3Fungdom har lanceret ungdommens krav til overenskomstforhandlingerne i 2007. Kravene i 3FU’s kampagne, der hedder ”vi vil med til festen”, er bl.a. 10 kroner mere i timen til lærlinge og elever samt en minimumsløn for alle voksne på 120 kroner i timen.

I en situation hvor direktørlønningerne alene det sidste år er steget med 16 procent, hvor de danske firmaers profitter er rekordhøje, hvor ledigheden er lav, og hvor vi oplever et historisk boom i byggebranchen, burde det være en smal sag at få disse krav gennemført. Dog er der blandt den danske fagtop, de borgerlige økonomer og arbejdsgiverforeningerne bred enighed om, at det vigtigste i forhandlingerne er ”ansvarlighed overfor den nationale økonomi”, og at vi frem for alt må passe på, at den ikke overophedes.

Oversat til almindelig dansk betyder det, at fagtoppen ikke har tænkt sig at kæmpe for ungdommens krav.

Enhed mellem lærlinge og svende
Lærlingene og eleverne er i forvejen en udsat gruppe i overenskomstforhandlingerne. Ofte nedprioriteres deres krav til fordel for de faglærtes, fordi lærlinge og elever indenfor 3FU er kontraktbundne og ikke har strejkeret. Ved at nedprioritere ungdommens krav til fordel for de almindelige 3F medlemmers kan fagbevægelsens top tilfredsstille kapitalisterne og arbejdsgiverforeningerne, og de gør det samtidig lettere at få overenskomsten stemt igennem, idet der er mange flere udlærte, end der er lærlinge og elever til at stemme overenskomsten igennem. Men dette er ikke godt.

En overenskomst, der kommer igennem ved at nedprioritere nogle grupper, er en svag overenskomst. I stedet må overenskomsterne tilgodese alle inklusiv lærlinge og ungarbejdere. På den måde kan man sikre størst muligt sammenhold ude på arbejdspladserne.

3F’s nye rolle
Som baggrund for kampagnen har 3FU udarbejdet et dokument, der bl.a. beskriver, hvordan 3FU mener, at 3F’s nye rolle i samfundet skal være. Dette afsnit er utrolig vigtigt, fordi det bryder med fagtoppens gængse opfattelse af, at 3F’s rolle er at tilbyde medlemmerne inspirerende kurser i stedet for at gå forrest i kampen for deres krav om bedre løn- og arbejdsvilkår.

I baggrundsmaterialet står der, at det bedste argument for fagbevægelsens berettigelse blandt medlemmerne ” er og bliver eksemplets magt”, og at ”hvis 3F kan vise sig som en entydig interesseorganisation for medlemmerne, vil opbakningen og aktivitetsniveauet stige”. Dette kunne ikke udtrykkes mere korrekt, og det har været socialistisk standpunkts linje for fagbevægelsen igennem de sidste mange år.

Hvis LO vil stoppe medlemsflugten og styrke sin egen position i samfundet, må ledelsen af fagbevægelsen øge sine forbindelser til de menige medlemmer bl.a. gennem et øget samarbejde med arbejderpartierne, og gennem et brud med de reformistiske ideer der hersker i fagbevægelsens top om, at ”forhandling” og ”ansvarlighed” er den eneste vej frem. Ledelsen må klart vise, at fagbevægelsen er et kæmpende organ på medlemmernes side og for medlemmernes interesser.

Strejkeret til lærlinge
3FU’s kampagne indeholder en masse gode krav for ungdommen. Men selvom den nuværende situation, (som det også står beskrevet i baggrundsmaterialet for kampagnen), burde gøre kravene nemme at få igennem, står det samtidigt klart, at disse krav ikke kan blive gennemført over forhandlingsboret, idet 10 kr. mere i timen for mange lærlinge svarer til en lønstigning på 20-25 procent.

Allerede før overenskomstforhandlingerne gik i gang blev lønstigninger på 4-5 procent klart afvist både af arbejdsgiverne og fagbevægelsens forhandlere. Selvom lønstigningerne på 20-25 procent siger mere om den lave lærlingeløn end om selve lønkravet, står det klart, at hvis disse krav skal opnås, må der kæmpes for dem – også hvis det kræver konflikt.

3F og 3FU må gå i spidsen og lede denne kamp med den klare forudsætning, at hvis kampen skal vindes, må medlemmerne aktiveres bag kravene. 3F og 3FU må kræve lige og reel strejkeret for deres medlemmer, heriblandt lærlinge og elever. Kun ved udsigten til strejke kan arbejdsgiverne presses tilstrækkeligt til, at kampen for et godt overenskomst resultat kan vindes.

Læs løbende mere om overenskomstforhandlingerne på vores tema-side på .

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.