Da bankerne var i problemer fik de stillet den ene milliard-pakke efter den anden til rådighed af de borgerlige. Milliarder af skattekroner blev betingelsesløst stillet til rådighed for bankdirektører og spekulanter. Når det drejer sig om arbejdere, der mister deres levebrød på grund af en krise, som overklassen har skabt, smækker de borgerlige kassen i og siger, at vi skal vente på bedre tider.

Det var blandt andet denne arrogante holdning fra de borgerliges side, som ca. 50 arbejdsløse bygningshåndværkere protesterede imod mandag klokken 14 foran Beskæftigelsesministeriet. Eller ”det såkaldte Beskæftigelsesministerium,” som en af talerne, Henrik Lippert – næstformand i Byggefagenes Samvirke – sagde i sin tale.

Bygningsarbejderne protesterede imod det absurde i, at velfærden forfalder, og offentlige bygninger i dén grad trænger til renovering, samtidig med, at ledigheden fløjter opad i byggeriet. Det er det glade vanvid.

Bygningsarbejderne havde medbragt en skamstøtte, som de stillede foran ministeriet. På et tidspunkt gik ministeren Inger Støjberg ud for at se på protesten. Hun blev tilbudt at tale til de fremmødte arbejdere, men hun afslog. I stedet var der en række af arbejderne, der gerne ville fortælle hende lidt om situationen ude i virkeligheden.

Aktionen var en forsmag på en endnu større aktion, som vil løbe af stabelen på fredag den 15. maj. Det kan man læse mere om i en løbeseddel fra Byggefagenes Samvirke.

Der er al god grund til at optrappe arbejdsløsheds-protesterne. Byggefagene har rejst kravet om fuld erstatning ved arbejdsløshed, så ingen arbejdere skal betale for den krise, som arbejdsgiverne og deres system har skabt.
Fuld erstatning ved arbejdsløshed!

Der er også al god grund til at rejse et massivt krav om igangsættelse af offentlige investeringer, så arbejdsløsheden kan bekæmpes. Malernes Fagforening i Storkøbenhavn og Metal Ungdom i Hovedstaden har allerede rejst krav om, at bankerne bliver overtaget af staten, så de mange milliarder, de har tjent på tøjlesløs spekulation, kan forvaltes til det fælles bedste og til at tjene arbejderklassen i stedet for overklassen.

Ministeren fik et glimt af virkeligheden
Der er god grund til at støtte dette krav, fordi pengene til offentlige investeringer må komme et sted fra – og hvis staten sætter sig i gæld, skal vi bare betale pengene senere, og med renter. For at igangsætte massive offentlige investeringer og holde arbejderklassen skadesløs er der altså brug for at rejse krav om nationaliseringer af bankerne og de store virksomheder.

Imidlertid kommer offentlige investeringer og nationaliseringer til arbejderklassens bedste ikke af sig selv. Derfor er der brug for også at gøre protesterne klart politiske og vendt imod den borgerlige regering. Protesterne blandt de arbejdsløse må bruges som et startskud til en bredere politisk kampagne fra arbejderbevægelsens side imod de borgerlige. Der er brug for en kampagne for en ny regering med arbejderpartierne, der vil være lige så ansvarlig over for arbejderklassen, som de borgerlige har været over for spekulanter og kapitalister.

Dagpenge til at leve af!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.