Skraldekonflikten i Århus ser ud til at eskalere, med sympatistrejker over hele landet. Denne strejke startede, da to medarbejdere på renovationsfirmaet HCS Århus, modtog skriftlige advarsler, som forklarede dem at de måtte komme i arbejde igen øjeblikkeligt. Dette skete på trods af at de to er langtidssygemeldte.

Dette er på alle måder en grov overtrædelse af almindelige arbejdsregler. Det er et angreb på arbejdernes mest basale rettigheder og det er derfor, at de 23 skraldemænd på HCS har valgt at nedlægge arbejdet. De kræver nu, at disse skriftlige advarsler bliver trukket tilbage, og at virksomheden anerkender deres kollegaers ret til at ligge i sygesengen.

Virksomheden har svaret igen, med udsending af et brev til alle skraldemændene, hvori de opfordres til at gå i arbejde igen. »Virksomheden HCS A/S vil, hvis sagen ikke løses, være i sin gode ret til at fristille alle de ulovligt strejkende skraldemænd«, skriver direktør Steen Rügge i en pressemeddelelse. Med andre ord betyder det, at virksomheden overvejer fyring som en løsning.

Dette er en skandale. Udliciteringen af renovationen i mange kommuner, har betydet at det nu er private firmer, som HCS, der styrer dette område og frit kan spille hasard med skraldemændenes rettigheder. Arbejderne på de andre århusianske renovationsfirmaer har da også klart forstået, at dette er en trussel imod deres egen fremtid;

Tillidsmand i renovationsfirmaet Marius Petersen forklarer, at »Med udliciteringen kan HCS blive vores arbejdsgiver, og der er arbejdsforhold hos dem, som ikke er i orden. De har for eksempel hverken et sikkerheds- eller samarbejdsudvalg«.

Sympatistrejker og optrapning af konflikten
Det er med den baggrund, at der nu er blevet igangsat sympatistrejker, ikke bare i Århus, men i hele landet. I København strejker skraldemændene i R98 og ifølge Ritzau vil der heller ikke blive samlet erhvervsaffald ind i København, fordi industrigruppen i Renoflex også har nedlagt arbejdet.
Dette skete efter at HCS skraldemændenes i Århus’ morgenmøde blankt afviste et forlig hvis indhold er hemmeligt.

Det altafgørende nu, er at optrappe og koordinere sympatistrejkerne. Arbejderne i Århus modtager lige nu en bod på 2400 kroner pr. uge de er i strejke. Den eneste måde, hvorpå denne konflikt kan vindes, er hvis skraldemænd i hele landet står sammen. Kampen må koordineres og 3F bør give ubetinget støtte.

Fra Skraldemandskonflikten 1995
Det er sandsynligt, at denne konflikt eskalerer yderligere, og får mere længerevarende konsekvenser. Lad os huske på, at den store skraldemandskonflikt i 1995, som varede over et år, netop startede med fyringen af en tillidsmand. Hovedårsagen til at denne strejke blev tabt, var at fagforbundene, med SiD i spidsen, svigtede arbejderne og nægtede at sprede konflikten, så den kunne sejre.

Resultatet blev, at samtlige skraldemænd blev fyret, at skruebrækkere blev ansat og at fagforeningen i praksis blev lukket ned. Dette må ikke ske igen og læren af 1995-strejken er præcis, at hvis ikke der er national solidaritet og enhed, så vil skraldemændene stå alene og konflikten vil i sidste ende blive tabt.

Folkeskolelærerne i København viste i starten af februar, at det nytter at kæmpe. De har en delvis sejr og fik en del af besparelserne taget af bordet. Nu må det være på tide, at skraldemændene sætter arbejdsgiverne på plads. En sejr i denne kamp, vil give stor selvtillid til andre dele af arbejderklassen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.