I sidste uge afholdt Socialistisk Standpunkt åbne møder i København og Århus for at diskutere den nuværende økonomiske krise og hvordan man kan få en ny regering, der vil tilgodese arbejdere, unge og ældre i stedet for overklassen.

Onsdag den 26. november var der møde i København på det Frie Gymnasium på Nørrebro. Nogle gange kan man høre sørgelige skæbner jamre over, at unge ikke gider at interessere sig for politik, men til dette møde var der omkring 40 deltagere – flest unge – der hver betalte 20 kroner for at deltage på et møde om kampen imod de borgerlige.

Tusinder truet af krisen

Mødet blev indledt af en ung gymnasieelev, Simon Henriksen. Han ridsede baggrunden for mødet op. Han sagde, at den nuværende økonomiske krise i den kapitalistiske økonomi truer med at ødelægge forholdene for utallige familier i Danmark og internationalt. Han understregede desuden, at de syv år med den borgerlige regering, vi har haft indtil nu, har været en periode med gentagne nedskæringer i kommuner og generelle angreb på velfærden.

Derfor, sagde Simon Henriksen, er det vigtigt for alle aktive unge og arbejdere, at kæmpe for at forsvare de rettigheder, der tidligere er vundet gennem kamp, og kæmpe for at det er overklassen og ikke det store flertal af arbejdere og deres familier, der kommer til at betale for den økonomiske krise, som den borgerlige regerings bagmænd i overklassen har skabt.

Brug for enhed imod de borgerlige
Derefter blev ordet givet til Lasse Bertelsen, en malersvend fra Albertslund. I sit oplæg lagde han vægt på den nuværende økonomiske krise. Han fremhævede, at den borgerlige regering fører en politik, der er til gavn for kapitalisterne:

”Når offentligt ansatte kræver en løn, der er sikret imod inflation, så får de at vide, at der skam ikke er råd. Men så snart bankerne har problemer, får de en kassekredit på 3.000 milliarder stillet til rådighed af staten,” sagde Lasse Bertelsen.

Lasse Bertelsen betonede desuden, at der er behov for at arbejderpartierne (S, SF og Ø) fører en politik, der er lige så ansvarlig over for arbejderklassen som den borgerlige politik er over for kapitalisterne.


Et udsnit af mødedeltagerne i København. Vi beklager den dårlige billdkvalitet.

Efter oplægget var der en del spørgsmål og kommentarer. En lærling ville gerne have, at Lasse Bertelsen uddybede muligheden for en nedsættelse af arbejdstiden. Lasse Bertelsen svarede, at man gennem demokratisk planlægning kan sikre, at de store teknologiske fremskridt kan bruges til at nedsætte arbejdstiden i stedet for til profit til kapitalisterne.

En ung pige spurgte om, hvordan man sikrer, at fagforeningerne kæmpe. Hun fremhævede, at konflikten i foråret var endt med et elendigt resultat på trods af en strejke, der varede i otte uger og stor vilje til kamp blandt medlemmerne. Lasse Bertelsen svarede, at det ikke var en let opgave, men at den eneste vej er, at medlemmerne bliver aktive og sikrer en ledelse, der vil kæmpe. Desuden fremhævede Lasse Bertelsen behovet for enhed mellem fagforeningerne og sagde, at strejken i foråret kunne have givet et langt bedre resultat, hvis konflikten var blevet spredt til det private område. Han fastslog, at ansvaret for splittelsen i arbejderbevægelsen hviler på ledernes skuldre.

Deltag i kampagnen!
Oplægget og diskussionen handlede om mange emner. Den nuværende krise i økonomien, spørgsmålet om planøkonomi, de borgerliges angreb på den almene boligsektor, situationen i arbejderbevægelsen og perspektivet for socialisme blev alle diskuteret.

Blandt deltagerne var der stor lyst til at diskutere, og mange blev hængende bagefter for at diskutere videre over en øl. Mange deltagere skrev sig desuden på de lister over interesserede i flere møder og aktiviteter fra Socialistisk Standpunkt, som var i boden med materialer.

Den samme onsdag – 26. november – var der også et mindre møde i Århus. En lille håndfuld støtter af Socialistisk Standpunkt og interesserede mødte på Hovedbiblioteket for at diskutere den økonomiske krise og kampen imod de borgerlige. Der blev solgt aviser, og diskuteret mange af de samme spørgsmål som på mødet i København.

Møderne er som sagt en del af Socialistisk Standpunkts kampagne for enhed imod de borgerlige. I Roskilde bliver der afholdt et møde den 11. december klokken 19 på Kildegården, lokale 3.

Hvis du har lyst til at blive involveret i kampagnen, så kontakt os.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.