Som det har været fremme i flere medier, er der nu startet eksklusionssager mod seks personer fra Enhedslisten Gentofte hvoraf flere er kendt som støtter af Socialistisk Standpunkt. Vi har snakket med afdelingens tidligere folketingskandidat, Niklas Zenius Jespersen, som nu også er indstillet til eksklusion. Og det er en speget affære.

Hvorfor bliver I indstillet til eksklusion?

Den officielle grund er, at vi meldte os ind i en gruppe på internetsiden Facebook til støtte for Enhedslisten Gentofte, og at dette skulle være udtryk for vores udemokratiske sindelag, da bestyrelsen ikke havde godkendt det. Det er sandsynligvis den mest latterlige eksklusionsgrund i danmarkshistorien, og jeg mener heller ikke, at det er den reelle grund. Tværtimod mener jeg, at vi bliver ekskluderet, fordi vi er politisk uenige med bestyrelsen, fordi vi ønsker en klarere socialistisk profil og fordi vi støtter den marxistiske avis Socialistisk Standpunkt. Det er ikke et enestående tilfælde på venstrefløjen, men bør ses i forlængelse af den kampagne imod den revolutionære venstrefløj i SUF (Socialistisk UngdomsFront, Enhedslistens samarbejdspartner, red.), heriblandt støtter af avisen Socialistisk Standpunkt , som I jo også tidligere har haft bragt historier om på hjemmesiden.

Hvad er Jeres svar på eksklusionerne?

Havde du spurgt mig for et år siden: kæmpe til det sidste. Men nu ligger landet anderledes.  De seneste eksklusioner kommer efter snart tre års kamp i SUF og over et års kamp i Enhedslisten.

Samtidig må vi konstatere, at Enhedslisten ikke har været i stand til at komme med en klar politik, og da slet ikke en klar socialistisk politik, og vise en klar vej frem under velfærdsprotesterne. Tværtimod. Enhedslisten kom med meget lidt bud på vejen frem og var ikke i stand til tydeligt at adskille sig selv fra de andre partier, tiden blev mest brugt på at servere champagne for de strejkende. Og det var stort set det!

For mig at se viser denne absurde sag meget godt det korrekte i den leder I bragte for kort tid siden. Ledelsen viser at den dels ikke vil tillade en venstredrejning og taler i bedste tilfælde bare uden om.

Samtidig er det vigtigt at sige at Enhedslisten kun har en værdi såfremt det er i stand til at adskille sig tydeligt fra de andre arbejderpartier og komme med nogen klare bud på vejen frem. Spørgsmål og "vagthunde"-indstillingen i folketinget rykker jo ikke noget i samfundet, der skal altså en del til før almindelige mennesker vil foretrække et lille parti med 4 mandater frem for et andet arbejderparti, og den forskel har Enhedslisten ikke vist i alvorlig grad i den sidste periode.

Samtidig har Socialistisk Folkeparti (SF) og Socialistisk Folkepartis Ungdom (SFU) formået at samle mange mennesker om sig i kampen imod den borgerlige regering og for mere velfærd. Det er vigtigt at pointere, at i sidste ende er det ikke partibogstavet, der er det vigtige, men politikken, og muligheden for at komme ud til så mange mennesker som muligt og samle arbejderklassen og ungdommen, altså det store flertal i befolkningen, om kampen imod den borgerlige regering og for socialisme.

Vil det sige at du vil gå over til SF/SFU?

Lad os lige huske på at der ikke er nogen af os der går, vi bliver smidt ud efter et år, hvor al konstruktivt arbejde er blevet forpurret. For mig at se er det fuldstændigt tåbeligt at man skal bruge tid på splittelse, eksklusioner og internt fnidder i arbejderbevægelsen. Da jeg blev aktiv i politik for snart seks år siden var det for at bekæmpe den borgerlige regering og for at kæmpe for socialisme og den bedre fremtid, det vil give til almindelige mennesker, ikke for at slås internt.

Vi har brug for enhed for at vælte den borgerlige regering. Derfor er jeg også enig med Socialistisk Standpunkt når man argumenterer for enhed imellem de tre arbejderpartier, herunder også Enhedslisten, som det eneste alternativ til den borgerlige regering. Enhed om et fælles kampprogram om at lægge byrden for den nuværende krise på kapitalisterne, som har tjent styrtende profitter indtil for nyligt, uden det er kommet arbejder og unge til gode. Vi står for at en arbejderregering, bestående af S, SF og Ø må overtage de 200 største virksomheder, herunder bankerne, og bruge overskuddet på tilbagerulning af de sidste mange års nedskæringer på velfærden og på en udbygning af velfærden.

Derfor er det korrekt når Socialistisk Standpunkt skriver at der ikke skal dannes et nyt parti. Dem er der rigeligt af. Hvad der er behov for er at arbejderklassens partier fører en klar socialistisk politik, sådan som det i øvrigt står i deres partigrundlag. Lad os ikke glemme, at der faktisk stadig står ord som socialisme, klassekamp og revolution i SF's og SFU's partiprogrammer samt at de begge erklærer, at de tager udgangspunkt i den marxistiske grundopfattelse.

Men det er selvfølgelig klart, at helt konkret må man jo være aktiv et bestemt sted og her tror jeg at det bedste sted for revolutionære socialister at lægge kræfterne er i SF og SFU og her kæmpe for den venstredrejning i arbejderbevægelsen der er nødvendig for at vælte de borgerlige og vinde velfærdskampen. Derfor vil jeg også på baggrund af de ting, jeg har nævnt, opfordre alle arbejdere og unge, der vil af med den borgerlige regering, til at følge Socialistisk Standpunkts opfordring og melde sig ind og blive aktive i SF og SFU, opbygge partiet og deltage i diskussionerne om hvilken vej frem for arbejderbevægelsen og SF/SFU i særdeleshed og her argumentere for en klar socialistisk linje.


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.