Jonas Foldager er en af de 13 SF’ere, der for nylig blev udelukket fra partiet. Forretningsudvalget mente, at hans ”tilknytning til Socialistisk Standpunkt” er uforeneligt med medlemskab. Vi mødte ham til en snak om, hvordan han ser på sagen.

Hvorfor meldte du dig ind i SF?
Jeg meldte mig ind, fordi jeg synes, at det vigtigste for arbejderbevægelsen er at vælte den borgerlige regering. Jeg vil gerne være med til at kæmpe for, at vi får en regering med SF, som kan forsvare arbejderklassens leveforhold imod krisen i den kapitalistiske økonomi.

Hvad er baggrunden for, at du valgte SF?

Jeg har været politisk aktiv lige siden jeg gik på HF, hvor jeg var aktiv i elevorganisationen LAK. Siden har jeg været aktiv i Metal Ungdom. I Metal Ungdom har vi diskuteret, at det er nødvendigt med et stærkt samarbejde mellem fagbevægelsen og arbejderpartierne for at komme af med de borgerlige og stå så stærkt som muligt imod alle arbejdsgivernes angreb som for eksempel fyringer og lønnedgang. Det er jo ikke nok at kæmpe på den enkelte arbejdsplads – samfundets problemer er politiske, og det er nødvendigt at organisere sig politisk. Jeg valgte at melde mig ind i SF, fordi jeg kender en række gode folk fra min arbejdsplads, der er SF’ere. Partiet har et godt program, og jeg vil gerne være med til at kæmpe for, at det bliver ført ud i livet.

Hvad ser du som SF’s opgave?
Først og fremmest må partiet bygges så stærkt som muligt. For at gøre det, er det nødvendigt at skærpe den politiske profil og bygge partiet på arbejdspladserne. På min arbejdsplads har vi været en gruppe SF’ere, der har holdt nogle diskussionsmøder om den politiske situation, om den økonomiske krise og om marxisme. Det må være en vigtig opgave for partiet at bygge baser på alle større arbejdspladser. Det er på den måde, at SF kan få en solid forankring i arbejderklassen. Det er også på den måde, vi kan sikre, at de problemer og synspunkter, der findes på fabriksgulvet, bliver taget op på det politiske plan i Folketinget og andre steder.

Forretningsudvalget har udelukket dig fra partiet på grund af din ”nære tilknytning” til denne avis. Hvad siger du til det?
Jeg forstår det ganske enkelt ikke. Hvis jeg havde lavet undergravende arbejde, så kunne jeg måske forstå det. Men jeg har dårligt nok nået at være aktiv i partiet, selv om det er lidt pinligt at indrømme det. Jeg har skrevet en række artikler i avisen, blandt andet om de elendige forhold på de tekniske skoler og om bevægelsen blandt de arbejdsløse i 1930’erne. Jeg har abonnement på avisen, jeg har solgt avisen til mine kammerater på arbejdet, og jeg har støttet avisen med penge. Men det er jo ikke en begrundelse for at udelukke mig fra partiet – tværtimod burde det være en styrke for partiet at have folk, der er aktive på deres arbejdsplads og i deres fagforening, og som er med til at skrive politiske artikler i forskellige aviser og blade.

Jonas Foldager taler til en demonstration imod det iranske præstestyre
Men er det ikke rigtigt, at du er uenig med partiets ledelse på nogle vigtige spørgsmål?
Det er sandt, at jeg er kritisk over for nogle ting i toppen. Jeg var for eksempel imod det forslag fra Forretningsudvalget om at afskaffe partiets program. Jeg synes, programmet er et godt program. Det er arven fra SF’s stiftelse, som forretningsudvalget åbenbart er uenig i. Hvis der er plads til, at man vil have afskaffet partiets program – og det synes jeg er en legal holdning at have – så må der jo også være plads til, at man rejser visse kritikpunkter over for for eksempel forsvarsforliget og at folketingsgruppen valgte at stemme for de borgerliges finanslov sidste år. Jeg er bange for, at den virkelige baggrund for, at jeg er blevet udelukket er, at Forretningsudvalget ønsker ”ro på bagsmækken”, når partiet forhåbentlig snart kommer i regering.

Hvordan ser du på alt det der med regeringsdeltagelse?

Jeg synes som sagt, at det er vigtigt, at SF kommer i regering sammen med Socialdemokratiet. Jeg synes også, at det er vigtigt, at vi klart afviser de Radikale, som er et bund-borgerligt parti, som repræsenterer arbejdsgivernes interesser i stedet for arbejdernes. Men jeg synes også, at det er vigtigt med et levende demokrati i partiet, så alle medlemmer og partiforeninger bliver inddraget i, hvad sådan en regering skal bruges til. Vi må have alle diskussionerne ud i partiforeningerne, så vi alle kan hjælpe til at styrke partiet og den socialistiske politik.

Hvad er din opfordring til SF’s medlemmer?
Det vigtigste er at kæmpe for et venstresving i partiet. Der er brug for at styrke og fremhæve den ideologiske profil og stille klare krav til løsning af krisen. De lukningstruede virksomheder må overtages af staten. Det er jo et samfundsproblem, når Vestas, MAN Diesel, Danfoss, Lindø og andre lukker produktion ned. Derfor må det også være samfundet, der overtager driften af disse virksomheder og planlægger dem demokratisk. Jeg ser stadig mig selv som SF’er, og jeg vil kæmpe for at styrke partiet ved kommunalvalget og i andre sammenhænge. For os SF’ere er det vigtigt at kæmpe for, at partiet drejer til venstre og at partiets interne demokratiske liv bliver sikret. Jeg håber meget, at jeg kan komme tilbage i partiet på et tidspunkt. Det kan godt være, at toppen ikke kan lide de ting, jeg skriver i Socialistisk Standpunkt. Men de bedste klassekæmpere, jeg kender, er SF’ere, og dem har jeg fuld tillid til.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.