Arbejdsløsheden er kraftigt stigende. Danmarks statistiks tal viser, at kurven er knækket og flere og flere mister deres job. Det er på tide, at arbejderbevægelsen går samlet til kamp mod den faldende beskæftigelse.

Danmarks statistik kunne i januar fremlægge arbejdsløshedstallene fra november 08. De viste, at arbejdsløsheden var steget fra 1,7 % i september til 1,9 % i november. Disse tal viser, at kurven er knækket. Men dette er blot begyndelsen. Siden november er arbejdsløsheden steget endnu mere. Især byggeriet er ramt. Blandt murer og murerarbejdsmænd i København var arbejdsløsheden i starten af januar oppe på 25 % og den er stadig stigende. Hos malerne i Storkøbenhavn var arbejdsløsheden i januar oppe på 13 % mod 4,5 % forrige år. Altså en tredobling!

Situationen er den samme i resten af byggeriet. Og ikke bare der. En lang række af store danske industrivirksomheder har også bebudet fyringer. Politiken kunne fortælle, at der de første 15 dage af 2009 blev fyret 150 om dagen. Og intet tale for, at dette er ved at stilne af. Tværtimod! Krisen er kun ved at begynde. Med andre ord er 80’ernes og 90’ernes plage vendt tilbage, - nemlig arbejdsløshed.

Arbejdsløses forhold forringet

De arbejdsløses forhold er blevet angrebet gang på gang de sidste 20 år. Under Nyrup-regeringen blev dagpengeperioden sat ned fra ni til fire år. Samtidig blev der indført aktivering af alle arbejdsløse, der indtil i dag ikke har bevist, at det har nogen effekt overhovedet. Dagpenge for unge under 25 år blev halveret under påskuddet af, at unge skulle tvinges til at tage en uddannelse. Hvilket var grotesk, da der på samme tid var 10-12.000 afviste på videregående uddannelser og 8-10.000, der ikke kunne få en læreplads.

Den borgerlige regering har foreslået, at dagpengeperioden skulle sættes yderligere ned, men turde ikke gennemføre forslaget uden socialdemokraternes støtte. Til gengæld har de forøget bureaukratiet omkring a-kasserne og gennemført talrige kontroller af arbejdsløse.
Blandt andet skal man sende fire ansøgninger om ugen, og henvende sig til arbejdsformidlingen en gang om ugen. Dette kan kun betegnes som direkte hetz. Derudover er dagpengene (samt alle andre overførselsindkomster) sakket langt bagud for lønudviklingen. Mange arbejdere vil få halveret deres indkomst ved at gå arbejdsløse. Den borgerlige regering, som er det direkte talerør for de danske kapitalister, ønsker, at forholdene for arbejdsløse skal være så elendige, at arbejdere siger ja til lønnedgang og stress blot for ikke at blive fyret. Blandt andet har ansatte i SAS sagt ja til øget arbejdstid og lønstop.

Dagpenge der er til at leve af
Det er indlysende, at den voksende arbejdsløshed må bekæmpes. For at det skal kunne lade sig gøre, må vi kæmpe for, at den borgerlige regering erstattes af en arbejderregering. Men hvis en arbejderregering skal ændre noget, må den basere sig på et socialistisk program, hvilket betyder nationalisering af de største banker og virksomheder. En arbejderregering må som det første forbedre forholdene for arbejdsløse. Dagpengene bør svare til en gennemsnitlig arbejderløn. På den måde vil de i det mindste ikke ramme arbejderne økonomisk, hvis de bliver fyret. Dagpengeperioden bør være ubegrænset og kontrol og hetz må afløses af reel hjælp. Samtidig må der sættes gang i renoveringen af offentlige bygninger såsom skoler, daginstitutioner og plejehjem. Lejligheder uden toilet og bad bør renoveres uden, at det fører til huslejestigninger.

Derudover bør arbejdstiden sættes ned, med fuld personale- og lønkompensation, i stedet for de områder, der har arbejdsdeling, hvor arbejderne bære byrden af fyringerne i fællesskab. Samtidig bør alle lukningstruede virksomheder overtages af staten og køres videre under arbejderkontrol. Derudover må fagbevægelsen sikrer, at arbejdsløse forbliver tilknyttet til arbejderbevægelsen i en fælles kamp blandt arbejdere med og uden arbejde.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.