De danske kapitalisters hoforgan, dagbladet Børsen, skrev den 8. september, at den økonomiske krise, der nu er begyndt i USA, er den værste siden 1930’erne. Avisen citerede endvidere Sydbanks cheføkonom Jacob Graven for, at ”det er en af globaliseringens bagsider”, at det økonomiske morads spreder sig over hele kloden.

 

Da der var opsving fik vi at vide, at den kapitalistiske globalisering ville bringe lykke og fremgang til alle. Den bedste af alle verdener under markedsøkonomiens hellige banner! Nu, hvor nedturen er begyndt, fortæller den borgerlige regering os, at den danske økonomi ikke vil blive påvirket af den globale nedtur. Som om Danmark stod uden for verdensøkonomien. De seriøse borgerlige økonomer siger åbent, at regeringen vrøvler, og at krisen i Danmark bliver hård og langvarig.

 

En ”korrektion”

Jürgen Stark, der er cheføkonom i den Europæiske Centralbank (ECB), sagde i et interview med dagbladet Børsen 9. september, at ”korrektionen kan komme til at vare længere end i tidligere historiske tilfælde.”

 

De borgerlige økonomer har deres eget sprog. Med ”korrektion” menes der massefyringer og dramatiske nedskæringer på de offentlige budgetter. En geolog kan også tale om en ”korrektion” i jordens skorpe, når han taler om et jordskælv men for almindelige mennesker kan sådan en ”korrektion” medføre tab af tusindvis af menneskeliv og ødelæggelse af millioner af boliger. Noget ligende er tilfældet med den ”korrektion” af markedet, som Hr. Stark fra ECB taler om.

 

Forleden blev de to amerikanske kredit-giganter Fannie Mae og Freddie Mac overtaget af den amerikanske nationalbank. I virkeligheden er der tale om en nationalisering for at redde kapitalisterne og det finansielle system i USA. De to giganter sidder tilsammen på omkring 50 procent af de 12.000 milliarder dollars boliggæld på det amerikanske kredit-marked. Regningen for overtagelsen bliver sendt videre til de amerikanske arbejdere. Ingen ved endnu, hvor stor en regning, de amerikanske skatteydere får for finanskapitalisternes profit-orgie.

 

Geniale spekulanter?

Det er ikke mange år siden, at spekulanter og finansfolk blev fremhævet som særlige genier. De var en slags supermennesker, der forstod markedets særlige logik, og derfor havde de fortjent et liv i overdådig luksus. I dag står de afsløret som korrupte svindlere, der har overladt regningen for deres spekulative eventyr til os andre. Hvilken ”risiko” er det lige præcis, disse herrer og damer har løbet? Risikoen for at staten dækker deres tab med arbejdernes penge!

 

Ny økonomi? Ikke i denne omgang!

Da herværende avis i 2005 i vores program for forsvar for velfærden og diverse artikler (se for eksempel Dansk økonomi og boligboblen fra 2005 eller Dansk økonomi:falsk optimisme fra 2004) forklarede, at opsvinget i Danmark ville blive afsluttet med et brag på grund af de ophobede modsætninger, samt at boligprisernes himmelflugt var en spekulativ boble, fik vi at vide, at vi var gammeldags, dogmatiske og ikke forstod den nye økonomi. Vores kritikere havde travlt med at forklare os, at vi var i en ny kapitalisme. En kapitalisme uden kriser, uden modsætninger, uden tvangsauktioner, uden elendighed og uden fare for en tilbagevenden til tidligere tiders massearbejdsløshed. Nu herskede den ny kapitalisme, videnssamfundet, samdrægtigheden og moderniteten (måske endda post-moderniteten!), hvor alt var godt, og kun kunne blive bedre. Disse kritikere må have fået sig et chok eller to i løbet af det sidste års tid. De vil få endnu flere i fremtiden.

 

Laf os tage nogle af de seneste nyheder om økonomien:

 

  • Tal fra Realkreditrådet viser, at  der er 20 pct. flere boliger til salg på internettet i forhold til samme tid sidste år.
  • EU-kommissionen har sænket BNP-prognosen for euroområdet i år til en vækst på 1,3 pct. fra tidligere estimeret 1,7 pct.
  • Priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer fortsætter opad. Fødevarepriserne er i alt steget med 10,4 pct. i år, og det er den højeste årlige prisstigning på fødevarer siden 1984. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
  • I august faldt antallet af tvangsauktioner med 5 pct. over måneden, renset for sæsonudsving. Sammenligner man med august sidste år, er antallet af tvangsauktioner dog fortsat steget kraftigt med 136 pct. Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen kalder det ”alarmerende”.
food_prices

Fødevarepriserne fortsætter deres himmelflugt.


Samtidig med, at den borgerlige regering har udskrevet en blankocheck til Roskilde Bank for at redde de store danske bankers stilling på de internationale kreditmarkeder, forbereder de angreb på dagpengene. Der er en eneste grund til angreb på dagpengene: de borgerlige ved, at næste periode vil byde på en stigning i arbejdsløsheden, og de ønsker at lægge byrden for kapitalisternes krise over på arbejdernes skuldre. Den samme borgerlige regering, der er åh-så ”ansvarlig” og sparsommelig når det kommer til arbejderklassens tilkæmpede velfærdsrettigheder, udskriver rask væk en blankochek, når finanskapitalisterne er i problemer. Det er borgerlig klassepolitik.

 

Den næste periode med økonomisk nedtur kommer til at knuse de gamle ideer om, at man kan tage overarbejde for at betale lånet eller få en ekstra ferie. Den danske arbejderklasse har i den sidste periode modvilligt accepteret at arbejde hurtigere og i længere tid, samtidig med at den offentlige sektor er blevet udsultet. Ifølge beskæftigelsesministeriet er den gennemsnitlige arbejdstid pr. arbejder steget med 29 timer årligt mellem 2005 og 2007. Det er i realiteten afskaffelse af en hel ferieuge! Det er værst i industrien og byggeriet, hvor den årlige arbejdstid er steget med henholdsvis 52 og 56 timer.

 

EU har nu sagt, at arbejdsugen i EU-landene kan være på hele 60 timer i stedet for de 48, som er maksimum nu. Overklassen lægger op til, at vi skal arbejde hurtigere, i længere tid, og at vi ikke skal regne med ”luksusgoder” som pension og efterløn. Det er den ”harmoniske” kapitalisme med ”et menneskeligt” ansigt i Danmark anno 2008. Eksplosioner mellem klasserne er indbygget i selve situationens logik.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.