Det er med stor glæde, at vi kan omtale vores nye søsteravis i New Zealand. AvisenSocialist Appeal er forbundet med den Internationale Marxistiske Tendens. Dens formål er at forsvare de socialistiske ideer i arbejderbevægelsen i New Zealand og skabe en marxistisk tendens i arbejdernes masseorganisationer.

Kammeraterne har blandt andet udgivet et vigtigt dokument - perspektiv for New Zealand. Vi opfordrer alle vores læsere til at studere dette dokument, som desværre kun findes på engelsk. Dokumentet opridser New Zealands korte historie, dannelsen af landets arbejderbevægelse og klassekampene i nyere tid.

Efter anden verdenskrig opbyggede arbejderbevægelsen i New Zealand et velfærdssamfund, som meget ligner de skandinaviske. Men da de borgerlige kom til magten i 1990'erne, gik de i gang med at nedbryde velfærdsstaten gennem et åbent opgør med arbejderbevægelsen. Det betød, at tidligere tiders fattigdom vendte tilbage, samtidig med at en lille minoritet blev umådeligt rige. Suppekøkkener vendte tilbage for første gang siden 1930'erne.

Indtil slutningen af 1980'erne var arbejdernes lønninger i New Zealand på niveau med lønningerne i Australien, men nu er de faldet så meget, at de kun udgør omkring 60 procent af de australske lønninger. Nedgangen i levestandarden er fulgt i kølvandet på afskaffelsen af kollektive overenskomster og udbredelsen af løsarbejde. I dag emigrerer mange arbejdere fra New Zealand til Australien for at arbejde. Kapitalisterne er i fuld gang med at reducere New Zealand - der plejede at være et af de bedste lande at bo i for almindelige mennesker - til et tredjeverdensland.

Inde i Arbejderpartiet har højrefløjen sat sig på magten, men det har kun ført til katastrofe. Arbejderpartiet har været i regering, men har ikke formået at genoprette velfærdssamfundet, fordi lederne ikke er klar til at tage et opgør med bankerne og de store kapitalisters herredømme over økonomien.

Det er sandsynligt, at højrefløjen vil vinde næste valg. De vil komme i direkte konfrontation med fagforeningerne, som er i gang med at bygge sig selv op igen efter de store nederlag i 1990'erne. Direkte angreb på arbejderne vil polarisere samfundet yderligere og bane vejen for et opsving i klassekampen i New Zealand i den kommende periode. Det er i denne sammenhæng, man skal se opbyggelsen af den marxistiske tendens i New Zealand.

Kammeraterne opridser selv deres formål således:

"Socialist Appeal New Zealand binder sig til det fælles mål om oprettelsen af en socialistisk føderation i det sydlige Stillehav, forbundet til en verdensomspændende socialistisk føderation."

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.