[Se billeder nederst]

Torsdag i sidste uge ankom Rubén Linares fra det revolutionære venezuelanske fagforbund UNT til Danmark. I denne uge giver han foredrag om situationen i Venezuela i hele landet, besøger gymnasier, arbejdspladser og diskuterer med fagligt aktive i Danmark.

Denne møderække blev kickstartet på Danmarks Sociale Forum i weekenden, hvor Rubén var et af hovednavnene på plakaten og hvor han talte til en workshop i den lille Latinamerika-café og til en stor paneldebat på den store scene.

Workshoppen fredag eftermiddag, som var arrangeret af Hands Off Venezuela, tiltrak omkring 30 tilskuere, der havde stor interesse for emnet. Rubén lagde ud med at forklare baggrunden for revolutionen i Venezuela; Den forfærdelige repression af Caracazo-opstanden i 1989 og senere Chávez mislykkede militæroprør i februar 1992.

Han gik videre til spørgsmålet om Chávez første år ved magten, statskuppet i april 2002, folkets spontane bevægelse fra neden imod denne, osv. Rubén gik videre med en bevægende beskrivelse af de projekter med uddannelse og sundhed, som har givet millioner af fattige venezuelanere adgang til gratis lægehjælp og mulighed for at lære at læse og skrive.

Han gjorde det klart, at \"der nu ikke længere er tale, om at Venezuelas folk føler at de har fået disse ting, af Chávez eller af gud, men at de er rettigheder, opnået igennem kamp\".
Efter hans tale, var der en række gode spørgsmål og kommentarer fra tilhørerne. Bl.a. blev der spurgt om sagen med RCTV, som Rubén efterfølgende forklarede i detaljer.

Den fælles paneldebat lørdag eftermiddag på store scene var arrangeret i et samarbejde mellem Hands Off Venezuela, Dansk-Cubansk Forening og Internationalt Forum. Rubén Linares, var den ene af to talere i panelet, sammen med José Peréz, en cubansk økonom, specialist i ALBA-samarbejdet og neo-liberalismens økonomiske hærgen i Latinamerika.

Over 120 mennesker var mødt op, for at høre hvad disse to latinamerikanske socialister havde at berette om kampen imod imperialisme på deres kontinent.

Rubéns tale fokuserede i dette forum på klassekampen i Latinamerika og de enorme revolutionære bevægelser på kontinentet. Han forklarede, at hvor Cuba førhen havde været det eneste land i revolution, var nu også andre landes befolkninger gået ind i kampen, f.eks. i Venezuela, men også i lande som Ecuador og Bolivia.

Sidstnævnte land, var ifølge Rubén et godt eksempel på, hvordan privatiseringer ikke bærer noget godt med sig. I byen Cochabamba, har befolkningen i årevis kæmpet en kamp imod neo-liberalismens privatiseringer og for kontrol med naturrigdommene, i dette tilfælde vandet. I denne forbindelse slog han fast, at han oprigtigt mente, at \"enhver fagforeningsleder som siger, at privatiseringer gør noget godt for arbejderne, forræder i virkeligheden arbejderklassen\". Dette udsagn fik et stort bifald med på vejen.

Også i denne debat var der en række gode spørgsmål, bl.a. om kampen for arbejderkontrol og nationaliseringer, de interne problemer i den venezuelanske revolution, Cubas fremtid, den nye konstitutionsreform i Venezuela, detaljerne i ALBA-samarbejdet osv.

Rubén slog i sin afslutning fast, at det er svindel, når imperialisterne siger, at Venezuela bare forærer olie væk til Chávez venner. Han sagde følgende; \"Folkets svar til imperialismen er: \'Den gang hvor I imperialister, i årtier tjente alle profitterne på vores naturrigdomme og anbragte dem i jeres banker, var det da ikke en foræring af vore naturressourcer?\'. Det vi gør nu, er bare at bruge naturrigdommene på en måde, så de kan hjælpe de fattige i vort land og i vores brødrelande.\"!

De første to offentlige møder, har været en stor succes. De har endnu engang bekræftet, at revolutionen i Venezuela er en enorm kilde til inspiration, glæde og optimisme for alle dem der kæmper for et andet samfund, uden krige, fattigdom og nød.

Møderækken med Rubén Linares fortsætter i de kommende dage. Bl.a. vil Hands Off Venezuela arrangere et stort offentligt møde i samarbejde med Verdenskulturcentret på Nørre Allé 7, Nørrebro, København. Det sker i morgen onsdag, den 3. oktober.

Se det fulde program for møderækken på www.handsoffvenezuela.dk

Rubén taler til workshop, fredag, på DKSF




















fra workshop, fredag, på DKSF




















fra paneldebatten lørdag på DKSF



























IMG_1799



IMG_1800

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.