Som vi tidligere har skrevet i Socialistisk Standpunkt er Tradimus Excellent Denmark (tidligere Excellent Denmark) noget af en succeshistorie i den danske call-center branche. Siden år 2000 hvor Europas mest moderne kontaktcenter dannes i den finske by Piteå til 2006 hvor firmaet bliver opkøbt af Tradimus koncernen med tusindvis af ansatte spredt over hele nordeuropa.

I starten af september i år holdt firmaet en sommerfest for at fejre sig selv. Her underholdte adm. Direktør for Kim Toft Madsen med de resultater der er opnået i det forløbne år. Hans udmærkede PowerPoint show viste med stor tydelighed at det går rigtig godt for Excellent - i hver fald hvis man sidder i hans kontorstol. Men Inden vi ser lidt nærmere på Kim Toft Madsens forklaring på hvorfor det går så godt i Tradimus Excellent Danmark skifter vi lige for en stund til et lidt større perspektiv.

Normalt er tal en meget relativ størrelse, som mange borgerlige økonomer og andre kloge hoveder, præsenterer som den absolutte sandhed, for at dække over den virkelighed som tallene ikke viser. Derfor er vi her på redaktionen ikke så glade for bare at drukne vores artikler i dem, men vi bliver her nødt til at remse nogle op alligevel, for at underbygge de standpunkter vi vil argumentere for.

Til at starte med skal vi lige nævne, at Tradimus Excellent Denmark er en del af Tradimus koncernen som så ejes af kapital fonden Nordic Capital Partners. Selve Tradimus Excellent Denmark er som vi har har forklaret tidligere i forrygende økonomisk form og kan ende med at komme ud af dette år med et dobbelt så stort overskud end de forventede 6 mio. Desuden sigter man på at fordoble antallet af ansatte til næsten 1000 arbejdere hurtigst muligt.

Moderselskabet Tradimus er en (selvfølgelig) endnu større sværvægter med mere end 2400 ansatte spredt over hele Europa. Tradimus beskæftiger sig med alt fra logisktik, industri, service, finans og IT, hvor de i alt omsætter for mere end 1,5 mia kroner om året. Kort sagt er der penge i det; har de en finger med i spillet. Men her stopper (sommer)festen ikke, for Tradimus er også en del af noget større, nemlig Nordic Capital Partners (NCP).

NCP er en kapital fond af de helt store sværvægtere i norden med midler for ca. 15 mia kr. Men i virkeligheden kontrollerer fonden mange flere værdier. De 23 koncerner som NCP kontrollerer, omsætter i sig selv for mere end 79 mia kroner om året!!! Det er alt fra Den gigantiske kobber koncern Luvata til fitness koncernen S.A.T.S og videre til vores allesammens Falck. Disse koncerner, som NCP kontrollerer via aktieposter og ved hjælp af gigantiske lån, kontrollerer selv yderligere hundredevis af firmaer. Dette gør at fondens aktionærer/ejere (ejerforholdene er meget slørede) hiver enorme summer hjem på stort set alt hvad vi køber og betaler til i hverdagen. Så man kunne forestille sig at disse ejere af NCP var ansvarsbevidste mennesker der så deres egne positioner i samfundet som en tillidspost, men virkeligheden er en anden. Nordic Capital Partners har nemlig hovedsæde på øen Jersey i den Engelske Kanal, en ø hvor andre kapital fonde og store koncerner flygter til for ikke at betale skat.

Det vil altså sige at NCP alene eller i samarbejde med andre firmaer sælger de fleste af de produkter som vi normale arbejdende mennesker køber i vores samfund, men af den enorme profit som de tjener betaler de ingen skat til det samme samfund. Det vil sige at NCP i virkeligheden har udviklet sig til det en sand snyltervirksomhed. Nu vil mange selvfølgelig tænke at firmaerne jo betaler tilbage til samfundet ved at skabe nye jobs og det bringer os lige præsist tilbage til Tradimus Excellent Denmark og vores allesammens Kim Toft Madsen.

Som Kim Toft Madsen forklarede på den festlige sensommer aften i september, så er der nu færre som arbejder på Excellent end der var sidste år, omsætningen i firmaet, er ligeledes faldet, men det har ikke forhindret at overskuddet er større end nogensinde før. Et tocifret millionbeløb. Selve lønsystemet har vi behandlet tidligere (Se artikelen "En Excellent guide til en ussel Løn"), men hvordan går det egentligt til at disse profitter kommer i hus? Svaret ligger egentligt ligefor, arbejderne i Excellent løber hurtigere end nogensinde før.

Tradimus Excellent er en så kaldt outsourcing virksomhed, der lever af at lave kundeservice for andre virksomheder. Grunden til at det overhovedet kan betale sig at have en virksomhed er, at Excellent er i stand til at presse arbejderne til at gøre arbejdet hurtigere og dermed billigere end Excellents kunder kan. Kunden giver altså en fast pris på et bestemt stykke arbejde og des hurtigere Excellents medarbejdere udfører arbejdet, desto større bliver overskuddet til Excellents investorer og aktionærer og i sidste ende NCP.

