Redaktionel udtalelse fra Marxistiki Foni

(Marxistiki Foni er Socialistisk Standpunkts søsterorganisation i Grækenland)

Coca Cola arbejdernes kamp mod de planlagte fyringer, som virksomheden har annonceret, har nået et kritisk stadie. Næsten en måned efter annonceringen, ser virksomheden ud til at være fast besluttet på at gøre disse arbejdere arbejdsløse - arbejdere som gennem mange års hårdt arbejde har skabt store profitter til virksomheden. Hvad der er brug for nu, mere end nogensinde før, er at kampen føres videre på et højere plan; den må koordineres og sammenkædes med hele arbejderbevægelsen.

Coca Cola arbejdernes fagforening bliver nødt til at koordinere og samle kampen med arbejdere på andre fabrikker i den samme branche og med fagforeninger på andre fabrikker over hele landet, der står over for lukninger eller fyringer. Grunden til dette er klar: kravene er de samme, og for at kampen skal være mest effektiv, må det være en samlet kamp. Kapitalisternes angreb, med deres lukninger af fabrikker og fyringer, er generelle, og derfor kan ingen fabrik alene ved egen kraft stoppe bossernes planer,
Koordineringen af kampen mod fyringer må også få en international karakter, for Coca Cola fyrer ikke kun arbejdere i Grækenland. Fyringerne i Grækenland er kun en del af en større plan for at omstrukturere virksomheden i mange europæiske lande, herunder Storbritannien, Belgien og Frankrig. I Frankrig alene, er den amerikanske multinationale virksomhed parat til lukke to anlæg og fyre 2.330 arbejdere. D. 6. februar organiserede det Europæiske Forbund af Fødevareindustrifagforeninger (EFFAT), som repræsenterer 120 nationale fagforeninger i 35 europæiske lande, en samlet europæisk demonstration foran virksomhedens hovedkontor nær Paris.

Ledelsen i GSEE (græsk LO) må påtage sig deres ansvar i denne kamp. Indtil nu har de set passivt til, mens lukningerne og fyringerne er fortsat. De medfølende ord på pressekonferencerne giver ikke arbejderne noget konkret. Hvad, der er brug for, er, at ledelsen af GSEE fremsætter et program for kamp mod fyringerne og gør dette til hele arbejderbevægelsens krav. Den må også fremsætte kravet om nationalisering og arbejdernes kontrol og ledelse af alle industrier, der har annonceret lukninger, som den eneste måde at redde jobs og produktion på, og bryde med kapitalisternes sindssyge jagt på profit.

Lige meget hvilken holdning fagforeningslederen indtager, så er en ting sikker: de arbejdere, der er direkte involveret i striden, må have en direkte indflydelse på hvordan kampen udvikles. For at kampen kan vindes, er der brug for arbejdernes aktive deltagelse og kontrol af hver eneste fase. Med dette mål i baghovedet er hvad, der er brug for regelmæssige samlende arbejderkonferencer og valget af en aktionskomite med valgte delegerede, der til et hver en tid kan kaldes tilbage. En fagforeningsledelse som blev valgt i tidligere rolige tider, hvor arbejdere var vant til fungerende forhold til og samarbejde med bosserne, kan i en sådan kritisk situation som nu, spille en destruktiv rolle i kampen, hvis de ikke sættes direkte under arbejdernes kontrol.



Protesterbeskeder kan sendes til Coca Colas kontorer i Nordamerika og Europa.
E-mail adresserne er:
Nordamerika: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Europa: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Solidaritetserklæringer kan sendes til Coca Cola arbejderne i Athen på: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Send også kopier til de græske marxister (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) som fører en international støttekampagne til gavn for Coca Coal arbejderne.
Det kan ikke undervurderes, hvor vigtig international solidaritet er for at styrke arbejdernes moral.

Se nogle støtteerklæringer her:
Greek Coca-Cola workers' union sends letter of thanks to Marxist.com readers
Greece: Coca-Cola workers fighting back against redundancies

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.