For nylig indgik Socialistisk Folkeparti i Forsvarsforliget sammen med Socialdemokraterne, de Radikale og VKO. Det er første gang i SF’s historie at partiet er med i et forsvarsforlig. SF har siden partiets grundlæggelse i 1958 været modstander af NATO og argumenteret for Danmarks udmeldelse af organisationen. Endvidere har SF gået forrest imod krigen i Afghanistan.

Forsvarsforliget betyder at det danske Forsvar over de næste fem år modtager yderligere 3,5 mia. kr. årligt. Socialdemokraterne og SF gik ind til forhandlingerne med krav om at Forsvarets årlige udgifter ikke måtte vokse. Men i stedet blev de årlige udgifter til militæret øget fra 20 mia. til 22,8 mia. kr. Dertil kommer diverse ”engangsbevillinger”.

Marxisterne i SF mener, at partiet skal fastholde modstanden mod NATO og derfor ikke burde være indgået i Forsvarsforliget med de borgerlige.

SF og NATO
NATO blev stiftet ved den kolde krigs start i 1949 som en militærblok imod Sovjetunionen. USA har siden NATO’s stiftelse været den altdominerende magt, og organisationen har udelukkende fungeret som et udenrigspolitisk redskab for USA’s imperialistiske interesser. Dette er Afghanistan-krigen et godt eksempel på, hvor NATO entydigt har støttet USA’s forbryderiske krig mod den afghanske befolkning.

NATO skal afskaffes
Spørgsmålet om militæret, om krig og fred, har altid været et kernespørgsmål i SF. Et af de vigtigste punkter, da man oprettede partiet, var kravet om nedrustning og at Danmark skulle melde sig ud af NATO. I den sammenhæng kan man citere SF’s nuværende program:
”SF vil arbejde for en afvikling af NATO, som skal afløses af nye sikkerhedspolitiske strukturer, der defineres af en ikke-militær sikkerhedspolitik.”
SF er et af de partier i Danmark, der er gået forrest mod Afghanistan-krigen, og flere meningsmålinger viser, at over halvdelen af danskerne er modstandere af krigen – en krig som hver dag kræver nye ofre og som har kostet over 30.000 civile afghanere livet. SF nå derfor stå fast på sin modstand imod Afghanistan-krigen og NATO, og kæmpe for at krigen stoppes. Det er også værd at bemærke at det eneste punkt, hvor SF’s ledelse under landsmødet blev nedstemt var på spørgsmålet om at gå i krig uden FN-mandat. Blandt SF’s medlemmer er der altså ikke opbakning til NATO.
NATO-styrker slår tusindvis af afghanere ihjel, og operationen sætter unge danske mænds liv på spil. Det må standses
Dødsfald i Afghanistan
Ifølge FN døde 2118 civile afghanere som følge af krigshandlinger i 2008. 55 procent blev slået ihjel af regeringsfjendtlige militser, herunder Taleban. 39 procent af de civile dødsfald – 828 afghanere – blev slået ihjel af NATOs bomber og angreb. Forskellige menneskerettighedsgrupper mener imidlertid, at tallet er langt højere, blandt andet fordi ingen kender de reelle dødstal efter NATOs tæppebombninger i Afghanistans øde egne.

NATO løser intet
NATO kan ikke løse noget som helst i Afghanistan eller andre steder i verden. Det så vi under NATOs bombardement af Jugoslavien i 1999. En ny rapport fra Amnesty International slår fast, at NATO under bombardementet af Jugoslavien begik adskillige krigsforbrydelser.

Så længe NATO, herunder Danmark, militært er til stede i Afghanistan, lige så længe vil blodudgydelserne forsætte. NATO’s krige på Balkan og i Afghanistan er krige for overklassen i Vesten.
Kun 36 procent af afghanerne mener, deres liv er blevet bedre efter invasionen i 2001. Her ses en kvinde i Kabul

Det danske ”forsvar” = angreb på verdens fattige
SF’s indgåelse i Forsvarsforliget er ensbetydende med en forsættelse af krigen i Afghanistan i form af penge til kampfly og andet offensivt materiel. Hvad forestiller SF’s ledere sig, at nyindkøbte bombefly skal købes til? De kan kun bruges til én eneste ting: at slå fattige mennesker ihjel i fremmede lande.

Det danske ”forsvar” bliver ikke længere brugt til at forsvare Danmark, men til brutale angreb på fattige befolkninger i resten af verdenen – befolkninger der aldrig har gjort Danmark noget. De borgerliges retorik om ”humanitære interventioner” er løgn og hykleri. Der er ikke en eneste af deres krige, der har forbedret forholdene for almindelige mennesker – hverken på Balkan, i Afghanistan eller Irak.

”Ansvarlig” forsvarspolitik
SF’s deltagelse i Forsvarsforliget betyder, at partiet for første gang i partiets 50-årige historie tager ansvar for den borgerlige krigspolitik. Hvert år er der afsat 20 mia. kr. på finansloven som går til det danske militær. Nu stemmer SF’s ledelse for, at dette uhyrligt store beløb stiger endnu mere.

Venstres Forsvarspolitiske ordfører Søren Pind udtalte under forhandlingerne om Forsvarsforliget: ”SF er et uforsvarligt parti. Det gælder den økonomiske politik, men det gælder så sandelig også forsvarspolitikken.” For de borgerlige betyder ”ansvarlig” forsvarspolitik at deltage i f.eks. Irak-krigen som har kostet en million civile irakere livet og har resulteret i at fire millioner irakere er drevet på flugt.

Modstand mod oprustning og krig har altid været vigtigt for SF, som denne plakat fra 1984 viser
SF skal ikke være ansvarlige over for de borgerlige – en ”ansvarlig” forsvarspolitik er medvirkende til at unge danske soldater sendes i døden og at civile hver dag mister livet.

Forsvarsforliget betyder mindre velfærd

De 22,8 milliarder, som nu skal gå til militæret, er over det dobbelte af det beløb, som sidste år blev udbetalt i understøttelse i form af dagpenge. Alene de 3,5 mia. kr. som skal bruges ekstra på det danske militær, kunne i stedet været blevet brugt på offentlige investeringer i form af skoler, sygehuse og plejehjem og den slags.

Ifølge Danmarks Lærerforening vil det koste 3,3 mia. at istandsætte de nedslidte skoler. De ekstra milliarder, som går til det danske militær kunne dermed snildt bruges til at istandsætte de nedslidte skoler. Men når lærerne eller sygeplejerskerne beder om ekstra penge er der åbenbart ikke råd? I stedet går pengene til at forsætte krigen i Afghanistan.

SF burde derfor aldrig have deltaget i Forsvarsforliget og bør klart stå fast på sin modstand mod krigen i Afghanistan. SF bør trække sig fra forliget og i stedet gå sammen med de andre arbejderpartier (Socialdemokraterne og Enhedslisten) om en alternativ forsvarspolitik, som skal sikre, at de danske soldater trækkes ud af Afghanistan. Det vil betyde, at ingen danskere skal dø i Afghanistan. Og det vil betyde penge til velfærd i stedet for krudt og kugler.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.