Læs mere om situationen i Mexico på vores tema-side, hvor du også kan vise din modstand ved at skrive under på protesten mod valgsvindlen.

En international appel for aktion
Som I sikkert allerede er klar over har der i Mexico været massiv valgsvindel for at forhindre PRD kandidaten, Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), i at blive præsident. Den åbenlyse svindel er allerede blevet godt dokumenteret andre steder (se for eksempel Narco News). Det er klart, at den mexicanske og amerikanske herskende klasse var meget bekymrede. Ikke så meget for Lopez Obrador, men mere for den massebevægelse af arbejdere og bønder som hans sejr kunne udløse. Vi har allerede set en øget kamplyst i arbejderklassen de seneste par måneder. Blandt andet minearbejdernes og metalarbejdernes kamp for at forsvare arbejdsforhold og fagforeningsuafhængighed fra staten og også lærernes bitre kamp i Qaxaca. Dette førte til indkaldelsen af en national arbejdsnedlæggelse d. 28. Juni som Obrador bad fagforeningerne om at aflyse.

Lige så snart detaljerne om svindelen kom frem begyndte masserne at handle overalt. Der var spontane forsamlinger, marcher, strejkevagter ved valgstationerne og spontane demonstrationer (som den i Puebla med 1500 mennesker).

Den herskende klasse lagde stort pres på Obrador for, at han skulle acceptere resultatet. De lavede hykleriske appeller om at respektere ”demokrati” og så videre. PAN kandidaten gik så langt som til at foreslå en national samlingsregering med Lopez Obrador. Men massernes pressede meget og Lopez Obrador blev nødt til at indkaldte til en ”informations samling” d. 8. Juli på den centrale Zocalo plads. Mere end en halv million mennesker dukkede op, nogle organiserede bag fagforeningsbannere. Omfanget af sammenbruddet i PRI, der har domineret Mexicos politik i 70 år, er afspejlet i at de mister kontrollen over fagforeningsapparatet. Selv CROC, det fagforbund der altid har været kontrolleret af PRI, var til stede med sine egne bannere ved 8. juli demonstrationen.

Militante særudgave om valgsvindlen

Her kaldte Lopez Obrador klart til aktion, til at danne komiteer og lave en national march, startende onsdag den 12. fra alle landets 300 valgdistrikter, gående mod hovedstaden og slutte i et massemøde søndag d. 16. på Zocalo. Stemningen er for massiv aktion.

Kammeraterne fra den Marxistiske Tendens "Militante" har interveneret energisk i valgkampagnen og de tidlige stadier af kampagnen mod valgsvindel med masseproduktion og omdeling af løbesedler, forsamlinger i arbejderkvarterer og universiteter, produktion af flere særnumre af avisen osv. Så snart at valget var ovre og nyheden om svindlen kom frem, producerede ”Militante” en ny udgave af deres avis, hvis oplag på 800 blev udsolgt i løbet af tre til fire dage. En særudgave af avisen på endnu 800 eksemplarer blev udsolgt på massemødet lørdag d. 8. juli. Ved mødets afslutning appellerede kammeraterne til at folk skulle gå med i komiteer imod svindel, og fik mere end 600 navne og adresser på interesserede. Den samme morgen talte repræsentanter for ”Militante” for en flok på 800 mennesker til det offentlige møde de havde indkaldt til uden for det Føderale Valginstitut.

Stemningen bliver mere og mere radikal. Det er umuligt at vide hvordan denne bevægelse vil udvikle sig, og hvad den vil opnå, men de mexicanske kammerater fra den Internationale Marxistiske Tendens, har reageret utroligt godt. En ny udgave af avisen (med et oplag på 2000) blev produceret i dag, og de planlægger at komme med et nyt nummer til massemødet lørdag den 16. (med et oplag på 4000), sammen med 50.000 løbesedler. Den enorme interesse i marxistisk litteratur og ”Militante”-avisen, er kun et lille tegn på den tørst efter ideer der er blandt de mexicanske arbejdere og unge, de er trætte, som en kvinde sagde på Zocalo, af at ”de rige altid får deres vilje”.

Kammeraterne har nu indkaldt til et offentligt møde fredag d. 14. på Zocalo pladsen og til opstart af en organiserende forsamling lørdag d. 15., der skal koordinere de forskellige komiteer, som dannes. ”Militantes” hovedideer er på den ene side at understrege behovet for at blive organiseret for at bekæmpe svindlen, og på den anden side, at denne kun kan besejres ved masseaktion i gaderne (på samme måde som forsøget på at retsforfølge AMLO blev besejret sidste år), herunder at fagforeningerne må indkalde til én dags generalstrejke.

Vi appellerer til alle venstrefløjsaktivister over hele verden om at følge disse vigtige begivenheder i Mexico tæt, som vi vil dække dagligt.
  • Send beskeder og udtalelser der fordømmer valgsvindlen og for at protestere imod de regeringer der har anerkendt højrefløjskandidaten Calderón som vinder (disse inkluderer USA, Spanien, Storbritannien og andre). Sådanne beskeder skal sendes til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., prd_méDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
    UPDATE: I Danmark laver vi også en samlet underskriftsindsamling mod valgsvindlen som kan findes her.
  • Protester bliver allerede organiseret i en række lande, udenfor Mexicos ambassader og konsulater, på fredag. Vi vil publicere detaljerne omkring disse, i de næste dage, men hvis du kan organisere en protest i dit eget land, så giv os besked.
  • Begivenhederne i Mexico er den del af en general revolutionær bølge der går gennem Latinamerika. Fagforeningsaktivister og unge verden over, må mobilisere for at sikre at den nødvendige solidaritet bliver organiseret.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.