Læs mere om situationen i Mexico på vores tema-side, hvor du også kan vise din modstand ved at skrive under på protesten mod valgsvindlen.

- Nej til højrefløjens valgsvindel

- For en generalstrejke og masseaktioner imod snyderiet

- Solidaritet med de mexicanske massers kamp for reelt demokrati

Den 2. juli var der præsidentvalg i Mexico. Et land hvor millioner lever i ekstrem fattigdom, nød og sult og en lille elite af rige styrer landets ressourcer og det politiske liv. Men i den seneste tid er massen af arbejdere, unge, fattige og arbejdsløse begyndt at røre på sig og kræve forandring. Den sidste tid har minearbejderne været inde i en kamp for bedre forhold; Den 1. marts blev en landsdækkende strejke for minearbejdere gennemført og den 28. juni blev der arrangeret en national solidaritetsstrejke. Andre lag af arbejdere og unge har ligeledes krævet fundamentale sociale forandringer.

Det var på den baggrund at mexicanerne den 2. juli gik til stemmeurnerne. Ved valget stod kampen først og fremmest imellem den konservative kandidat Felipe Calderon og den moderat venstreorienterede Lopez Obrador. De rige magthavere i Mexico, med stærk opbakning fra USA, var skræmte til vid og sans ved tanken om at Obrador skulle vinde. Ikke på grund af Obrador selv, men på grund af den massebevægelse der står bag ham. Med et omfattende venstresving i Latinamerika og revolutionære situationer i Bolivia og Venezuela, ville valget af en præsident som i ord kalder sig venstreorienteret, og hvis bagland er de stadigt mere radikaliserede masser, være et farligt eksempel, og tilmed i et land der grænser op til USA.

Selvom valgresultatet var tæt, ser det klart ud til at Lopez Obrador vandt med omkring 500.000 stemmer, men højrefløjen brugte det mexicanske statsapparat til at forfalske valget. De ville for alt i verden undgå at han kom til magten, og proklamerede i stedet Felipe Calderon som vinder. Blandt de mest groteske eksempler på valgsvindel er disse kendsgerninger:

  • Efter opfordring fra Obrador om en fuld genoptælling har IFE genoptalte stemmer ved kun 2.600 ud af de 130.000 valgsteder. Denne begrænsede genoptælling formindskede Calderons officielle føring fra 400.000 stemmer til 244.000!!!
  • Der var et unormalt højt antal af tomme, blanke og ugyldige stemmesedler, mere end 900.000, hvilket er ca. 200.000 mere end ved sidste valg.
  • Stemmeurne og løse stemmesedler blev fundet på en losseplads i Mexico City.
  • I et distrikt i staten Veracruz satte en stemme for stemme optælling med tilladelse fra IFE Lopez Obrador’s stemmeandel op med flere tusind.
  • Mere end 3 millioner stemmer blev ikke oprindeligt talt med i det foreløbige regnskab, fordi at optegnelserne fra stemmesteder var ”uklare”. I sidste instans blev ca. 2,5 millioner af disse stemmer talt med i den foreløbige optælling. Men ca. 700.000 stemmesedler blev stadig aldrig optalt fra disse “manglende” valgdistrikter.
Denne valgfusk må forhindres! Men det kan kun lade sig gøre hvis massebevægelsen omkring PRD og fagforeningerne mobiliseres til masseaktioner og en generalstrejke. Der er indkaldt til en massedemonstration søndag, som vil blive et vigtigt led i kampen. Støt op om de mexicanske massers kamp for reelt demokrati.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.