Den borgerlige regering og DF har i dag tirsdag besluttet at halvere dagpengeperioden. I stedet for at bekæmpe arbejdsløsheden bekæmper de borgerlige partier de arbejdsløse.

Angrebet på dagpengene er stik imod, hvad den borgerlige regering selv har sagt tidligere. Den daværende beskæftigelsesminister og nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde til Ritzau den 31. maj 2007: ”Vi rører ikke ved dagpengeperioden.” Det samme år var der valg. Den borgerlige regering var aldrig blevet genvalgt i 2007, hvis de havde sagt, at de havde tænkt sig at halvere dagpengeperioden – især ikke i en periode med stigende arbejdsløshed og økonomisk krise.

Der er en hel række af angreb i planen, hvor angrebet på dagpengeperionden måske er det mest markante. Men der er også angreb på børnepenge, fradraget på de faglige kontingenter (et angreb der klart er rettet imod den faglige organisering), ulandsbistanden (som den tidligere finansminister Thor Pedersen betegnede som "negerpenge") og et væld af andre ting.

Det er helt tydeligt, at de borgerlige partier gør alt, de kan, for at sende regningen for den kapitalistiske krise videre til arbejderklassen. Men det er uacceptabelt. De eneste, der fortjener at blive sendt på nedsatte dagpenge er de borgerlige politikere og ministre.

Der må fremtvinges nyvalg

SF’s formand Villy Søvndal har allerede været ude og kræve, at der bliver udskrevet valg:

”Befolkningen skal have lov til at tage stilling. Folk har aldrig taget stilling til det program, der nu er på bordet, og man skal ikke klæbe til taburetterne. Løkke må tage konsekvensen og udskrive valg,” siger han til Ritzau.

Det er et helt rigtigt krav, som må bakkes op af hele arbejderbevægelsen og følges op af praktisk handling for at fremtvinge et valg. LO må bruge den magt, der ligger i fagbevægelsen, for at sætte handling bag ordene. Hvis den borgerlige regering ikke vil høre, må den føle. En samlet, organiseret lammelse af dansk industri, handel og transport gennem en strejke, vil ryste hele det politiske landskab og vil kunne fremtvinge et valg. En blokade af Christiansborg, som vi så det i 1985, vil standse den borgerlige regerings arbejderfjendske lovgivning.

SF må sætte handling bag ordene

SF må sætte fuld styrke bag Villy Søvndals udmeldinger. Gennem en bred bevægelse vil regeringen kunne tvinges til at gå af, som vi har set det i Island sidste år.

Samtidig må SF opruste politisk. For effektivt at kunne mobilisere for at fremtvinge et valg, og for effektivt at kunne feje de borgerlige af banen i et sådant valg, er der brug for klare krav og en klar anvisning til at knække krisen og lade kapitalisterne betale for deres egen krise.

Lad kapitalisterne betale deres egen krise

Der er masser af muligheder for at holde den offentlige sektor, overførselsindkomster og pensioner skadesløse. Ved at nationalisere olien og gassen i Nordsøen kan man skaffe ca. 15 milliarder kroner. Ved at konfiskere profitterne fra AP Møller Mærsk kan man skaffe ca. 15 milliarder. Ved at sætte gang i den produktion, som kapitalisterne lader ligge stille, kan man sætte flere i arbejde. 50.000 ekstra i arbejde vil give omkring 15 milliarder kroner. Der er mange flere eksempler: der kan hentes masser af milliarder ved at hæve selskabsskatten til niveauet fra 1980’erne, ved at nationalisere bankerne, ved at konfiskere alle profitter fra krigene i Irak og Afghanistan, ved at genindføre formueskatten og bringe arvebeskatningen op på sit tidligere niveau, ved at beskatte de multinationale og så videre. Det er et politisk spørgsmål, hvem der skal betale for krisen: arbejderklasen eller kapitalisterne? SF må arbejde for at fremtvinge et valg, og partiet må føre valgkamp på at lade kapitalisterne betale deres egen krise.
  • Stop de borgerliges angreb!
  • Ned med den borgerlige regering!
  • Fremtving omgående valg!
  • For en kriseløsning på arbejderklassens præmisser!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.