Den 22. marts gik 18.000 lærere i aktion for folkeskolen. Der var lokale arrangementer 5 forskellige steder i landet; København, Århus, Odense, Randers og Esbjerg. I København startede lærere optog tre forskellige

steder i byen, for til sidst at mødes på Rådhuspladsen, hvor langt over 10.000 lærere var forsamlet. Aktionsdagen var stablet på benene for at vise regeringen, at lærerne er parate til at kæmpe i mod det nye folkeskoleforlig. Forliget, der er indgået mellem regeringen, socialdemokraterne og dansk folkeparti, peger tilbage mod den "sorte skole" med test, kontroltænkning og et konservativt læringssyn, som vi tidligere har beskrevet her.

Lærerne har vist en enorm kampvilje. Alle kan blive enige om at forliget er ufatteligt elendigt, og der er behov for en helt anden skolepolitik. En politik der først og fremmest bygger på lærernes viden, visioner og engagement. Det der mangler, er en plan for hvordan man vinder kampen. Såvel Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærer Forening, Margrethe Vestager tidligere undervisningsminister for de Radikale og Alexander Grandt Petersen, formanden for Danske skoleelever, talte ved demonstrationen. De bekræftede alle tre i deres taler, lærerne i, at folkeskoleforliget skal droppes. Men de sagde intet om hvordan kampen skal fortsætte. Mange lærere stod frustrerede tilbage med spørgsmålet; Hvad nu? Skal lærerne bare gå hjem og fortsætte med at skrive læserbreve eller hvad?


Der er behov for at udvide kampen. Lærernes Fagforening, både nationalt og lokalt i kredsene, må appellere til resten af fagbevægelsen om at støtte op, det er jo også deres børn det går udover. I første omgang må man gå sammen med resten af det offentlige område, der også mærker konsekvenserne af regeringens fejlagtige politik. Pædagogerne har ligesom lærerne sagt fra overfor forringelserne og FOA har været på banen med kritik af regeringens besparelsesrunder.

Der må indkaldes til en samlet tillidsmandskonference for hele den offentlige sektor, der lægger op til en landsdækkende strejkedag, hvor man appellerer til resten af fagbevægelsen om at støtte op. Der er masser af penge i det danske samfund. I øjeblikket er der et overskud på 70 mia. kr. i statskassen. Samtidig høster erhvervslivet store overskud. Disse penge burde komme befolkningen tilgode. Børn, ældre og dem midt imellem har ikke fortjent at lide under regeringens skattelettelser til de rige. Regeringen kan snakke fint om, at den ønsker "verdens bedste folkeskole", men den ønsker ikke at tilføre flere ressourcer til kommunerne, så de kan skabe rammerne for en bedre folkeskole. Hvis skolerne får flere penge, så vil det være muligt at nedbringe de høje klassekvotienter, få råd til flere og bedre undervisningsmidler, få mere efter- og videreuddannelse og ikke mindst have råd til flere sociale aktiviteter for elever og lærere på skolen. Disse tiltag vil kunne forbedre elevernes udbytte af skolen. Vi lærer for livet ikke bare for eksamen og erhvervslivet! Til kamp for en ny regering, der kan opfylde vores krav!

Læs også vores folder til demonstrationen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.