Røde Kammerater er en Gruppe der er startet på hjemmesiden Facebook. Gruppen prøver at forene alle der kalder sig socialister, på tværs af arbejderpartierne. Vi har interviewet gruppens grundlægger, Jarl Feyling, for at høre mere om projektet

Hvad er Røde Kammerater?
- Røde kammerater er en gruppe, som endnu kun eksisterer på Facebook. Den er lavet i protest imod to ting: på den ene side den liberalistiske regering og på den anden side de socialistiske partier, der desværre til tider modarbejder hinanden i stedet for at arbejde sammen. Socialistiske partier gør mere ud af at få magt, altså få 90 mandater, end de gør af at hjælpe hinanden med det de burde kunne blive enige om, nemlig socialismen. Det er åndssvagt at diskutere petitesser inden for socialismen, når man ikke har indflydelse i Danmark. Socialismen er en meget bred betegnelse, så det burde vi kunne samarbejde om.

- Jeg så for nylig en statistik, hvor man spurgte socialdemokratiske folketingsmedlemmer om de var socialister - og det var faktisk ikke alle der var det. Hvad de så end er, ved jeg ikke, men jeg tror at nogle af dem desværre er blevet ”magt-demokrater” og ikke socialdemokrater, der hjælper de svageste i samfundet. Det siger jo noget, at et så gammelt arbejderparti har medlemmer i folketinget, der ikke er socialister.

- Politik er blevet magt og spin, der er ikke nok politik. Man kan se på TV, hvilke "politiske" emner der bliver debatteret af de såkaldte eksperter. For mig er det totalt ligegyldigt, hvad Helle Thorning-Schmidts mand laver i Rusland og om Lykketoft har skæg eller ej. Hvad har det for eksempel at gøre med arbejdsforholdene for normale mennesker?

Samling for socialisme

- Røde Kammerater står for at samle socialismen, det mener jeg ikke at SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten gør i øjeblikket - fagforeningerne kan også være et middel til dette. Det er åndssvagt, at vi kæmper mod hinanden når vi har en modstander, der lige i øjeblikket vil privatisere det offentlige i løbet af to år!

- Vi må stoppe minimalstats tendensen, der bliver tydeligere og tydeligere og i stedet for gøre den socialistiske tankegang, der ser værdier i andet end penge, tydeligere.

- Der er folk der prøver at samle, og det er en af dem, jeg har lyst til at være. Jeg gerne prøve at samle socialismen fra et ikke-parti politisk synspunkt, især i ungdommen. Røde kammerater prøver derfor at få en politisk aktivitet, samling og diskussion om socialisme.

Hvorfor Røde Kammerater?

- Det er et meget godt spørgsmål. Man kan jo melde sig ind i Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, SFU DSU, ja endda SUF og så bare blive aktiv, men problemet er at de til tider kommer til at modarbejde hinanden ligeså meget som de prøver at modarbejde deres reelle modstandere, dem der virkeligt er imod dem. Hvorimod jeg går ud fra, at de Konservative og Venstre holder meget godt sammen.

- Vi har haft fælles møder. Jeg var for eksempel til møde i Genstart Danmark hvor de stillede en op fra hvert parti: Helle Thorning, Villy Søvndal og en fra Enhedslisten. Det endte med at tilhængerne af hvert parti af naturlige årsager støttede deres eget parti mere end de andre to og det førte desværre til en fokusering på forskellene internt i stedet på de socialistiske ligheder, som jeg virkelig håber og tror, der er mange af. Det er derfor der er et behov for Røde Kammerater. Fordi de her unge socialister mødes som venner, men skilles som modstandere af hinanden.

Hvad er socialisme for dig?

- Socialismen for mig er at alle mennesker er forskellige, men stadig lige. Vi er alle ukrænkelige og vi er alle lige meget værd. Så det kan jo være mange ting.

- Den gren af socialisme jeg kan støtte, er demokratisk socialisme, det er også derfor jeg altid har støttet Socialdemokraterne, men Socialdemokraterne i Danmark er blevet til midte-demokraterne, eller magt-demokraterne. De fleste af dem er gode, også inde i partiet, men det er ting i vejen mange steder.

