I torsdags holdt marxisterne på RUC møde i anledning af 102-året for kvindernes internationale kampdag. Mødet med den med vilje provokerende overskrift, havde til formål at ruske op i debatten om ligestilling og kvindekamp, der på mange måder har fået et snævert, borgerligt fokus.

Marie Frederiksen der er kandidat i Socialvidenskab og Historie fra RUC og har skrevet speciale om netop kvindekamp, holdt et spændende og stimulerende oplæg der fik startet en vidtfavnende debat blandt de mange fremmødte. Efter kort at have opremset kvinders problemer i det nuværende samfund, blandt andet et løngab på 15% i Danmark, og horrible middelalderlignende tilstande mange andre steder i verden (se artikler om emnet på marxist.dk), gik hun over til at forklare den historiske baggrund for opdelingen og undertrykkelsen af kvinder.

P3080268tilnet

De ca. 15 deltagere til mødet debatterede blandt andet kvoter for (overklasse)kvinder i bestyrelser, om kvinder selv var skyld i den lavere løn de fik på arbejdspladsen og vi kom endda kort rundt om at debatten om udsatte mænd i samfundet blev overset. Generelt var der en stemning om at problemerne bedst kan løses ved at hele arbejderklassen står sammen om kampen, og ikke at se kvinders kamp som adskilt fra mændenes, og især at kampen ikke kan løses individuelt. Når først de større sociale skel er blevet løst, og presset i hjemmet også mindskes, bliver debatten om hvem der bruger mest tid i husholdningen eller sammen med børnene, meget nemmere at løse.

P3080274tilnet

Til slut rundede Marie af med at sige at kvinder ikke er de eneste undertrykte i dette samfund, og at kampen for ligestilling for kvinder, er en kamp for alle undertrykte samfundslag. Hvis ikke det var kvinder der blev undertrykt var det nok jøder, muslimer, polakker, rødhårede eller andre der blev udstillet af kapitalismen. Som hun forklarede så lever kapitalismen af undertrykkelse, og en af metoderne er at opsplitte samfundet i så mange dele som muligt, så arbejderklassen står mindre sammen.

Alt i alt et glimrende møde på en historisk dag, hvor ikke blot studerende, men også lærerstaben var til stede og viste interesse for fremtidigt samarbejde.

Hver torsdag holder Marxistiske Studerende på RUC bod og åbent møde. Mød dem i kantinen og se mødeplanen på www.marxstud.dk

P3080267tilnet


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.