Det er ikke en hemmelighed, at lærlingelønningerne i Danmark er lave. Faktisk er det utrolig svært for lærlinge at få hverdagen til at hænge sammen, betale huslejen, osv. Tilmed har vi rent juridisk set ingen strejkeret, så når der er noget, vi vil protestere over, er det forbudt for os at aktionere.

Vi var derfor mange, der havde håbet på, at overenskomst 2007 ville vende op og ned på det. Metal Ungdom havde bl.a. stillet krav om 12 kroner mere i timen (pr. år) og 3F Ungdom, som bl.a. organiserer murerlærlingene, har krævet 10 kroner mere. Dette ville give et tiltrængt skub i den rigtige retning og tænker man på erhvervslivets rekordoverskud, burde det være helt rimeligt.

Vore kære forhandlere fra CO-Industri har i midlertidig solgt fuldstændigt ud af lærlingenes krav igen i år. Rent faktisk ligger de op til, at stigningen i lærlingelønnen skal være mindre end ved OK-2004. Dengang blev den på 4,6 procent i gennemsnitligt pr. år, ved denne overenskomst kun 3,5 procent, hvilket svarer til en lønstigning på sølle 2-4 kroner pr. år (afhængig af fag).

Dette er en total skandale. Og oven i købet har man ”glemt” vores krav om fri strejke- og aktionsret for lærlinge. Med andre ord er vores krav blevet fuldstændigt ignoreret.

Lærlingene må gå forrest
Derfor er det nødvendigt allerede nu, at organisere en kampagne for at få stemt forliget ned. Det er nødvendigt, at lærlingene går forrest i denne sammenhæng, og at vi i alle lærlingeklubber gør et aktivt stykke arbejde for at overbevise vore kollegaer – også svendene – om at stemme nej.

Ydermere må vi som lærlinge gå aktivt ind i en eventuel konflikt. Vi udgør en vigtig del af fagbevægelsen, og selvom vi officielt ikke har ret til at strejke under en konflikt, må vi være med til at organisere blokader overfor mulige skruebrækkere. Hvis arbejdsgiverne forsøger at give os svendenes arbejde, må vi sige klart fra. Vi står sammen i arbejdet, og vi vil også stå sammen i en konflikt. Vi må tage ud på alle tekniske skoler og vedtage støtteresolutioner i alle lærlingeklubber, for at forklare en storkonflikts betydning. Vi må deltage i alle tillidsmandsmøder, og argumentere for at strejken optrappes indtil sejr.

Som lærlinge har vi også en ekstra udfordring i forhold til en mulig storkonflikts opbakning i resten af ungdommen. Det er altafgørende, at vi formår at sprede budskabet om, hvad vi kæmper for, til andre dele af ungdommen – f.eks. til folkeskoleelever, gymnasielever, osv. Jo flere som bakker os op, jo sværere får arbejdsgiverne ved at vinde.

Nu har dem ved forhandlingsbordet vist, at det ikke giver resultater. Det er nødvendigt at bruge strejkevåbnet, til at presse indrømmelser ud af arbejdsgiverne!

Det er os, som er de mange – enhed skaber styrke!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.