Perspektiver for et socialistisk Venezuela
- Interview med Hermann Albrecht, januar 2004

I en del artikler har vi behandlet begivenhederne i Venezuela. I Januar havde vi så besøg af en, der har fulgt begivenhederne på tæt hånd, og selv har deltaget som revolutionær marxist.
Vi ønskede at høre Hermann om hans syn på perspektivet for et socialistisk Venezuela.

Er der mulighed for et socialistisk Venezuela i den nærmeste fremtid?

Hovedbegivenhederne de sidste år, har vist at den venezuelanske arbejderklasse har et godt kamp instinkt. Samtidig er det tydeligt at de venezuelanske arbejdere har draget en række konklusioner efter arbejdsgivernes blokade i december. Det sås fx efter kupforsøget i april, hvor mange af arbejderne havde udarbejdet gode analyser og var begyndt at forberede sig til kamp mod arbejdsgiverne, ved fx at besætte fabrikker. De så at de kunne tage kontrollen med olieraffinaderierne, selvom bosserne var gået – hvilket var meget vigtigt.

Man kun også se at arbejderne havde fået en masse brugbar erfaring på den nye fagforenings (UNT) stiftende kongres, hvor bl.a. nødvendigheden af at nationalisere bankerne, og andre venstreorienterede tiltag blev indarbejdet i programmet. Arbejderne havde set deres eget potentiale for at kontrollere produktionsmidlerne. Og det var ikke kun oliearbejderne, men også arbejdere og deres fagforeninger fra andre sektorer, der drog disse konklusioner.

Dette viser at med de rigtige teoretiske redskaber og et ægte revolutionært masseparti, kan arbejderklassen overtage magten når de beslutter sig for at gøre det. En masse af de venstreorienterede grupper er bekymrede for et bonapartistisk regime, som det på Cuba. Men det vil ikke være let at kidnappe magten fra arbejderne, fordi de har været mobiliseret i så høj grad de sidste år.

En af hovedfaktorerne er at være i stand til at give bevægelsen de teoretiske værktøjer til at kunne tage magten – hvilket kun kan gøres gennem et ægte marxistisk masseparti – et bolsjevikisk parti.

På spørgsmålet om hvilken rolle Chavez spiller på vejen mod socialisme svarer Hermann:

Chavez kan blive presset af masserne til at gå længere til venstre ned han egentlig ønsker. Det er både klart for Chavez, og de andre ledere med oprigtige intentioner om at gøre tingene bedre, at hvis de forråder arbejderklassen og overdrager magten til borgerskabet, vil det ikke betyde en fredelig overgang. Og borgerskabet vil ikke tøve i deres næste kupforsøg med at forsøge at dræbe Chavez og hans støtter.

Det er mest sandsynligt at Chavez vil stå overfor to muligheder;
Enten vælger han vejen mod socialisme, eller også står han overfor en sikker død, da borgerskabet ønsker hævn. Der kan ske det, at masserne bliver overmodige og tror at de allerede har besejret de reaktionære, og det kan give de reaktionære plads til at samle deres kræfter og reorganisere sig.
En anden mulighed er en direkte imperialistisk militærintervention, hvilket bare vil være den sidste gnist der vil starte revolutionen i hele Latinamerika og selv i USA. Lige nu er USA for optaget af problemerne i Irak. De kunne blive fristet til at få kontrol over den venezuelanske olie, men Irak har givet dem en lærestreg, og allerede nu mangler USA nye rekrutter til militæret til at tage til Irak.

Du snakker om behovet for et revolutionært masseparti for arbejderklassen, men eksisterer der nogle massepartier i Venezuela, der har potentiale for at lede en revolution?

Der er massepartier i Venezuela, men ikke nogle med et klart revolutionært perspektiv. Nogle af dem forsvarer et reformistisk program, og de andre er for forvirrede til at have et klart revolutionært program. Chavez har en ret forvirret ideologi, udover ønsket om at forbedre forholdene for de fattige, ved han ikke rigtig hvad han skal gøre.

Lige i øjeblikket virker det som om der er revolutionære begivenheder i hele Latinamerika, hvordan er forholdet mellem dette og begivenhederne i Venezuela?

Der har især været en revolutionær udvikling i Bolivia, Argentina og Brasilien, og en socialistisk revolution, ligegyldigt hvor vil give et eksempel på hvordan tingene kan og vil udvikle sig. En planøkonomisk program i Venezuela ville øjeblikkeligt starte den socialistiske revolution i de andre lande.

Men hvad så hvis revolutionen spreder sig, kan et socialistisk Latinamerika opretholdes?
Hvis revolutionen spredes til hele Latinamerika, kan dem opretholdes et stykke tid, som det skete i Sovjet. Men hvis revolutionen ikke spredes til resten af verden, vil vi lide samme skæbne som Sovjet.

Tror du at en revolution i Venezuela og resten af Latinamerika vil have en effekt i Danmark og resten af Europa?

Masserne i Europa har oplevet hvad den såkaldte ”humane kapitalisme” er – nedskæringer og så videre - så ja, det ville helt klart have en effekt.
Og man kan heller ikke udelukke at det vil have en effekt i Østeuropa og Rusland. Og denne gang vil en revolution i Østeuropa være udført af folket, ikke påtvunget fra staten.

Hvis du levede i Danmark hvad ville du så gøre for at støtte revolutionen i Venezuela?

Den første ting man må gøre er at sprede den sande historie om hvad det er der sker i Venezuela. Man må gøre klart at hvad der skete i december 2002 ikke var en strejke mod Chavez, men en lockout fra arbejdsgivernes side. Arbejderne støtter Chavez, men de er hovedsageligt imod oppositionen – de reaktionære. Derudover må man også sprede sandheden om det der er sket i december 2003, om den såkaldte underskriftindsamling mod Chavez – her blev arbejderne tvunget af deres arbejdsgivere til at skrive under.
Derudover må man selvfølgelig forberede sig på samme revolutionære udvikling i Europa, som vi har set i Latinamerika. Man må opbygge revolutionære bolsjevikiske partier over hele Europa og resten af verden, og gå mod socialisme, hvilket i sidste ende er den eneste måde at forsvare en socialistisk revolution i Venezuela og Latinamerika.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.