Den 25. september var der indkaldt til ungdomsstormøde for alle studerende og unge. Mødet foregik i Nørrebrohallen og tiltrak omkring 140 unge. Ud af mødet kom der en udtalelse, som peger på at endagsdemonstrationer ikke er nok og at kampen må føres videre. Udtalelsen er et vigtig skridt videre fram for velfærdsbevægelsen og må hurtigst muligt tages op af elev- og fagbevægelsen.


Udtalelse fra ungdomsstormøde d. 25/9

Elever og studerende: Vi mærker forringelserne!

Bertel Haarder og Helge Sander påstår stadig efter mange år, at der ikke bliver skåret ned på uddannelsessystemet. Men de danske elever og studerende mærker forringelserne hver eneste dag.

Traditionen tro har regeringen mødt elever, studerende og undervisere med et finanslovsforslag, der ikke giver meget håb om forbedringer. Nedskæringerne er endnu engang en realitet for alle uddannelsesinstitutioner. Selvom Undervisningsministeren og Videnskabsministeren kan overbevise mange om, at der ikke er skåret ned med deres talmagi, er nedskæringerne reelle. Vi kan ikke bare se på tallene, at der endnu engang er færre penge til uddannelserne end sidste år – vi kan også mærke de mange års nedskæringer i vores egen hverdag.

Ministrene kan meget vel påstå, at hvis man laver de rigtige regnestykker, vil finansloven ikke indeholde nedskæringer. Men det ændrer ikke på, at der er færre undervisningstimer på universiteterne, at gymnasieeleverne får flere og flere lærerfri timer, at folkeskoleeleverne dagligt sidder i lokaler med fugt og svamp eller, at der bliver mindre og mindre vejledning på de mellemlange uddannelser, og at der er langt fra nok praktikpladser. Der må investeringer og handling til!
Vi unge er Danmarks råstof, vi er håbet for et velfungerende velfærds samfund og viden er vores fremtidige resurse!

Nedskæringerne har været konsekvente i næsten tyve år nu – både den nuværende og den tidligere regering har ansvaret for det danske uddannelsessystems ringe tilstand. Og lige så længe, som nedskæringerne har ramt uddannelsessystemet, lige så længe har elever, studerende og undervisere forgæves forsøgt at råbe op om konsekvenserne. Uddannelsesinstitutionernes dårlige økonomi har nu nået et niveau, hvor et stop for nedskæringer ikke længere er nok. Der må investeringer til!

De danske elever og studerende er bekymrede for, at den ringe kvalitet af vores uddannelser snart vil nå et uopretteligt niveau, og vi ved, at de midler, som uddannelsesinstitutionerne i dag har til at uddanne den danske befolkning for, langt fra er nok til uddannelser med en acceptabel kvalitet. Der må, og skal, investeres i uddannelser, hvis vi vil opnå regeringens mantra om uddannelser i verdensklasse. Vi vil gerne tage ansvar, vil politikerne?

Elev- og studenterorganisationerne har fremlagt en redningsplan for Undervisningsministeren og Videnskabsministeren med 14 krav, der kan hjælpe det danske uddannelsessystem tilbage på rette kurs. Vi ønsker med denne redningsplan at tage ansvar for vores uddannelse og vores hverdag. De danske elever og studerende vil ikke blot tage vare på egne interesser, men vi vil tage ansvar for vores uddannelsers tilstand – nu og i fremtiden.

Vores 14 krav er:
•Markant bedre studiemiljø
•Mere og bedre vejledning
•Praktik, der virker
•Lov mod brugerbetaling i hele uddannelsessystemet
•5.000 kr. mere pr. universitetsstuderende i taxametertilskud
•Ingen incitamentsstyring gennem taxameteret
•Max. 28 på grundholdene på ungdomsuddannelserne
•Nej til lærerfri timer
•Nye undervisningsmaterialer
•Genindførelse af skolepraktikken
•2,7 m2 pr. folkeskoleelev
•Væk med fugt og svamp
•Rene folkeskoler
•Nej tak til farlige faglokaler

Redningsplanen skal ikke bare sørge for, at nuværende elever og studerende får en acceptabel uddannelse, men skal også sikre, at fremtidens uddannelser er af god kvalitet og til gavn for fremtidens elever, studerende og samfundet generelt. Uden uddannelser i verdensklasse kan det danske videnssamfund ikke konkurrere internationalt – og uddannelser i verdensklasse kræver investeringer.

Undervisningsministeren og Videnskabsministeren har endnu ikke været lydhøre for dialog, og vil ikke tage de danske elever og studerendes redningsplan alvorligt. Derfor opfordrer dette stormøde alle elever og studerende til at samles til demonstration på Folketingets åbningsdag d. 2.oktober og organisere undervisningsnedlæggelser op til demonstrationen.

Vi vil tage ansvar for vores uddannelser, og vi vil have, at politikerne gør det samme. Stop nedskæringerne – start investeringerne!

Dog mener vi ikke, at en enkelt demonstrationsdag kan lægge det nødvendige pres på undervisnings- og videnskabsministeriet. Derfor vil vi fortsætte kampen til nedskæringerne er taget af bordet, og samtidig opfordre de offentligt ansatte i uddannelsessektoren til at støtte op om vores krav, da det også er deres arbejdspladser, der bliver forringet af nedskæringerne.

Vi må som elever og studerende være klar over den kæmpe styrke vi har når vi står sammen. Derfor opfordrer stormødet de deltagende organisationer til at fortsætte samarbejdet efter demonstrationen.
Dette samarbejde indebærer bl.a. at der arrangeres regionale møder og et nationalt møde efter demonstrationen, hvor vi kan videreudvikle fælles fremadrettede krav til vores uddannelser, og diskutere fremtidige initiativer.

Vedtaget d. 25/9 af elever og studerende til fælles stormøde arrangeret af Handling-Nu initiativet

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.