- Demokratiet kunne godt være mere demokratisk end vores demokrati er nu. Jeg kan ikke se hindringer for hvorfor den ikke kan være mere demokratisk. I Danmark har vi demokrati hvert fjerde år, når vi går til valg. De valg bliver styret af professionelle politikere, der planlægger det hele. Det ikke tilfældigt, hvornår der er valg, men kun når det er gavnligt for nogle. Det er et kæmpe spin, og mediernes verden spekulerer i alt muligt. Valgene kommer til at handle om ting som ikke er relevante.

- Vi har en smart opfindelse der hedder internettet, der gør at folk kan stemme ved at klikke. Man kunne jo overveje at stemme en gang om måneden og de folk der går op i det ville føle at deres stemme gjaldt mere. ikke kun hvert fjerde år, men hver måned. Så ville politikerne føle, at de skulle forsvare deres politik. ikke bare hvert fjerde år, men hele tiden. Så ville de ikke bare side og tale til hinanden, men de ville være tvunget til at tale til dem der stemmer på dem. I stedet for bare at sidde og få ekstremt høj løn i forhold til andre arbejdere. Så ville demokratiet ikke kun virke hvert fjerde år, men hele tiden og det endda på et meget højere plan.

- Der er mennesker, der dør af kulde i Danmark fordi de ikke har et sted at sove. Det er samfundets ansvar at de får et sted at sove. Og hvert eneste dansker udgør samfundet igennem vores stemme.

- Uddannelse er også vigtigt. Og ja, der er lige undervisning til alle, men vi skal også betale for alt muligt selv, så det bliver ikke lige i sidste ende. Socialisme er lighed for mig, derfor: Hospitaler, pleje, Boliger, Mad, uddannelse - alle skal have lige muligheder for disse.

Hvilken rolle skal socialister spille i vores samfund og i kampene i dag?
- Det, der er behov for, er at man stemmer, og får en ny regering. Det er den rolle, socialisterne skal have. De skal ændre det som folk mener, de skal diskutere og forklare deres politik. Socialisternes job er at tale logisk uden at manipulere.
I øjeblikket spiller socialisterne på borgen liberalisternes spil med spin doktorer og professionelle politikere. Liberalisterne har spillet det spil i lang tid.

- Spørg danskerne hvad de stemmer uden for et valg, de fleste danskere vil sige at de er Socialdemokrater, men danskerne stemmer ikke på Socialdemokraterne fordi de spiller manipulations-spillet og mediespillet.

- Hvis du starter med at sige at du ikke vil spille det spil og i stedet siger hvad du mener, så skal du nok bliver valgt. Magt er målet, ikke midlet - og magtmidlet kommer hvis du har styr på din politik. Det har socialisterne ikke. I øjeblikket viser socialisterne ikke deres politik. Kom med et alternativ, sig hvad vi skal gøre, så er jeg sikker på at magten nok skal komme.

Hvad med strejkerne i det offentlige?
- Det er ikke noget jeg er så meget inde i. Men jeg ved at de får en dårligere løn end Anders Fogh gør. Det som jeg er meget imod, er privatiseringer i uddannelsessektoren og hospitaler. Det er klart, at hvis den bedste sygeplejerske ved, at vedkommende kan få fire gange så meget i løn for at arbejde i det private, så er det jo klart at de strejker. Det kan jeg sagtens forstå.

- Problemet er jo, at lederen af vores land har jo skrevet en bog der hedder minimalstat og han mener det virkeligt. Og det er jo rigtig godt for de rige for de bliver jo rigere. I Danmark er det bevist!

- Jeg synes, at man skulle give statsministeren den laveste offentlige lønning, fordi hvis statsministeren får den samme løn, så ville han have samme interesser som de fattigste. For lige nu er det jo ikke deres interesser, han varetager.

- Der var en gammel græker der sagde: en mand kan ikke lede et land hvis han ikke har de samme interesser som befolkningen. Statsministeren varetager ikke hele befolkningens interesser.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.