Ned med de borgerlige! –stem SF
Kæmp for socialistisk politik
For en arbejderregering med S, SF og Ø

Endelig skete det. Langt om længe er valget blevet udskrevet. 10 års pinsler under den borgerlige regering kan være forbi om 20 dage. Der er lys for enden af tunnelen.

Under den borgerlige regering har vi oplevet næsten daglige angreb på arbejderklassen og ungdommen. Dagpengeperioden er blevet halveret fra fire til to år, efterlønnen yderligere forringet, pensionsalderen sat op til 71 år(!) og uddannelsessektoren og SU’en er blevet udhulet i voldsom grad, for bare at nævne et par eksempler.

I kommunerne ligger budgetterne for 2011 5 milliarder under budgettet i 2009. Tages inflationen i betragtning, står det klart, at folkeskoler, pensionister og børnehaver lider hårdt under besparelserne - og der er mere på vej. Siden 2002 er antallet af fattige i Danmark steget med 42 procent til næsten 350.000. Samtidig med, at dette sker, bliver de rigeste familier rigere, og har i løbet af ti år fået lettet den årlige skattebetaling med gennemsnitligt 60.000 (AE-rådet aug. 2010).

De borgerliges regeringsperiode har været kendetegnet af to fænomener: en hidtil uset racistisk politik, der gjorde Fogh fortjent til højrefløjsterroristen Anders Breiviks beundring, som er blevet brugt som rambuk til at smadre hele den danske arbejderklasses rettigheder på tværs af etniske skel, og aflede debatten fra de virkelige problemer. Det andet fænomen er den historiske krise i økonomien, som pågår for tredje år i træk. Titusindvis er blevet arbejdsløse og mange faglærte job med gode, tilkæmpede forhold, er forsvundet siden krisen startede. Særligt ungdommen rammes hårdt af arbejdsløsheden, og oplever faldende levestandard. Den nuværende generation er en af de første for hvem, fremtidsudsigterne er ringere end deres forældres.

Derfor kan det heller ikke understreges kraftigt nok: den borgerlige regering må væk! Alle kræfter må mobiliseres for at give dem det størst mulige nederlag til valget! Vi opfordrer til at stemme på SF – men også, at man kæmper for en socialistisk politik.

En arbejderregering – et socialistisk program
En rigtig rød regering, bestående af Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten vil indenfor 100 dage kunne udføre mirakler.

Forringelserne af dagpengereglerne, SU og efterlønnen vil kunne rulles tilbage. Det samme gælder privatiseringsvanviddet, der har betydet prisstigninger og øget arbejdspres for de ansatte. Det siger sig selv, at hvis der pludselig skal hives et overskud ud af, hvad der før blot skulle løbe rundt, så bliver det dyrere i sidste ende og arbejdsforholdene ringere.

Nordsøolien – arvesølvet – som regeringen har foræret til Mærsk, kan langt om længe komme i samfundets hænder, så overskuddet kan gavne det store flertal og ikke de få kapitalister.

Den finansielle sektor, hvis råddenskab og dårligdom er blevet tydeligt demonstreret under krisen, vil langt om længe kunne sættes under demokratisk kontrol gennem nationalisering af sektoren som helhed.

Den borgerlige regering har, når den ikke lige udøser sin eder over arbejdere og unge med udenlandske rødder, ikke lavet andet end at pladre om at ”sætte gang i økonomien”. Hvad er resultatet? - Recession. En arbejderregering vil kunne gennemføre en plan for genopbygning af dansk økonomi og igangsætte investeringer i infrastruktur og moderne produktionsmidler og dermed titusindvis af nye arbejdspladser, hvis de 200 største virksomheder nationaliseres. Det er det virkelige alternativ til den borgerlige regerings politik. Et socialistisk alternativ.

En advarsel
At vælte de borgerlige er punkt nummer ét på alle aktive arbejdere og unges dagsorden. Det kan der ikke herske tvivl om. Men så meget desto vigtigere er det at komme med en advarsel: den internationale kapitalisme - og dermed også i særlig grad en lille åben økonomi som den danske - er i krise. En historisk krise.

