Løbeseddel til occupy bevægelsen og Jeres Krise – Jeres regning
Kapitalismens krise – vores revolution


147 virksomheder står for 40 procent af verdens økonomi. Verdens befolkning er underlagt herredømmet fra den én procent rigeste del af befolkningen.

516 billioner $ farer rundt i det såkaldte ”derivatmarked” (tal fra 2007) uden noget produktivt formål, andet end spekulation. Det er et beløb svarende til verdens bruttonationalprodukt gange otte.

Mens verdens arbejdsløshed ifølge ILO aldrig har været højere – over 200 mio. mennesker – så er den herskende klasses profitter vokset markant. Fra 2000 til 2009 er profittens andel af verdens BNP vokset med 83 procent. Arbejdere og unge betaler, mens herrerne i toppen spinder guld.

Kapitalisternes grådighed

Herhjemme er de danske arbejdere og unge udsat for samme udvikling. Kapitalismens krise er blevet udnyttet af arbejdsgiverne til at trænge den danske arbejderklasse tilbage. Ungdomsarbejdsløsheden er over 12 procent. Der foregår en veritabel krig på fabriksgulvet fra arbejdsgivernes side. Lønudviklingen i Danmark er den laveste i 75 år. Ikke siden 1936 har den været lavere. Truslen om fyringer hænger over hovedet på de danske arbejdere. Samtidig æder stadigt stigende priser af reallønnen.

Krisen betyder tab af skatteindtægter for staten og øgede udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse. Derfor har en af de mest udtalte konsekvenser af den kapitalistiske krise i Danmark indtil nu været stadige besparelser i den offentlige sektor, herunder på uddannelse, børne- og ældrepleje, hospitaler osv. Alene i 2010 forsvandt 11.000 stillinger i de danske kommuner. Men det behøver ikke være sådan.

Vi må være helt klare: krisen er en konsekvens af kapitalismen. Hele Kapitalisternes liv og levnet er rettet mod det ene formål; at presse profit ud af arbejderklassen. Denne grådighed er en uløselig del af det kapitalistiske system.

Kontrol med finansmarkederne

De internationale finansmarkeder er ude af kontrol og har i virkeligheden altid været det, så længe de har eksisteret i deres over 100 år lange levetid. Initiativet Jeres krise – Jeres regning sætter fokus på netop dette faktum gennem krav om skat på og øget regulering af finansielle transaktioner. Men det er vigtigt at huske på, at spekulation og svindel er en medfødt del af kapitalismen. Kapitalisme og spekulation er to sider af samme sag.

For kapitalisterne er kapitalens fri bevægelighed et must. De seneste år har kapitalisterne lagt en endnu større del af deres formue i finansiel spekulation, mens produktionsvirksomheder lukker og flyttes til lande med lavere løn. Marx havde ret da han sagde. at kapitalisterne, hvis de kan komme til det, hellere vil tjene penge på penge, end investere i produktion.

Derfor kæmper de også med næb og kløer for at fjerne enhver forhindring på deres spekulative færd. Deres medier kører hårdt imod fx forsøget på at lægge en skat på finanstransaktioner, om end den er minimal. Og det borgerlige parti Det Radikale Venstre parerer ordre og har fået gennemtrumfet. at regeringen i EU har stemt imod indførelsen af en sådan skat. Det viser. hvilken side de Radikale står på: på samme side som den ene procent og ikke de 99 procent.

Systemet i en blindgyde

Alle kan mærke det, selv kapitalisterne og deres borgerlige håndlangere og det gør dem bange. Det kapitalistiske system er i en blindgyde, som det ikke kan komme ud af. Krisen gør modsætningerne mellem klasserne knivskarpe: kapitalisterne med deres grådighed og parasitisme på den ene side og arbejderklassen og ungdommen med alt hvad der er levende og produktivt på den anden side. Kampen om, hvem der skal betale for kapitalisternes krise, er gået i gang.

Ethvert skridt, der går imod kapitalisternes magt og enorme rigdom er et progressivt skridt. Men stadig ser vi også tydeligt, hvordan man i sidste ende ikke kan kontrollere, hvad man ikke ejer. Kapitalisternes magt og ejerskab over finanssystemet og de store virksomheder udgør den største forhindring for ikke bare et retfærdigt samfund, men et samfund hvori menneskets fulde potentiale kan udnyttes til det fælles bedste.

Den nye regering

Vi er endelig sluppet af med den forhadte borgerlige regering. Det er godt, for vi behøver en regering, der forsvarer de 99 procent og ikke den ene procent af befolkningen. Men vi har også set, at Det Radikale Venstre står i vejen for dette og bremser ethvert politisk initiativ, der går imod de riges interesser. Det Radikale Vestre er den største forhindring for progressiv, socialistisk politik i Danmark. Derfor er det vores klare overbevisning, at de må ud af regeringen. For at det skal ske, må der dannes en alliance, på tværs af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, af alle de, der vil have de borgerlige ud af regeringen. Der må skabes et pres fra bunden, og fra ungdomspartierne for at stoppe samarbejdet med det borgerlige Radikale Venstre.

Arbejderklassen er nøglen

De mange og store bevægelser vi har set i Europa og resten af verden, ikke mindst USA, er en enorm inspirationskilde. I de tilfælde hvor det er lykkedes unge demonstranter at gå sammen med arbejderklassen, har intet kunnet standse bevægelsen. Det gælder i Tunesien og Egypten, hvor diktaturerne faldt, da først arbejderklassen trådte ind på scenen. I USA har Occupy-Oakland-bevægelsen opfordret til generalstrejke. Det er et afgørende vigtigt skridt og viser os i Danmark, hvilken vej vi må bevæge os mod. Kapitalisterne bekymrer sig kun om én ting: Profit. Og arbejderklassen har som de eneste, muligheden for at ramme netop denne. Ikke et hjul kører, ikke en lampe lyser uden arbejderklassens tilladelse.

I Socialistisk Standpunkt kæmper vi for en revolution, der kan føre til et samfund, hvor de brede masser bliver herre over deres eget liv og ikke er underlagt kapitalisters profithunger – et socialistisk samfund. Og vi kæmper for at arbejderklassens organisationer – fagforeninger og partier – går forrest i denne kamp og sparker kapitalisterne hen hvor de hører til: i historiens skraldespand.

Vi opfordrer dig til at være med!

Kom til debatmøde tirsdag d. 8 november kl 19.00-21.00

#Occupy bevægelsen:

Hvorfor er bevægelsen opstået?
Hvordan kan krisen løses?
Hvad er vejen frem for bevægelsen

Der er inviteret repræsentanter fra:

Jeres Krise - Jeres regning
Occupy København
Socialistisk Standpunkt

Mødet arrangeres af Marxistiske Studerende på Københavns Universitet
Sted: Studenterhuset Købmagergade 52, Kbh K

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.