De borgerlige økonomer har nu mistet al optimisme. Efter de i lang tid benægtede fakta og hårdnakket påstod, at der ikke var væsentlig nedgang i økonomien, er de blevet indhentet af virkeligheden. Nu har de nedskruet forventningerne til økonomien igen. Ligesom de har gjort alle de andre gange, de har analyseret den danske økonomi det sidste års tid.

Ondt i væksten
Væksten i den danske økonomi er ifølge det engelske magasin The Economist nede på 0,9 procent. Og det bliver værre endnu. Nordea har advaret om, at der for første gang siden 1993 er fare for et reelt fald i økonomien. Sidste kvartal i 2002, som er det nyeste tilgængelige tal, viste et fald på 0,1 procent i den danske økonomi.
Hvad der virkelig er bekymrende, er nedgangen i produktionen. The Economist oplyser, at industriproduktionen i marts var 1,6 procent lavere end et år før. Det vækker bekymring blandt de danske kapitalister, hvilket viser sig i de mange fyringer.

Stigende arbejdsløshed
Der er kommet 19.000 flere arbejdsløse det sidste år. Og nu regner Nordea med, at der vil komme 20.000 ekstra i løbet af 2003. Og de har ingen bud på, hvornår kurven vender. De siger, det afhænger af udviklingen i den internationale økonomi. Men her er ikke udsigt til bedring. Væksten i Europa var sidste år nede på 0,2 procent.

Nordea siger, at hvis der ikke kommer gang i den internationale økonomi, så vil den danske økonomi ?for alvor bevæge sig ud i krybesporet?.
Senest har vi set, at TDC vil fyre 1.650 og SAS 4.000. Også firmaer som Magasin har bebudet massefyringer. Mange danske arbejdere vil i den kommende tid få at føle på egen krop, at økonomien ikke har det godt.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.