(læs i pdf og se mere om nedskæringerne i kommunerne på vores tema-side))

Det nyvalgte byråd har fremlagt en plan om besparelser på 5 % indenfor hele det kommunale område i Roskilde. Dette efter at der har været gentagne nedskæringer i 2006 samt årerne før. Allerede nu er det meget svært at få dagligdagen på de kommunale arbejdspladser til at hænge sammen. Samtidig med at man kræver bedre service, bliver man ved med at skære ned på midlerne til den. Dette er ikke logisk.

Regeringen angriber
Besparelserne i Roskilde skyldes regeringens hårde angreb på kommunernes økonomi. Men Roskilde er ikke det eneste sted, der bliver ramt. I Århus skal der spares 410 millioner i 2007, og det samme beløb skal spares væk de følgende to år. I Ballerup skal der skæres, ligesom der er besparelser på vej i København, Horsens, Holbæk, Randers osv.

Men at nedskæringerne er dikteret af den borgerlige Fogh regering, fjerner ikke ansvaret fra Roskildes kommunalbestyrelse. Kommunal-bestyrelsen og den nyvalgte borgmester fra Socialdemokratiet tiltræder først i 2007. Men allerede nu er de ved, at forhandle hvordan der kan spares 5 % på stillinger, arbejdsforhold og børns og ældres hverdag. Det må siges at være en dårlig start! Eller som reklamen siger: Det er en OM’er!

Den nyvalgte kommunalbestyrelse, hvor der er flertal blandt Social-demokratiet, SF og Enhedslisten, bør nægte at følge regeringens groteske og urimelige krav. Det er borgernes velfærd, der er på spil. Allerede nu må kommunalt ansatte arbejdere løbe hurtigere og hurtigere for at kompensere for færre og færre ressourcer. Konsekvensen er stressede, overbelastede og nedslidte ansatte. De sidste mange år er forholdene blevet værre og værre. Og der er ingen garantier for, at de 5 % nedskæringer vil være de sidste forringelser. Tværtimod. Hvis ikke der bliver sagt STOP vil forringelserne fortsætte. At der nu er flertal blandt arbejderpartier, er et resultat af, at arbejdere, unge og ældre i Roskilde ønsker en mere social politik, med andre ord bedre velfærd. I det lys er det grotesk, at Socialdemokraterne i Roskilde nu vil føre regeringens besparelser ud i livet.

Staten og virksomhederne har enorme overskud
Det værste er, at der aldrig har været så stort et overskud på statens finanser som nu. I 2005 var der over 80 milliarder i overskud, og regeringens forventer et lignende overskud i 2006. Erhvervslivet i Danmark har også rekordstore milliardoverskud. Der er altså masser af penge til velfærd og endda til bedre velfærd end i dag.

Massiv modstand
Demonstrationen i dag er første skridt. Forhåbentligt bliver besparelserne taget af bordet. Hvis ikke de gør det, er det nødvendigt at tage et skridt til. Demonstrationen i dag er indkaldt af hele fagbevægelsen i Roskilde og er blevet opreklameret af tillidsfolk inden for hele det kommunale område. Den 6. september kl. 18.30 er alle kommunalt ansatte i Roskilde indkaldt til møde på Amtsgymnasiet for at diskutere næste skridt. Allerede nu er elevrådene på de forskellige folkeskoler ved at koordinere deres opbakning til protesterne mod forringelserne. Der er også ved at blive dannet komiteer på gymnasierne. SF og Enhedslisten har erklæret deres modstand mod besparelserne. Børnerådet i Roskilde holdt møde den 16/8 og har også klart meldt ud at de kræver forringelserne taget af bordet, det samme er tilfældet for DSU, SFU og SUF. Kommunalbestyrelsen, og især Socialdemokratiet, handler altså uden at have baglandet i orden. Men de er valgt til at repræsentere borgerne. Socialdemokratiet i Roskilde har bolden i deres hænder – de alene afgør om besparelserne skal blive til noget. De må presses til at stoppe besparelserne.

Strejkevåbenet må bruges
Flere tillidsfolk har diskuteret, at næste skridt må være arbejdsnedlæggelser. Dette er 100 % korrekt. Hvis alle offentligt ansatte i Roskilde nedlagde arbejdet, med opbakning fra resten af fagbevægelsen, forældrebestyrelserne, eleverne og borgere i almindelighed, vil det vise, at kommunalbestyrelsen er et isoleret mindretal.

Ikke kun Roskilde
De ansatte i Roskilde er ikke alene. I Århus har der været demonstrationer og tillidsmandsmøder siden juni måned. Den 23. august var der demonstration mod de hårde besparelser og den 30. august er der tillidsmandsmøde for alle offentligt ansatte. Også i København, Holbæk og Ballerup er der begyndende protester. Disse protester må forenes i en fælles bevægelse.

Som en forældrerepræsentant sagde: Det her er ikke at skære ind til benet, det er at save i knoglen! Det er nu der skal siges fra. Der er ingen rimelighed i, at bare fordi man er kommunalt ansat, så skal man plages af stress og et umenneskeligt arbejdspres.

Nej til besparelserne!
Mød op til protestmødet for offentligt ansatte den 6. september!
Hvis ikke besparelserne bliver taget af bordet er næste skridt arbejdsnedlæggelser!
For en national bevægelse for alle kommunalt ansatte i Danmark!
Stop Fogh regeringen – for en arbejderregering på et socialistisk program!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.