Kære SF’ere
Nu er valget overstået og de borgerlige led heldigvis nederlag.
Men valgresultatet, med tilbagegangen til SF, er en alvorlig advarsel til alle partimedlemmer.
Tilbagegangen er et tydeligt vink med en vognstang om, at den højredrejning som partitoppen har ført partiet ad, er en blindgyde. Partitoppen har gjort, hvad de kunne for at fremstå ”regeringsduelige” og ”ansvarlige”, men resultatet er, at mens borgerskabet, de Radikale og højrefløjen i Socialdemokratiet i nogen grad har accepteret SF som et regeringsdueligt parti, har det skræmt over halvdelen af de unge og arbejdere, der så til partiet væk (SF fik i flere meningsmålinger i 2010 omkring 20 procent af stemmerne).

Vi advarede om denne udvikling. Efter at toppen i S og SF havde fremlagt Fair Løsning. I maj 2010 skrev vi:
Hvis SF deltager i en regering på dette grundlag kan det kun føre til, at tusindvis af arbejdere og unge bliver desillusionerede og bevæger sig bort fra SF. Det er en farlig kurs, som risikerer ikke blot at sætte den vundne fremgang over styr – den nuværende kurs risikerer også at skubbe de bedste lag i arbejderklassen og ungdommen væk fra partiet. SF må afholde sig fra at deltage i regering på dette grundlag. SF må stemme for en Socialdemokratisk regering, men selv holde sig udenfor, så man beholder sin frihed til at stemme for forbedringer og modarbejde tiltag, der vil angribe arbejderklassens forhold.”

Det var kritikken af partitoppens højredrejning, der førte til eksklusion af op mod 20 medlemmer, der alle støtter denne avis, allerede tilbage i september 2009.
Partitoppen har indskrænket partidemokratiet også i regeringsduelighedens navn, de har brug for ”ro på bagsmækken”. Folketingsgruppen har opnået større og større uafhængighed af partidemokratiet. Medlemmerne må kræve kontrol med partiets valgte repræsentanter, kontrol med folketingsgruppen og reelle demokratiske diskussioner af partiets politik på Landsmøderne.

Det er nu læren må drages, konsekvensen tages og skuden vendes. Den virkelige test kommer nu, i spørgsmålet om regeringsdeltagelse. Det er helt tydeligt, hvad den kommende regering, med deltagelse fra de Radikale, bliver for en regering: de Radikale kræver, at tilbagetrækningsreformen kommer med i regeringsgrundlaget, at dagpengeforringelserne fastholdes, de er imod millionærskatten osv. Med andre ord kræver de, at den kommende regering fører borgerlig politik. Der er ingen tvivl om, at kommer de Radikale med i en regering, betyder det at der, i lyset af den økonomiske krise, føres en endnu hårdere borgerlig politik end under Løkke. Det vil føre til massiv skuffelse og desillusionering blandt de mange, der har meldt sig ind i, stemt på og haft forhåbninger til SF om at en ny regering også betød en ny politik.

Deltager SF i en regering med de Radikale, der fører borgerlig politik, vil det have katastrofale konsekvenser. SFs søsterparti i Norge, Sosialistisk Venstreparti, viser fremtiden, med et valgresultat på 4,1 procent ved lokalvalget i september, efter flere års regeringsdeltagelse og en udvikling i opbakningen, der har lignet SF’s bare med et par års forspring. (Læs mere her)

Regeringsforhandlingerne er stadig i gang. Vi sagde tidligere at SF ikke skulle i regering for enhver pris. Nu kan vi se at SF allerede er begyndt at betale prisen for det tætte samarbejde med højrefløjen i Socialdemokratiet og regeringsdeltagelse på det foreliggende program vil være katastrofalt for partiet.

Vi mener, at SF må holde sig uden for regeringsdeltagelse som det ser ud nu, hvis de Radikale får deres vilje, hvis den borgerlige politik fortsætter, vil regeringsdeltagelse være katastrofal for partiet.

Kapitalismen er i en meget alvorlig krise, Grækenlands forestående statsbankerot viser det tydeligt. Klassekampen vil komme på dagsordenen i Danmark i den kommende periode – SF må være forrest i kampene, ikke sidde på den anden side af bordet som regeringsparti, der gennemfører nedskæringer. Det er nu, der er brug for et socialistisk alternativ til krisen, et alternativ som SF kan og må fremsætte.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.