Kære SF’ere
SF’s forretningsudvalg (FU) besluttede 2. september, at ekskludere os fra SF med den begrundelse, at vi har ”nær tilknytning” til avisen Socialistisk Standpunkt.
Selvom mange af jer nok ikke kender hverken avisen eller os personligt, håber vi, at I vil tage jer tid til at læse dette brev, da vi mener, at vores eksklusioner, og måden de er foregået på, har relevans for alle SF’ere.

Vi synes, at den måde, vi er blevet ekskluderet på, er meget beklagelig. Vi modtog hver især et brev med en linjes begrundelse for eksklusionen. ”Kære xxx. SF’s forretningsudvalg overvejer at udelukke dig som medlem af SF. Grunden er, at din nære tilknytning til Socialistisk Standpunkt ikke findes forenelig med medlemskab af SF.” Brevet indkaldte os med 4 dages varsel til møde med FU, hvor vi kunne forsvare os selv.

På mødet bad vi om uddybning af grundlaget for vores eksklusion, da vi synes, det er vanskeligt at forsvare sig mod en enkelt sætning, og da vi ikke kan forstå, hvorfor man ikke må have tilknytning til Socialistisk Standpunkt og være med i SF. FU forklarede, at sagen allerede havde været behandlet i Hovedbestyrelsen (HB) i juni. Efter en kort diskussion besluttede HB, at de mener, at Socialistisk Standpunkt er en partilignende organisation. Hvad denne beslutning konkret bygger på, kan vi ikke få oplyst.

Ifølge SF’s vedtægter har man som indstillet til eksklusion ret til at være til de møder, der behandler ens udelukkelse og forsvare sig, og der står endvidere, at det er SF’s HB, der kan udelukke folk, ikke FU.

Vi er bekymrede over, at FU ekskluderer13 medlemmer af SF på baggrund af en beslutning taget på et møde uden deres information om dette møde, og uden at vi kan få grundlaget for eksklusionerne oplyst. Vi er også bekymrede over fremgangsmåden, fordi FU overfor os sagde, at eksklusionerne ikke var til debat, da FU er underlagt beslutningerne i HB. Men det var jo FU, der fremlagde ønsket om eksklusioner og fremgangsmåde på HB. Altså kan FU bruge HB som undskyldning for ikke at tage en debat. Det er i strid med vedtægterne, hvor der står, at ekskluderede skal kunne forsvare sig mod anklager, som vi endnu ikke har set.

Socialistisk Standpunkt er en marxistisk avis i SF og resten af arbejderbevægelsen. Siden avisen blev stiftet i 2001, har avisen argumenteret for, at man må opbygge arbejderbevægelsen, og siden sidste sommer har avisen specifikt peget på, at alle aktive klassekæmpere må stemme på og ikke mindst opbygge SF ved at melde sig ind og blive aktiv. Socialistisk Standpunkt har gang på gang slået fast, at det er absurd, at ville til at lave nye partier, når der allerede eksisterer stærke arbejderpartier. Arbejderklassens eneste styrke er enhed, og derfor må alle socialister samle sig i de partier, der allerede er, så de bliver så stærke som muligt.

Os, der nu er ekskluderet, har på forskellig vis været med til at lave avisen, og fulgte opfordringen til at melde os ind i SF. Vi kan ikke forstå, hvad det er, der er galt i at have tilknytning til en marxistisk avis, der kæmper for et socialistisk samfund? Vi har som personer og i avisen støttet SF loyalt. Og der står i både principprogram og vedtægter at SF bygger på marxisme.

Det er rigtigt, at vi også har kritiseret dele af de politiske udspil, der er kommet fra partiledelsen. Men det er vores overbevisning, at et parti kun kan blive stærkt, hvis alle medlemmer rejser konstruktiv kritik. Vi er bange for, at FU er ved at skade SF’s tradition for fri diskussion. En af grundene til SF’s stiftelse var, så vidt vi ved, et opgør med det interne regime i DKP.

