SF Ungdoms landsmøde i påsken fandt sted på et tidspunkt, hvor SFU og SF aldrig har været større, og hvor der er stor chance for at SF for første gang kommer i regering. Samtidig ser vi den værste økonomiske krise siden 1930'erne. Her bringer vi teksten til den løbeseddel, vi havde lavet til SFU's landsmøde.


Dette Landsmøde i SFU kan få historisk betydning. Landsmødet finder sted på et tidspunkt, hvor SFU og SF aldrig har været større, og hvor der er stor chance for at SF for første gang kommer i regering, og det snarere før end senere.


Samtidig foregår landsmødet midt i den værste økonomiske krise siden depressionen i 1930’erne. Flere og flere arbejdere og unge kan se at kapitalismen har spillet fallit, og de leder efter svar – svar som kun socialister kan give dem. Socialismen er den eneste måde at løse denne krise til arbejderne og ungdommens fordel. Som ledelsen pointerer i forslaget til PHP; ”SFU står overfor en benhård klassekamp og har en afgørende rolle at spille”.

For et socialistisk program

Den økonomiske krise kaster millioner verden over ud i fattigdom og sult og flere millioner ud i arbejdsløshed. Det er tydeligt at kapitalismen som samfundssystem har mistet ethvert progressivt træk. Millioner dør af sult mens mad rådner op i lagre. Millioner dør af kurerbare sygdomme mens medicinen sagtens kunne produceres billigt. Millioner går arbejdsløse mens fabrikker lukkes, skoler og hospitaler forfalder og stadig flere mangler tag over hovedet.

Krisen skyldes ikke grådige finansspekulanter eller nyliberalistisk politik. Krisen er en indbygget del af kapitalismen, og vi kan ikke regulere os ud af den. At tro at vi kan vende tilbage til de ”gode gamle dage” for 30 år siden er en utopi. Det længere opsving efter anden verdenskrig var en undtagelse i kapitalismen, muliggjort af genopbygningen efter anden Verdenskrigs enorme ødelæggelser. Opsvinget stoppede i starten af 1970’erne og siden har virkeligheden for det store flertal hovedsageligt budt på nedskæringer i velfærden, øget arbejdstid- og tempo og stagnerede realløn.

Den eneste vej til at sikre et samfund hvor arbejderklassens og ungdommens interesser varetages og hvor krise undgås er et socialistisk samfund.

SFU’s vigtigste opgave er at tage fat i alle de daglige krav og kampe hos arbejdere og unge og kæde disse krav sammen med kampen for socialisme. Den nuværende krise understreger vigtigheden af denne opgave. SFU må opstille et klart alternativ til kapitalismens fallit.

Enhed mellem arbejderpartierne

Med Lars Løkke ved roret ser et folketingsvalg ud til at være rykket endnu tættere på, og der er virkelig gode muligheder for endelig at få væltet de borgerlige af pinden.

Derudover byder 2009 på valg til både Europaparlamentsvalg og kommunalvalg. Målet for SFU skal ifølge ledelsen være stemmemaksimering for SF. Det er åbenlyst, men spørgsmålet er på hvilket grundlag?

SFU må føre en valgkamp på et socialistisk program. Et program imod alle nedskæringer, for en opbygning af velfærden, sikring af arbejde til alle, stop for krige, forurening og racisme. Krav der kun kan indfries hvis man er villig til at stå op imod kapitalisterne og udfordre deres magt.

Jo hårdere krisen bliver jo større bliver polariseringen i samfundet, hvilket man bl.a. kan se med De Radikales markante tilbagegang. De borgerlige har i hele sin regeringstid ført klassepolitik, til gavn for kapitalisterne. SFU må også trække klasselinjerne så skarpt op som muligt, på en politik til forsvar for arbejderklassen i alliance med de andre arbejderpartier og et brud med alle borgerlige partier, også de Radikale.

Med den stigende klassekamp, vil alle partiet blive tvunget til at vælge side, og de radikale har altid valgt arbejdsgiversiden. Arbejderpartierne må stå sammen om et program til forsvar for arbejderklassen og ungdommen.

For enhed

Dette landsmøde skal behandle eksklusionen af 4 SFU’ere. Disse 4 ekskluderes med henvisning til deres tilknytning til avisen Socialistisk Standpunkt.

Ledelsen af SFU har aldrig begrundet hvorfor man ikke må støtte avisen Socialistisk Standpunkt, der ikke er et parti, men tværtimod er stemmen for den marxistiske tendens i SF og arbejderbevægelsen.

Socialistisk Standpunkt opfordrer alle til at stemme på SF, og blive aktive i partiet, som et led i at opnå en arbejderregering på et socialistisk program. Socialistisk Standpunkt mener ikke, at den nuværende økonomiske krise kan løses gennem regulering, men at den eneste løsning i arbejderklassens interesse er nationalisering af de vigtigste dele af økonomien. Socialistisk Standpunkt forsvarer kravet om en demokratisk planlagt økonomi, dvs. et socialistisk samfund. Hvordan kan det være eksklusionsgrund?

En af begrundelserne for eksklusionerne er de ekskluderedes tilknytning til kampagnen Hands off Venezuela. Det er en international kampagne, der forsvarer massernes revolutionære bevægelse i Venezuela. Det er helt afgørende, at vi som socialister også er internationalister. Vi må forsvare enhver revolutionær bevægelse i verden. Hands off Venezuela er en bred kampagne, som præsident Chavez har omtalt positivt flere gange på offentligt TV, som den venezuelanske ambassade i Danmark samarbejder med, og hvor både Folketingspolitikere, et tidligere folketingsmedlem fra SF og ledende fagforeningsfolk har skrevet under på støtteappeller.

Ledelsen i SFU har på intet tidspunkt forklaret, hvordan disse holdninger strider imod medlemskab af SFU. Socialistisk Standpunkt er en avisforening, en marxistisk tendens i SF, SFU og den danske arbejderbevægelse.

Vi står i en meget alvorlig økonomisk krise nu. Den borgerlige regering har siddet alt, alt for længe. Det der er brug for er enhed i arbejderbevægelsen. Ledelsen i SFU burde bruge deres tid på at opbygge afdelinger af SFU på hver enkelt skole og arbejdsplads, at udgive politiske materialer og analyser, ikke at spilde tiden på eksklusioner. De burde byde enhver der ønsker at opbygge et stærkt SFU velkommen i kampen for et socialistisk Danmark i en socialistisk verden.

  • Enhed i arbejderbevægelsen!
  • For et socialistisk program!
  • Fremad med marxismen!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.