Læs mere om situationen i Mexico på vores tema-side, hvor du også kan vise din modstand ved at skrive under på protesten mod valgsvindlen.

I en ledende artikel i mandags kaldet "Mexican stand off the mouthpiece of the British ruling class" appellerede Financial Times om en genoptælling i det mexicanske valg. I en kommentar om kontroversen over valgresultatet siger FT: ” Andrés Manuel López Obrador, den ledende venstrefløjs udfordrer, påstår at der har været urent spil og kræver en fuldstændig genoptælling af stemmerne. Det er præcis hvad Mexico’s valgmyndigheder burde gøre.” Det er ikke et tegn på, at FT er blevet omvendt til demokrati og gennemskuelige valg; den herskende klasse bruger hvad som helst, der tjener i dens interesser uden den ringeste respekt for demokratiske nøjagtigheder.

Den virkelige grund til dette standpunkt forklares senere, hvor de siger, at “hvis den [genoptælllinge] bekræfter hans sejr vil en genoptælling hjælpe Mr. Calderón til at regere mere effektivt”. Det de er bange for er, at Calderóns regering hvis den træder til efter en udbredt mistanke om snyd ikke vil være i stand til at gennemføre de tiltag som den herskende klasse i Mexico behøver. Fox regeringen var allerede en svag regering, som blev stoppet af massebevægelsen af arbejdere og bønder hver gang de prøvede at gennemføre store kontrareformer. De argumentere for en genoptælling for, at have en stærkere højrefløjs regering med Calderón.

Men der er også en anden grund. FT frygter en massiv social eksplosion hvis det ser ud som, at den mexicanske herskende klasse har stjålet valget fra PRD. ”Mens Mr Calderón bragte orden i det oppe nordpå, vandt López Obrador overvældende i den fattigere sydlige del af landet. Det vil være dumdristig for Mexico’s elite at undervurdere de farere som denne situation afspejler, i sær hvis man tager landets historie i betragtning.

Dette er de beregninger som laves af den intelligente del af den internationale kapitalistiske klasse, som er bange for arbejder- og bondebevægelsen i Mexico og tror uro kan undgås ved at give nogle indrømmelser. Men en genoptælling opnået som et resultat af massemobiliseringer i gaderne vil være lige så slemt set fra den mexicanske herskende klasses side, da det ville opmuntre arbejderne til kamp og gøre dem bevidste om deres egen styrke.

Hvad der sker i de næste få dage og uger må vi vente med at se. Alle de reporter vi modtager fra Mexico indikerer, at stemningen i masserne bliver mere og mere radikal, og at de organiserer sig. En ting står klart: scenen er sat i Mexico for en enorm konfrontation mellem klasserne, uanset hvilke manøvre den herskende klasse må forsøge sig med.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.