Ved hele tiden at sætte nye mål for hvor lang tid et kald må tage, øge overvågningen af hver enkelt medarbejder og straffe den arbejder der har en dårlig dag, presses hver enkelt medarbejder dag for dag til at arbejde hurtigere end han/hun gjorde i går. Til dette formål har man blandt andet ansat en stor mængde personer som man kalder mentorer. Disse "mentorer" har til opgave at overvåge og presse de andre arbejdere og i realiteten udføre det arbejde som diverse mellemledere, teamledere, supervisorer og hvad man nu ellers kalder dem burde gøre. Og alt hvad disse mentorer får, for deres anstrængelser og for at tage al arbejdernes vrede på deres kappe er 500 kroner ekstra om måneden og "muligheden" for at stige til højere stillinger som for eksempel teamleder. Det skal dog lige siges at selv teamlederne ikke tjener synderligt meget mere end de normale arbejdere, de danner bare et solidt skjold og dække for den øverste ledelses arbejderfjendtlige beslutninger.

Men når nu Excellents medarbejdere er så hurtige og dygtige, som der jo helt rigtigt blev gjort opmærksom på, både under sommerfesten og ved flere andre lejligheder, hvad får de dygtige medarbejdere så til gengæld? Fantastisk gode arbejdsforhold? - næ, ikke rigtigt, en løn der matcher arbejdsindsatsen? - på ingen måde! Startlønnen i Excellent ligger på 90 kroner, hvorefter den kan stige til 100, 103, 110 osv. En løn der er langt under hvad folk i samme fag og med samme arbejdspres tjener og langt under hvad man i realiteten fortjener. Det overskud der er i Excellent er altså en direkte konsekvens af den hastighed og den kvalitet som arbejderne i virksomheden producerer. Profitten,der vokser sig større og større hvert år, ser ingen af os andet til, end en graf i et PowerPoint show til sommerfesten. Og det som er meget interessant er at firmaet aldrig udbetaler bare noget nær de penge den får ind til løn.

Men Excellent er ikke en enlig svale, I Danmark og i alle andre kapitalistiske samfund i verden, udbytter virksomheder hver dag arbejdere. Overalt i verden sælger virksomheder deres varer, ud fra hvor meget arbejde der er lagt i dem, samtidig med at de prøver at presse arbejderne i løn for at tjene et størrer overskud. Dermed øger kapitalisterne deres profitterne og bliver endnu rigere. Og selvfølgeligt betaler de hverken mere tilbage til arbejderne eller resten af samfundet. Det kan vi jo se når en kapital fond som NCP ikke betaler en krone i skat, hverken i Danmark eller i nogen andre lande. Hvis overskuddet ikke er stor nok fyrer de ansatte eller presser dem til at arbejde hårdere og gå ned i løn. Det sker på gigantvirksomheder som Luvata som er spredte over hele verden og det sker på virksomheder som Tradimus Excellent og Falck i Danmark. Og der er jo ikke tale om virksomheder som ikke giver overskud. Problemet er at de aldrig giver nok overskud til at tilfredsstille ejerne. Derfor kan vi vende tilbage til vores tidligere påstand, at Nordic Capital Partners og dermed Tradimus Excellent Danmark som de ser ud nu ikke er andet end snyltere. Snyltere på vores arbejdskraft og snyltere på vores samfund.

Men man kan ikke bare smadre disse firmaer og tage tilbage til naturen og leve af økologiske gulerødder. Man skal kæmpe for at vinde kontrollen med de firmaer og den profit man selv har været med til at udvikle. På den måde kan man organisere samfundet således, at den profit der tjenes ryger tilbage til det samfund som har produceret dem og ikke bare i lommen på en eller anden gangster-fond der lever i skattely, langt fra de problemer med stress, jag og overvågning som vi lever med i hverdagen.

Det vigtigste er derfor, at arbejderne står sammen, er organiseret på tværs af fag, firmaer og lande; og at de er bevidste om deres fælles interesser. Kun sådan kan de modstå krav fra virksomhederne, om et konstant øget arbejdstempo og kun sådan er det muligt at stille krav om at få del i de kæmpe profitter der bliver skabt på virksomheder som Excellent. Og i sidste ende er det den eneste måde man kan ændre noget som helst i dette samfund hvis man ser på det fra en arbejders perspektiv.

Socialistisk Standpunkt er en organisation bestående af arbejdere og unge i Danmark og resten af verden, som arbejder for bedre forhold for alle børn, unge, arbejdere og ældre. Vi mener at alle som deler vores holdninger bør kontakte os og hjælpe os i kampen for en verden, hvor alle har indflydelse på deres egen hverdag og hvor løn og arbejdsvilkår fordeles ligeligt mellem de som fortjener det.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.