Kære brødre og søstre,

Den revolutionære proces som er i gang i Venezuela er igen under hårdt pres fra den reaktionære opposition og imperialismen. I december samlede oppositionen underskrifter sammen for at få en tilbagekaldelsesafstemning. Dette er et demokratisk redskab som var inkluderet i den nye bolivariske grundlov, som blev diskuteret og godkendt ved en folkeafstemning i 1999. Oppositionen påstod at have samlet 3,6 millioner underskrifter (hvilket er en del over de 2,4 millioner som behøves). Men da de, efter meget forsinkelse, kom for at aflevere deres underskrifter til den Nationale Valg Komite, kunne de kun aflevere 3,4 millioner. Ud af dem erklærede den Nationale Valg Komite, efter nøje undersøgelse, at omkring 800.000 af dem ikke var gyldige (personnumrene stemte ikke overens med navne, og svarede til folk som var døde eller under myndighedsalderen, etc.). Yderligere 700.000 blev erklæret tvivlsomme og blev sendt til en re-verifikations proces, hvor borgere ville have ret til at bekræfte eller benægte at de havde skrevet under.

Da denne beslutning blev annonceret, og accepteret af Organisationen af amerikanske stater og Carter center, nægtede oppositionen at acceptere det og organiserede gade oprør og vejblokader og brugte Molotov cocktails og rifler. Da deres terrorist-taktik slog fejl, anerkendte de beslutningen og besluttede at deltage i re-verifikationsprocessen.

Denne fandt sted i weekenden 28.-30. maj. Denne proces var med uregelmæssigheder. Store antal falske ID kort blev fundet af politiet på forskellige steder. En computer, scanner, printer og falske ID-kort blev fundet i et lokalt hovedkvarter for oppositionspartiet Accion Democratica i El Valle, Caracas, hvor folk der var eftersøgt af myndighederne søgte tilflugt, og 600 ID kort blev fundet i hovedkvarteret for Accion Democratica i et andet Caracas distrikt, kaldet El Paraiso. Ved disse politirazziaer fandt man også foldere som ophidsede til vold og indkaldte til en gentagelse af de optøjer som fandt sted i februar. (en fuld redegørelse for de forfalskninger og uregelmæssigheder der har fundet sted kan findes i denne glimrende artikel af Gregory Wilpert og Martin Sanchez). Der var også et tilfælde hvor arbejdere blev fyret af deres arbejdsgivere for at nægte at genbekræfte deres underskrifter. Dette var tilfældet ved Coca-Cola tapperiet i Antimano, hvor 50 arbejdere blev truet med lukning af fabrikken. Det venezuelanske afdeling af Coca-Cola er ejet af medie magnaten og oppositionslederen Gustavo Cisneros.

I tiden op til den nye verificeringsproces var der et intenst pres fra USA’s administration og den internationale presse på den venezuelanske regering. Det blev gjort klart, at Chavez skulle gennemføre en folkeafstemning, og hvis der ikke blev afholdt en folkeafstemning, var det på grund af hans indblanding, og derfor måtte det ”internationale samfund” skride til handling mod Chavez-regeringen (diplomatisk pres, økonomisk blokade, OAS demokratisk charter-intervention osv.). Hensigten er klar: ”pyt med underskrifterne, udskriv en folkeafstemning eller vi vil blokere og siden hen invadere Venezuela”. Så meget for demokrati!

Presset er nu blevet øget på regeringen og den nationale valgkommission for at levere en beslutning om at give grønt lys for en tilbagekaldelsesafstemning. Vi må modstå dette med alle vore kræfter. En tilbagekaldelsesafstemning vil efter al sandsynlighed give et resultat til fordel for Hugo Chavez, men det er ikke sagens kerne. Sagens kerne er, at der allerede er givet for mange indrømmelser til denne antidemokratiske opposition. Oppositionens ledere burde ikke indsamle underskrifter til en tilbagekaldelsesafstemning, de burde være for retten og i fængsel for deres deltagelse i militærkuppet 11. april 2002, oliekuppet i december 2002 og optøjerne i februar 2004.

Der er nogle i den bolivariske bevægelse, der argumenterer for, at der bør afholdes en folkeafstemning fordi oppositionen vil tabe den. Men det er forkert. Før i tiden er enhver indrømmelse til oppositionen blevet brugt af de reaktionære til at forberede nye antidemokratiske anslag mod flertallets demokratiske vilje. På samme tid bliver masserne, der støtter og deltager i den bolivariske bevægelse, stadig vredere over, at der ikke er blevet skredet alvorligt ind mod oppositionens ledere. Masserne føler, at oppositionens ledere bør betale for deres forbrydelser. Vi bør ikke glemme, at flere år med militær og økonomisk sabotage i Nicaragua kvalte massernes revolutionære ånd og førte til sandinisternes valgnederlag i et valg med massiv udenlandsk imperialistisk indblanding. Hvis de ikke har indsamlet de nødvendige underskrifter kan de ikke kræve en tilbagekaldelsesafstemning.

