Fredag den 15. juni indkaldte Socialistisk Standpunkt til manifestation til fordel for den græske venstrefløj forud for valget søndag. Manifestationen blev mødt med massiv chikane fra politiet.

Den kan ikke undgå nogens opmærksomhed at Europa står i en yders spændt situation. I mange lande, herunder den store og vigtige økonomi i Spanien, er grundlaget så vaklende at der hvert øjeblik kan ske dramatiske skift, som vil ryste hele verden. Længst fremme i denne proces befinder Grækenland sig.

De græske masser har gang på gang over det sidste halvandet år, vist stort mod og offervilje, imod de katastrofale nedskæringer og forringelser de oplever. I landet er der akut mangel på basalt medicinsk udstyr og masser af mennesker må hver dag møde op i suppekøkkener for ikke at skulle gå sultne i seng.
Demo


Ved valget, søndag var de to største partier som valget stod imellem det konservative parti eller venstrefløjskoalitionen SYRIZA, som gennem den seneste periode har oplevet massiv fremgang og tilslutning. SYRIZA har formået at involvere arbejderklassen i partiets politik og har stået i spidsten for opsættelsen af lokale folkeråd hvor perspektiverne for Grækenland blev diskuteret. Partiet har gjort klart at vandt de valget, ville de ikke rette sig efter Euro-diktaterne om at lave yderligere massive nedskæringer.

På bagrund af denne situation organiserede Socialistisk Standpunkt en manifestation for at vise støtte til den græske venstrefløj. Det viste sig hurtigt at solidaritetsmanifestationen, som primært var indkaldt via sociale medier, tiltrak relativt mange, som ønskede at vise deres støtte til de græske arbejdere og unge. Bl.a. en gruppe græske studerende.

Manifestation, som skulle afholdes foran den græske ambassade i København, startede fint ud, ved at folk stille og roligt samledes, med banner og røde faner. Politiet, som var tilstede fra starten, forholdt sig venligt og afventende. Da omkring ti personer var samlet, mødte en overordnet indsatsleder op og beordrede politibetjentene at indsamle navn, adresse og personnumre på SAMTLIGE tilstedeværende i demonstrationen, og de som måtte komme senere.

Et sådan tiltag er helt uset i Danmark og også politibetjentene var overraskede over dette tiltag, som de efter eget udsagn aldrig før havde oplevet, og var en gangske ubegrundet provokation. Det må gøres helt klart: at indsamle data systematisk på alle personer som deltager i en fuldstændig lovlig og anmeldt demonstration, er uforeneligt med forsamlings- og ytringsfriheden. Disse metoder fra politiet er blot de seneste i en lang række at stramninger, som alle har til formål at give politiet så vide beføjelser som muligt til at ødelægge eller opløse en demonstration, så det i praksis bliver umuligt at demonstrere.
Demo

Politiets metoder med registrering af alle demonstranter gjorde det umuligt at gennemføre det planlagte program. Omkring otte til ti herboende græske studerende var mødt op, men ønskede af gode grunde ikke at blive registreret. Grækenlands historie med militærstyre, kombineret med den nuværende situation, gjorde at grækerne klogelig trak sig tilbage. Ligeledes var der flere andre af de nu 25-30 deltagere, som af principielle eller personlige årsager ikke havde lyst til at lade sig registre for lovlig og ganske fredelige politisk aktivitet.

Der var dermed ingen vej uden om at demonstrationen måtte opløses før den rigtig var begyndt. I stedet blev det besluttet at de tilstedeværende, som havde mulighed for det, ville mødes en time senere til diskussion om situationen i Grækenland og hvilke muligheder vi som dansk venstrefløj har for at intervenere.

Demo


Som sagt så gjort. Kl. 18 mødte omkring 15 af de som var ved manifestationen på Nørrebro. Her holdt Jonas Foldager oplæg omkring de seneste bevægelser og perspektiverne for venstrefløjen. Efterfølgende var den en livlig debat, med opdateringer om de nyeste meningsmålinger og begivenheder. Især de græske studerende som var mødt op havde nogle interessante og mere personlige indtryk af situationen i landet.

Også spørgsmålet om den yderste højrefløjs styrke blev diskuteret. Én af de græske studenter kom med den interessante pointe, at det er tydeligt at der i både i Grækenland og herhjemme, er en tendens til at venstrefløjen bruger al sin energi på at diskutere partier som Gyldent Daggry. Det er en fare for bevægelsen, da det som er afgørende nu, ikke er at diskutere hvordan man bekæmper små terroristiske fascistgrupper (hvilket selvfølgelig er vigtigt), men langt vigtigere er det at diskutere hvordan arbejderklassen tager magten.

Ligeledes blev spørgsmål om den danske venstrefløjs rolle diskuteret. En af konklusionerne blev, at det allervigtigste er, at de revolutionære her i landet må blive sig så stærke som muligt inden der for alvor starter store bevægelser i Danmark. De bevægelser vi ser udfolde sig i Sydeuropa vil også påvirke situationen her i landet. Når regeringen gennemfører nye og hårdere nedskæringer, og arbejderklassen vil oplevet massivt pres fra alle sider, vil der komme kampe, som vil give rystelser i alle dele af samfundet.
Demo


Det succesfulde møde blev sluttet af med at nedenstående udtalelse blev nedfældet og underskrevet af Socialistisk Standpunkt og de græske studerende, organiseret i gruppen Crisis Mirror.

På trods af politiets ihærdige indsats for at ødelægge solidaritetsmanifestationen for den græske venstrefløj, må dagens begivenheder, med det afsluttende møde, alligevel ses som en succes. Venstrefløjen må aldrig lade sig skræmme af politiets metoder. I takt med at klassekampen tager til herhjemme, vil statens repression gøre det samme. Men selv ikke de mest brutale metoder vil kunne holde arbejderklassen tilbage, når den først bevæger sig. Repression eller ej - den vigtigste opgave for revolutionære i dag er at organisere sig, studere marxistisk teori og historien og gøre sig klar på de kommende kampe.



On the elections on Sunday the 17’th Greece stands on the verge to profound political change. In solidarity with the Greek left wing, several Danish and Greek activists tried to organize a manifestation in front of the Greek embassy in Copenhagen.

We were met with overkill registration of EVERY participant in the demonstration from about eight police officers. They demanded everyone to hand over their name, address and date of birth. Their pretext for doing so, was that the embassy had experienced graffiti and supposedly a fire bomb was of on an earlier event, that had nothing to do with this manifestation.

This clearly is a continuation of the measures enforced by the European authorities against the currently escalating European up rise that is happening due to austerity measures.

We, as left wing, are very concerned about this development that endangers the freedom of speech and assembly.

Crisis Mirror & Socialistisk Standpunkt
   

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.