler og information rettet mod hærens menige på alle militærbaser, som forklarer, at de ikke kan undertrykke folket. Vi må forklare de menige soldater, at langt størstedelen af dem har familiemedlemmer, som deltager i kampen; at langt størstedelen af deres familier lider under de samme udbyttende forhold; og til dette må vi tilføje krav, som berører de menige selv såsom behovet for demokratiske valg af officerer osv.

Kun gennem sådanne tiltag kan vi styrke og konsolidere en arbejderregering. Men CND må også være meget klar på følgende punkt: at hele denne kamp, at al denne anstrengelse, kun kan resultere i forbedrede leveforhold for dette lands udbyttede, hvis vi gennemfører en radikal ændring af økonomien: et krav om nationalisering af de store multinationale industrier og banker må fremsættes, hvis der skal komme en ægte omfordeling af rigdommen. Disse fabrikker og banker må sættes under den nye stats kontrol, under arbejdernes egen ledelse og administration.

Vi kan ikke tillade denne kamp at begrænse sig til endnu et nyt parlament - det vil bare blive mere af det samme; dvs. et sted domineret af den forbryderiske PRI/PAN alliance, som kun anerkender lovene, hvis det gavner dem. Denne kamp må blive forvandlet til en afgørende kamp mod kapitalismen - kampen for et bedre samfund, for socialisme.

Længe leve den Nationale Demokratiske Forsamling!
Fremad i alle nabokvarterer, fabrikker og skoler for opbyggelsen af en ny magt!
Ikke et enkelt skridt tilbage i kampen for at omdanne samfundet!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.