Krisen tilspidser og forenkler klassemodsætningerne enormt. Overfor hinanden står, grundlæggende set, to klasser, hvis interesser er diametralt modsatte. Kapitalisterne på den ene side, med krav om afvikling af velfærd og den offentlige sektor, lønnedgang, fyringer og så videre, alt sammen for at forsvare og udvide deres profitter. På den anden side står arbejderklassen sammen med ungdommen med krav om forsvar for løn og arbejdsforhold, velfærd, gratis uddannelser og sundhed og så videre. De to sider kan ikke forenes. En arbejderregering må vælge side med sidstnævnte.

Ligegyldig hvilken konstellation der kommer til magten efter valget den 15. september, bliver den stillet overfor valget: bryd med kapitalismen eller gennemfør angreb på arbejdere, unge, gamle og syge. Voldsomme angreb. Vi har set, hvordan ”markedet” kaster sig over ethvert land, der ikke retter sig efter ”markedets” diktater om hårde besparelser. Enten følger regeringen, uanset partifarve, markedet, ellers er der ingen anden vej end at bryde med markedet, - det vil sige med kapitalismen. En ny regering alene hjælper ikke. Se blot på Grækenland og Spanien, hvor det er socialdemokratiske regeringer, der leder landene, og gennemfører nogle af de mest bestialske angreb på velfærd og tilkæmpede rettigheder i mands minde. Ikke fordi de er onde, men fordi partiledelserne ikke vil bryde med kapitalismen. Så er der ikke andre muligheder.

Ligeledes er der en teoretisk risiko for, at S-SF taber valget, hvis intet alternativ præsenteres til de borgerliges politik. De sidste par måneder har været kendetegnet af, at ledelserne fra S og SF bevidst har kopieret den borgerlige regerings politik på en lang række områder. Seneste eksempel er boligpolitikken, hvor S-SF forslår tiltag, som er næsten identiske med de borgerliges. At kopiere de borgerliges politik er den sikre vej til at demoralisere arbejderpartiernes base. At S-SF taber valget, er på nuværende tidspunkt usandsynligt, men ikke desto mindre en reel risiko. Derfor må de fremsætte et klart program – en rød regering uden de Radikale. En klar arbejderpolitik vil uden tvivl kunne sikre et stor rødt flertal.

Arbejderbevægelsen må til venstre
Helle og Villys valgprogram er ”Fair Løsning”, et program for fortsatte nedskæringer. Kombineret med regeringssamarbejde med det Radikale Venstre, det bund-borgerlige efterlønshadende parti, er det en truende katastrofe, hvis ikke kursen ændres. De sidste årtiers gradvise højredrejning af toppen af arbejderbevægelsen må standses og vendes. Derfor er det ikke nok bare at sætte et kryds på en stemmeseddel for en ny regering. Alle steder, på arbejdspladser, i skoler og universiteter, i fagforeninger, studenterorganisationer og ikke mindst partiforeninger må der tages et opgør med højrekursen. Arbejderklassen og ungdommen har ikke råd til, at toppen sælger mere ud. Stem SF for en arbejderregering, men tag kampen op og drej arbejderbevægelsen tilbage til rødderne.

Til kamp mod de borgerlige

Dette valg er alle tiders mulighed for at få bremset og tilbagerullet 10 års borgerlig nedskæringspolitik og racisme. S og SF ledelserne har alle tiders chance for at mobilisere arbejdere og unge på landets skoler og arbejdspladser omkring en virkelig socialistisk politik. Væk med de borgerlige, væk med Fair Løsning og ikke mindst væk med det Radikale Venstre. Danmarks arbejdere og unge behøver ikke bare en ny regering, men en ny politik, som en krop behøver ilt. Vi vil ikke længere kvæles under krisens byrde, imens borgerskabet fylder lommerne. Til kamp for en regering med S, SF og Enhedslisten på et socialistisk program! I løbet af weekenden udkommer Socialistisk Standpunkt valgavis. Bestil den ved at skrive til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring 61651088. Den koster minimum 10 kroner plus forsendelse.

Abonnenter får den naturligvis tilsendt. Bestil abonnement på: www.forlagetkompas.dk

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.