Verden set med hånden er en kort oversigt, hvor vi prøver at give et overblik over aktuelle faglige konflikter og begivenheder på et internationalt niveau. Du er velkommen til at kommentere vores dækning ved at skrive til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

I Grækenland er arbejderne på Coca cola fabrikken i Athen i konflikt med ledelsen, da denne vil afskedige 100 arbejdere. De ansatte er gået i strejke da de især er bevidste om Coca colas egentlige motiv, som er at flytte arbejdspladserne øst til Balkan. Arbejderne anerkender at Coca colas ledelse ikke tænker på andet end billig arbejdskraft, men forsøgene på at sætte hårdt mod hårdt bliver de desværre bremset af den reformistiske ledelse af fagforeningen. Konflikten berører 1150 arbejdere på fabrikken, men arbejdere fra hele verden har sendt deres støtteerklæringer til arbejdernes kamp.

I Vores egen lille andedam Danmark har buschaufførerne ofte vist vejen når det har drejet sig om at beskytte arbejdernes interesser. Januar og februar har ikke været nogen undtagelse. Først strejkede Wulff Bus's (Arriva) arbejdere i solitdaritet med en uretmæssig fyret kollega. Så gik de igang i hovedstadsområdet, hele to gange, ialt tre dage hvor Københavnsområdets gader lå helt eller halvt tomme for "arbejderklassens limousiner". De strejkende, der arbejdede for Arriva og Connex var oprørte over dårligt vedligeholdte busser, for meget overarbejde og den ringe mulighed for at holde de aftalte pauser i myldretiden.

I kapitalens højborg, mulighedernes land, er der langt mellem mulighederne. I dette guds land springer man over hvor gærdet er højest og bilfabrikken Delphi (tidligere en del af, men nu leverandør til, GM) lægger op til et frontalt angreb på de bedst organiserede arbejdere i landet, UAW (Forenede Bil Arbejdere). Selvom salget faldt med 26%, satte Adm. direktør Steve Miller produktionen op med 8% i oktober måned. Dette på en fabrik der i forvejen kører 24 timer i døgnet, men dette er ikke nok. Ledelsen i selskabet kræver også at de 33.000 arbejdere går 63% ned i løn, fra i gns. 27$ til mellem 9$ og 12$.

De mest revolutionære arbejdere, Soldiers Of Solidarity, er redde til at kæmpe med næb og klør for at nedbryde den reformistiske ledelse i fagforeningen. Steve Miller har begæret firmaaet konkurs og siger, det kun er gennem solidaritet og hårdt arbejde at firmaet kan reddes inden de $2,5 mia på kistebunden slipper op. Derfor har han i solidaritetens navn skåret sin løn ned med 33% til $1 mio, vel at mærke efter, at han havde fået sin bonus på $3 mio. Og sikke en redningsmand der, med den samme form for solidaritet, har reddet andre store selskaber som United Airline og Bethlehem Steel.

I Disse gode tider…
Har USA's største fødevarefirma Kraft foods lukket 20 fabrikker og afskediget 8000 arbejdere i sit "simplifikations program" for at imødekomme svingende råvarepriser…". simpelt oversat: færre arbejdere skal udføre det samme arbejde… Samtidig har Ford løftet sløret for sin "omstruktureringsplan" og varslet 30.000 afskedigelser indenfor 6 år… på den anden side af Atlanten har Daimler-Chrysler varslet bortskaffelse af 6000 funktionærstillinger… Hvis man ikke lige gik og vidste det så er olie en profitabel forretning, olieselskabet Exxon har netop offentliggjort menneskehistoriens største overskud på hele 62 mia kr. (80.842 dollars - i minuttet)...Mens TDC's arbejdere frygter massive fyringer fra den koncern de selv har bygget, hæver Direktør Henning Dyremose 36 mio kr i forbindelse med salget af selskabet...Undrer du dig tit over hvor overskuddet af dine opsparinger ryger hen? Når Jakob Brogaard, der er viceordførende direktør i Danske Bank, stopper sin karriere til sommer , vil han modtage en livsvarig pension på 1,75 mio kr.... om året. - Vi andre nøjes med at arbejde indtil vi dør.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.