Vi har støttet det øgede samarbejde med Socialdemokraterne, og de gode forslag, der er kommet, såsom millionærskatten og øget skat på erhvervslivet. Men vi har også kritiseret, at enheden med Socialdemokraterne desværre er opnået ved, at SF’s ledelse har opgivet mange af SF’s principper og i stedet har fulgt ledelsen for Socialdemokratiet til højre. Vi er bange for, at hvis vi fortsætter ad denne vej, kan det kan ødelægge SF. Vi tror, at SF’s fremgang er kommet, fordi vi som parti har fremstået som et klart alternativ ikke bare til den borgerlige regering men også til venstre for Socialdemokraterne.

Vi må i partiet diskutere hvilket grundlag, der skal være for et regeringssamarbejde, allerede inden SF indgår i regering. Vi mener, at det er afgørende, at SF kommer med i en ny regering, men at det må ske for at gennemføre SF’s politik og ikke fordi vi har givet køb på vores politiske principper.

Dette skal ikke mindst ses i lyset af, at folk fra FU oprindeligt ønskede at afskaffe SF’s principprogram til fordel for reformprogrammet, hvor socialisme ikke var nævnt med et eneste ord i FU’s udkast. Vi var imod dette forslag, fordi vi, lige som mange sagde på landsmødet, synes, at det er afgørende at fastholde SF’s perspektiv om et socialistisk samfund. Vi synes, at der skulle have været en endnu klarere sammenkædning af reformprogrammets konkrete krav og principprogrammet.

Vi tror, at den bedste måde, vi kan få en regering, der kan gennemføre SF’s politik, er, hvis SF fremsætter et forslag til regeringsgrundlag om ingen nedskæringer men forbedring af velfærden, arbejde til alle og ingen højere skatter på arbejdere, unge eller gamle. Vi må diskutere i hele partiet hvordan dette program kan gennemføres.

Vi frygter, at hvis ikke ledelsens højredrejning standses, så risikerer vi, at den borgerlige regering fortsætter efter næste valg. Men selvom vi forhåbentlig får en ny regering, er det afgørende på hvilket program. Vi er bange for, at det kan skade partiet, hvis vi indgår i regering på et uambitiøst program uden nævneværdige forbedringer, og hvor vi måske endda bliver tvunget til at medvirke til nedskæringer.

Som vi ser det, er et levende internt demokrati helt afgørende for et stærkt SF. Vi er bange for, at der er endnu vigtigere spørgsmål, der heller ikke kommer ud til diskussion blandt medlemmer, som for eksempel det vigtigste spørgsmål lige nu om en fremtidig regeringsdeltagelse og de politiske aftaler med Socialdemokraterne. Vi tror, at det er afgørende, at medlemmerne involveres i alle vigtige diskussioner og beslutninger, hvad enten det drejer sig om eksklusioner eller regeringsgrundlag.

Selvom vi er ekskluderet, vil vi fortsætte arbejdet for at opbygge et stærkt SF også gennem avisen Socialistisk Standpunkt. Den bedste måde at gøre det, tror vi, er ved at forsvare programmet og sammenkæde det med den konkrete politiske situation, så SF vinder mest mulig fremgang i kommunalvalgene og det forhåbentligt snarlige folketingsvalg.

Med venlig hilsen:
Lasse Bertelsen (SF Albertslund), Jonas Foldager (SF Østerbro), Majid Atik ( SF Bispebjerg), Karen Larsen (SF Brønshøj), Rasmus Jensen (SF Sundby), Adam Ring (SF Gentofte), Reinout Bosch (SF Gentofte), Jeppe Druedahl (SF Roskilde), Laura Tholstrup (SF Tåstrup), Kim Molbech (SF Tåstrup), Janus Buch (SF Århus), Teis Amundsen (SF Sydvest) og Marie Frederiksen (SF Nørrebro)

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.