Billede: Danske Banks hovedkontor. Pressefoto.

Efter skat havde Danske Bank i første halvår af 2012 et overskud på 2,3 milliarder kroner. Det er 20 procent højere end den havde samme halvår sidste år. Det går altså godt for Danske Bank.
På trods af dette fyrede banke 2000 af sine medarbejdere og lukkede et stort antal filialer i andet halvår sidste år. Oven i det har banken besluttet at gøre endnu dyrere for bankens kunder at låne penge og senest er det blevet bestemt at bankens kunder skal betale et gebyr for at have en konto. Jo dårligere en kunde desto højere gebyr.
Med andre ord forsøger Danske Bank med alle midler at slippe af med de mindst profitable af sine ca. 5 millioner kunder. Ved at gøre det ekstremt besværligt, forringe servicen og gøre det dyrt at være kunde håber Danske Bank at alle de små kunder som har mindre beløb og lån på deres konti vil forlade banken og hvis ikke at de vil finde sig i ågerrenter og gebyr og dermed give en stor profit til banken.
Danske Bank er gået forrest i en tendens som vi kan forvente vil sprede sig til andre banker. For hvilken bank ville ikke gerne klemme så stor en profit som mulig ud af hver eneste kunde. Alt andet ville være tosset. I dagens Danmark er det umuligt ikke at have en konto i en bank, det er et lovkrav at personer over 18 har en såkaldt NemKonto som bruges til indbetaling af løn, restskat, ydelser osv.
De seneste spare- og profitmaksimeringstiltag fra Danske Bank viser med al tydelighed at kerneydelser såsom banker og finansiering ikke bør overlades til private initiativer. Det må være enhver arbejders ret at have en gebyrfri konto, hvor man kan låne penge til rimelige renter. Ydermere må det være en ret at man kan regne med at få en objektiv rådgivning uden frygt for at ens bankrådgiver alene skal hive penge ud af kunderne.
I dag skalter og valter finansfyrsterne frit med vores penge, og dermed vores fremtid. Samtidig med rekordlønninger i direktionsgangene, skal alle almindelige mennesker nu ikke bare stille deres penge til rådighed for børsspekulanterne, men også betale gebyrer for at have en konto. Det viser tydeligt, at disse menneskers grådighed ikke kender nogen grænser. Den eneste løsning er at nationalisere hele banksektoren. De skal ikke bare splittes op og sælges videre, som det før er sket. Bankernes bestyrere og direktører har gang på gang vist sig som skrupelløse (og ofte talentløse) pengepugere som udelukkende varetager egne privatøkonomiske og storaktionærernes interesser. Vi kan ikke sætte vores lid til disse mennesker, men som det er nu har vi ikke noget valg.
I Socialistisk Standpunkt kæmper vi for at krav som disse tages op i arbejderbevægelsen og i særdeleshed i arbejderpartierne, S, SF og Enhedslisten, som lige nu har magten til at foreslå og gennemføre sådanne ting.

Kilder:
http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2012/08/07/111037.htm
http://www.nemkonto.dk/da/Servicemenu/Lovgrundlag

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.