Samtlige krav er blevet ignoreret!
Stem NEJ

Så skete det endelig. Industriforliget er på plads. Sædvanen tro skulle der dog først skabes lidt dramatisk stemning, hvor forligsmanden måtte inddrages, og man kunne fortælle offentligheden, hvor langt de to parter var fra hinanden.

Det kunne umiddelbart få en til at tro, at fagbevægelsens forhandlere havde hørt på arbejdspladsernes krav om seriøse lønstigninger. Men troede man det, må man tro om igen. Forliget, der kommer i en tid hvor arbejdsgiverne vælter sig i milliardprofitter, er på alle områder en skuffelse. Stigningerne indenfor de forskellige områder kan lige med næppe dække inflationen. Altså der er tale en minimal reallønsstigning. Nu er det jo sådan, at selve lønnen på industriområdet bliver forhandlet på de enkelte arbejdspladser, men hvis man ser på f.eks. mindstelønnen, er det tydeligt, at forliget er uholdbart.

Flere arbejdspladser, fagforeninger, konferencer og faglige ungdomsforbund havde op til forhandlingerne rejst kravet om en betydelig forøgelse af mindstelønnen. Kravet varierede fra 120,- over 130,- og helt op til 150,-. Men resultatet blev, at mindstelønnen i industrien hæves fra de nuværende 95,15 kr. til 103,15 i løbet af 3 år!

Hvis dyrtidsreguleringen ikke var afskaffet, ville denne stigning være kommet af sig selv! I stedet for et løft, vil mindstelønnen inden for industrien altså ligge på det samme niveau de næste tre år på grund af inflationen. Det er en skandale og viser, hvor hykleriske arbejdsgiverne er, når de råber og skriger om forringet konkurrenceevne. Især set i lyset af at det er en mindre gruppe, der arbejder efter mindstelønnen. Altså betyder en større mindsteløn ikke de store udgifter for arbejdsgiverne. En god mindsteløn gavner selvfølgelig også dem, der får en løn, der er højere, da de på den måde får et bedre grundlag til at forhandle lønningerne hjem. Det er arbejdsgiverne åbenbart klar over.

Lærlingelønningerne stiger med 3,5 %. Det er mindre end i overenskomsten fra 2004-2007. Igen er kravene fra lærlingene og arbejdspladserne blevet ignoreret. Her var kravet 10-12 kroner mere i timen til lærlingene i stedet får de mellem 2-4 kr. Det er nu, der er råd til at give lærlingene bedre forhold, men i stedet fastholder man et lønningsniveau, der ikke på nogen måde svarer til de udgifter, lærlingene har. Altså vil lærlingene i industrien stadig været tvunget til at tage lån, arbejde over, have dobbelt arbejde og/eller arbejde sort.

Pensionen stiger med 1,2 % så den når op på 12 % (hvoraf 1/3 er betalt af arbejderne). Og der er tilføjet en bestemmelse, der sikrer, at mænd kan tage en større del af barselorloven. Udover at folkepensionen er blevet udhulet samtidig med, at fagbevægelsen forhandler private pensioner hjem til medlemmerne, må det siges, at de her ting er mindre detaljer. At SF, på grund af disse tiltag roser overenskomstforslaget til skyerne, må i bedste fald betegnes som en beklagelig misforståelse.

Uddannelsesfonden (også kaldt kompetancefonden) er et kapitel for sig selv. Det har hele vejen igennem været toppen af fagbevægelsen, der har presset på for at få dette krav igennem. Derimod har begejstringen fra arbejdspladserne været begrænset.

En anden væsentlig ting er, at forholdene for skifteholdsarbejdere vedbliver med at være elendige. Det til trods for at arbejdere fra næsten alle større virksomheder med skiftehold har krævet bestemmelser, der begrænser skifteholdsarbejde og som i det mindste forbedrer arbejdsvilkårene gennem blandt andet lavere arbejdstid. Men endnu en gang er kravene blevet ignoreret!

Forliget er uacceptabelt fra start til slut. Overenskomstforhandlinger har været en farce, en farce hvor medlemmerne af fagbevægelsen er blevet gjort til grin. Tusinder af arbejdere på et utal af arbejdspladser har været aktive med at formulere deres krav. Til hvad nytte? Forliget ignorerer dem alle sammen. I stedet for hele dette skuespil kunne man bare genindføre dyrtidsreguleringen. Resultatet havde været det samme! At nogle af de højst betalte faglige ledere kan sætte deres underskrift på et så elendigt forlig viser, at de er kommet alt for langt væk fra medlemmerne.

Kravene fra arbejdspladserne er helt igennem rimelige. Hvis samtlige krav var blevet opfyldt, kunne det danske erhvervsliv stadig tage morgenbad i deres overfyldte pengetanke. Det eneste, der blev krævet, var en begrænsning af det sundhedsskadelige skifteholdsarbejde, bedre forhold for de lavest lønnede, en lærlingeløn der bare mindede om noget man kunne leve af og generelle lønstigninger, der sikrede arbejderne en del af de kæmpe overskud i erhvervslivet. Utilfredsen breder sig allerede. Lokale 3F formænd har kritiseret aftlaen og HK/Privat har som de første anbefalet, at man stemmer nej til overenskomstforslaget.

I og med at kravene er blevet overhørt, bærer fagbevægelsens forhandlere og industrikapitalisterne alene ansvaret for en mulig konflikt. Forliget er uacceptabelt, og nu må der sættes gang i Nej kampagnen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.