Så skete det igen. Danish Crown har besluttet sig for at lukke endnu flere slagterier. I alt står omkring 900 slagteriarbejdere til at miste deres job. Det kommer oven i de 700 stillinger, der i foråret blev skåret væk hos slagteriet Tican i Thisted.

Nyheden om fyringerne i Danish Crown førte til, at slagteriarbejderne på Danish Crown i Vojens og Holstebro nedlagde arbejdet tirsdag. Natten til tirsdag nedlagde 140 medarbejdere på natholdet i Holstebro arbejdet i strid med overenskomsten, mens andre 123 ansatte i Vojens fulgte trop tirsdag morgen.
Tillidsmand Ronald Kim Schmøde, Danish Crown i Vojens, siger, at hans kolleger er meget frustrerede:

- Med de rationaliseringer, der finder sted inden for Danish Crown, havde vi en fornemmelse af, at det også ville ramme slagteriet i Vojens. Vi havde forventet, at man om et halvt eller et helt år måske ville lukke et aftenhold ned. Og det kunne vi acceptere. Men at de lukker hele slagteriet og har sat datoen til allerede den 22. august, kommer som et chok, siger Ronald Kim Schmøde til nnf.dk.

Danish Crown begrunder fyringerne med, at der ikke er nok grise at slagte. Men det er tydeligt, at Danish Crown har god indtjening. Så sent som 8. maj kunne DR meddele, at Danish Crown havde et overskud på 517 millioner i 2007 – og det på trods af to store slagteribrande. Der er altså råd til at beholde de ansatte og slække på det ekstremt hårde arbejdspres.

Danish Crown har i årevis skåret stillinger væk. Der er blandt andet blevet nedlagt fabrikker i Ringsted, hvor der blev produceret pølser, og Vejle, hvor man havde en stor produktion af bacon. Dengang fik arbejderne pistolen for panden med valget mellem udflytning af arbejdspladser eller lønnedgang. På trods af, at arbejderne igen og igen har øget tempoet og i flere tilfælde er gået ned i løn, er presset fra arbejdsgiverne ikke aftaget.

Al den lukning af svineproduktion er det rene galimatias. Det er jo ikke fordi, at der ikke længere er brug for koteletter, pølser, bacon eller fars til frikadellerne. Tværtimod er der god brug for alle disse ting. Problemet er i sidste ende, at produktionen er underlagt udsving på verdensmarkedet, spekulation og alle de andre ting, som den ”fri markedsøkonomi” medfører. Under en planlagt økonomi, hvor produktionen var underlagt demokratisk kontrol, vil sådanne ting være utænkelige.

Det er uacceptabelt, at danske arbejderfamilier skal lide under en krise og spekulative udsving på verdensmarkedet, som de ikke selv er skyld i. Arbejderpartierne må derfor rejse kravet om nationalisering af Danish Crown under de ansattes demokratiske ledelse og kontrol for at sikre de ansatte på slagterierne.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.