Den eneste måde at forsvare den revolutionære proces på, er at udvide den og bringe den videre. Vi må afvise enhver imperialistisk intervention med alle vores kræfter. På dette tidspunkt hvor revolutionen og dens ledere er under ekstremt pres fra den kapitalistiske og imperialistiske ”offentlige mening”, må vi gå imod dette med støtte fra arbejderbevægelsen og den progressive offentlige mening i hele verden.

Vi beder alle Hands Off Venezuela-støtter, fagforenings- og venstrefløjsaktivister om at underskrive denne udtalelse og om at mobilisere støtte for den bolivariske revolution og imod imperialistisk intervention.

Underskriv venligst den følgende udtalelse og send den til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Fingrene væk fra Venezuela! Nej til imperialistisk intervention! Forsvar og udvid den bolivariske revolution! Uden underskrifter kan der ikke være nogen afstemning!



Processen, hvor den Venezuelanske opposition var nødt til at bevise ægtheden af de underskrifter de havde indsamlet for at gennemtvinge en tilbagekaldelsesafstemning om præsidentposten, foregik i weekenden 28. til 30. maj. Der var en del uregelmæssigheder fra oppositionens side i processen. Politiet foretog en razzia imod flere kontorer, som tilhører oppositionsgruppen Accion Democratica, hvor de fandt flere forfalskede ID-kort, materialer til at lave dem og løbesedler, der opfordrede til vold. Derudover var der flere sager omkring arbejdere der blev fyret og truet hvis de ikke ville bekræfte deres underskrift. Dette skete for 50 arbejdere på coca-cola fabrikken Antimano i Caracas. Den venezuelanske coca-cola er ejet af mediefyrsten og oppositionslederen Gustavo Cisneros.

Disse uregelmæssigheder kommer efter at tusinder af underskrifter allerede er blevet erklæret ugyldige af den Nationale Valgkommission i Februar, eftersom de var fra folk, der var døde, for unge eller fordi ID numrene ikke passede med deres navne.

Den Venezuelanske opposition har gang på gang vist sin anti-demokratiske karakter. I April 2002 organiserede de et militærkup mod den demokratisk valgte regering. I December 2002 appellerede de til endnu et kup og underbyggede denne appel med en 60 dages lang sabotage af olieindustrien, hvilket kostede landet et tab på mange millioner dollars. I Februar 2004 organiserede de optøjer som Amnesty International beskrev som: “oppositionsgrupper der brugte barrikader, sten, Molotov cocktails og fyrværkeriraketter”. Mere end 80 ledere af landarbejderbevægelsen er blevet dræbt i strid over landreformen, og dusinvis af folke- og fagforeningsledere er blevet overfaldet og myrdet. Lederne af oppositionen burde ikke have lov til at gå frit rundt på gaderne, mens de forbereder omstyrtelsen af den demokratisk valgte præsident, i stedet burde de stilles for retten og sendes i fængsel som straf for deres deltagelse i disse kriminelle handlinger.

Oppositionen, the Carter Centre, Organisationen af Amerikanske Stater, verdens massemedier og den amerikanske administration opbygger presset på den Venezuelanske regering og præsident Hugo Chavez Frias for at lave en tilbagekaldelsesafstemning lige meget om de nødvendige underskrifter er blevet indsamlet eller ej. Dette er en skandale, især når der kommer fra Bush administrationen, som blev valgt ved mildt sagt tvivlsomme omstændigheder, og åbent har støttet militærkuppet i Venezuela i 2002.

Vi afviser på det strengeste det internationale pres der er rejst mod en regering og revolution, der har forbedret sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet, som har startet et ambitiøst program for landreformer og som har modsat sig privatiseringen af landets naturressourcer, især olie. Det er ikke tid til nogle former for indrømmelser til den udemokratiske opposition. De oppositionsledere, der er ansvarlige for voldelige udemokratiske handlinger mod den demokratisk valgte regering, må bringes for en domstol og sættes i fængsel så de på den måde bøder for deres forbrydelser. Vi understreger endnu engang vores kraftigste støtte for den Bolivariske Revolution i Venezuela.

www.handsoffvenezuela.org
www.handsoffvenezuela.dk

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.