Hvilke krav har Metal Ungdom til denne overenskomst?
Kravet over dem alle er kravet om højere løn. 12 kroner mere i timen. Som det er nu, oplever langt de fleste lærlinge, at hverdagen ikke kan hænge sammen, med den utroligt lave løn vi får. Den svarer godt og vel til en halv mindsteløn. Før i tiden boede mange lærlinge jo hjemme, men i dag bor de fleste i egen lejlighed, med de store udgifter der følger med. Som det er nu, er det simpelthen ikke til at få til at gå op økonomisk. Derfor har de fleste lærlinge flere job. Sammenlagt giver det en arbejdsuge på langt over 40 timer, måske nærmere de 50. Det, mener vi, simpelthen ikke kan være rigtigt i år 2007, i et såkaldt velfærdssamfund.

Du nævner højere løn, men har arbejdsgiverne ikke så mange udgifter, at de ikke har råd til at give lærlingene højere løn?

Jeg har endnu ikke hørt, at en lærling ikke har kunnet få læreplads, fordi en mester ikke havde råd. Tværtimod. Situationen er jo den, at arbejdsgiverne påstår, at der er mangel på arbejdskraft. Hvis det er sandt, må de give en løn, man kan leve af. Så kan de jo også uddanne den arbejdskraft, som de mener, der er mangel på.
Sandheden er jo, at der aldrig har været så store overskud til arbejdsgiverne, som der er i dag. Alene sidste år steg topledernes løn med 16% og virksomhedernes overskud i samme tempo. Mon ikke de kan undvære lidt af milliarderne, og dele med de der skaber overskuddet, nemlig arbejderne og os lærlinge?
Er det virkelig realistisk at tro, at lærlingenes krav kan indfries?
Selvfølgelig er det realistisk. Men det kræver, at fagbevægelsen sætter magt bag ordene. At man er villig til at kæmpe for at få sine krav igennem. Sat på spidsen: kan det ikke lade sig gøre at skaffe unge en løn, der sikrer, at man ikke behøver at arbejde mere end 37 timer, hvad er så fagbevægelsens eksistensberettigelse?

3F Ungdom har taget initiativ til en kampagne omkring OK 07 – hvad er din kommentar til det?

Det er helt genialt! Siden slutningen af firserne har toppen af fagbevægelsen sat sig hårdt på ungdoms- og lærlingearbejdet, ved at dreje det væk fra klare krav og i stedet lave go-cart, paintball rapelling og fester. Men i takt med at klassekampen er kommet på dagsordnen, er der blevet slået en sprække i den mur, der har holdt lærlinge og ungarbejdere tilbage. Antallet af unge og lærlinge, der går med i en fagforening, er stigende. Og nu er 3FU altså gået forrest og har taget ungdommens krav alvorligt.
jonasfoldager

3FU er på nuværende tidspunkt et forbillede til efterfølgelse for resten af ungdomsfagbevægelsen.

Hvad hvis kravene ikke bliver opfyldt?

Jeg synes, det er helt korrekt, som 3FU indtil videre har gjort: Der har ungarbejdere og lærlinge demokratisk vedtaget en række krav fra til overenskomsten. Det handler om ordentlig kontrol med erhvervsuddannelserne, en mindsteløn på 120 kroner og 10 kroner mere i timen til lærlinge, hvilket jo ligger tæt på vores krav om 12 kroner mere i timen.

På den baggrund har man meldt ud, at man er parat til at tage kampen med arbejdsgiverne, hvis det bliver nødvendigt. Det er 100 procent den rigtige vej at gå! Man kan ikke finde fælles forståelse med arbejdsgiverne! Det har historien vist med al ønskelig tydelighed. Fælles forståelse har altid været ensbetydende med angreb på arbejderklassen. Nej, arbejdsgiverne forstår kun ét sprog: magt. Derfor må fagbevægelsen være parat til at sætte magt bag ordene og gå i strejke, hvis ikke kravene bliver indfriet.

Hvad kan lærlingene gøre i tilfælde af en konflikt?

Der rammer du jo et ømt punkt. Den dag i dag gælder de gamle regler stadig, om at lærlinge ikke må strejke. Det i sig selv er en skandale. Når det er sagt, er det flere gange set, at lærlinge har brudt disse regler, og endda vundet krav igennem, netop ved at strejke og gennemføre blokader.

Det vigtigste af alt er enheden i arbejderklassen. Derfor vil vi lærlinge heller ikke tage svendenes arbejde i tilfælde af konflikt. Vi står sammen i arbejdet, vi står sammen i konflikt. Det kan man gøre klart ved at diskutere konflikten, vedtage støtteresolutioner i lærlingeklubberne, lave blokader af virksomheder hvor der arbejder mange lærlinge osv.

Det vigtigste er, at vores organisationer, som Metal Ungdom, går helhjertet ind i kampen for lærlingenes krav. De må aktivere lærlingene på landsplan for at sætte fokus på lærlingenes krav. Og det kan kun ske ved, at lærlingene selv har indflydelse på processen. Et afgørende krav er kravet om strejkeret til lærlinge.

Har du noget du vil tilføje her til slut?
Fagbevægelsen må tilbage til sin oprindelige linje: Nemlig at den er en kamporganisation skabt af medlemmerne for at styrke arbejderklassens kamp for bedre løn og arbejdsvilkår!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.