Ifølge Dagbladet Børsen vil den borgerlige regerings bebudede nye hjælpepakke til bankerne betyde, at staten investerer op mod 100 milliarder i bankerne. Det svarer til omtrent tre gange så meget, som ungdomsuddannelserne får hvert år.

Hjælpepakken med de 100 milliarder kommer efter, at bankerne ikke er tilfredse med den statsgaranterede kassekredit på 3000 milliarder, som den første hjælpepakke indebar.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde, at hjælpepakken kun skulle sikre de levedygtige banker. Men hvis bankerne er sunde og levedygtige, hvad skal de så hjælpes for? Den store mængde kapital, som den borgerlige regering vil bruge på skatteydernes (dvs. arbejderklassens) regning, skal tydeligvis dække de tab, som finanskapitalisterne ikke selv tør binde an med. Men det er ikke acceptabelt.

Skattepenge bør bruges på velfærd
De penge, som danske arbejdere har betalt i skat, bør gå til sygehuse, skoler, veje, folkepension og andre ting, som der er god brug for. Danske arbejderes penge skal ikke gå til at dække overklassens tab. Men den borgerlige regering ser det tydeligvis som sin fornemste opgave at redde deres venner i strandvejsvillaerne på bekostning af almindelige mennesker.

Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt har krævet, at staten får indflydelse på, hvordan bankerne drives som betingelse for, at staten skal indskyde kapital. Det har fået flere af de borgerlige kommentatorer til at få årgangsvinen galt i halsen. Det var jo ikke meningen, hyler de. De vil have, at staten bare skal overrække bankerne en kæmpemæssig sæk penge uden at få noget som helst til gengæld. Sådan er den danske overklasses mentalitet. Bag det smilende ydre gemmer der sig en dyb foragt for almindelige mennesker, hvis arbejdskraft de lever af.

Staten må have bestyrelsesposter i bankerne
Helle Thorning-Schmidt sagde til TV2-Nyhederne, at ”vi må finde en model, så staten får en privilegeret status i bestyrelseslokalerne. Det kan ikke nytte noget, at staten enten skal overtage de dårlige lån eller fuldstændig betingelsesløst skal stille ansvarlig kapital til rådighed.”

Det er et fuldstændigt rimeligt krav, at det offentlige naturligvis skal have indflydelse på, hvordan bankerne drives som gengæld for de massive hjælpepakker. Det er vigtigt, at der holdes fast i dette krav, som hele arbejderbevægelsen må stille sig bag.

Bankerne har sat arbejdere i bundløs gæld
Bankerne har i de senere år scoret enorme profitter på at sætte almindelige familier i bundløs gæld på baggrund af boligprisernes himmelflugt. Tusindvis af arbejderfamilier har været tvunget til at låne uhyrlige beløb for at få et sted at bo, særligt i betragtning af, at den almennyttige boligsektor er i en elendig forfatning og ventelisterne ofte er på mellem 10 og 15 år. Bankerne har forsikret almindelige mennesker om, at det var risikofrit at låne enorme beløb. Det har naturligvis været fristende for mange mennesker, at de nu endelig havde udsigt til at få råd til en bil, en opvaskemaskine eller en ferie til de varme lande. Men i virkeligheden har bankerne bedraget og snydt de mange arbejdere, der har troet på de flotte ord.

Det er ikke almindelige arbejdende mennesker, der har skabt den nuværende krise. Krisen er blevet skabt af det kapitalistiske system, som jævnligt går i krise, fordi arbejderne ikke hår råd til at købe de ting tilbage, som de selv producerer. Derfor er det uacceptabelt, at regningen sendes til arbejderklassen.

Stop krisen – overtag bankerne

Det er tydeligt for alle og enhver, at bankerne ikke kan drive forretningen på en betryggende måde til gavn for samfundet. Men løsningen er ikke at stille en umådelig mængde kapital til rådighed for dem, som den borgerlige regering vil gøre. Tværtimod: bankerne må styres demokratisk. Bankernes bestyrelser må sammensættes af demokratisk valgte repræsentanter og regnskaberne må åbnes, så alle har en mulighed for at følge med i og standse de lyssky forretningsmetoder, som overklassen bedriver.

Men man kan ikke styre, hvad man ikke ejer. Derfor må bankerne overtages af staten. En offentlig banksektor under demokratisk kontrol vil gøre det muligt at sikre lave renter på arbejdernes lån, slette gælden hos familier, der er havnet i gældsfælder samt billige lån til små forretningsdrivende. Desuden vil bankerne som de største investorer i industrien kunne stille betingelser om, at krisens byrde skal lægges på skuldrene af kapitalisterne i stedet for de arbejdere, der nu bliver afskediget eller har udsigt til at blive det. Offentlige banker under demokratisk kontrol vil kunne sætte gang i byggeri af boliger, skoler, plejehjem, idrætsfaciliteter og andre ting, der er brug for.

  • Nej til de borgerliges redningsplaner til finansfyrsterne!
  • Ja til en statslig banksektor under demokratisk kontrol!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.