Police Italy Image fair useBillede: Fri afbenyttelse

På baggrund af en mistanke om at have planlagt et terrorangreb er fire medlemmer af en neo-nazistisk terroristgruppe blevet anholdt i Italien. En politiefterforskning har afsløret, at der er forbindelser mellem denne organisation og fascistiske grupper i Ukraine, inklusivt den notoriske Azov-bataillon.

Episoden udstiller vestlige imperialismes hykleri, som forsyner bevæbnede neo-nazistiske grupper i Ukraine med penge og våben, samtidig med at beviser på disse gruppers højreekstremistiske rødder afvises som overdrevede eller som “russisk propaganda”.

Men som denne sag viser, så har den imperialistiske støtte sine konsekvenser. Ikke nok med at de våben og den våbentræning, som Vesten bidrager med, er med til at eskalerer konflikten, så er de også med til at skabe en kilde til fremtidig højrefløjs-ekstremistisk terrorisme, i takt med at fascister fra Europa vender hjem fra Ukraine med våbentræning og kamperfaring.

Medlemmer af den pågrebne terrorgruppe i Italien, kendt som “Hagals Orden”, er anklaget for at planlægge udførelsen af “voldelige handlinger” mod både politiet og civilpersoner. En længerevarende efterforskning af deres aktiviteter har fundet beviset for våbenoplagring, mens omfattende computerransagninger og aflytninger har afsløret deres intentioner om at udføre adskillige dødbringende angreb.

Politiet har beslaglagt “bløde luftvåben” fra organisationen, som nemt kan omstilles til at skyde med rigtige kugler, sammen med ammunition, knive, en økse og en granatkaster. Det er bekræftet, at nogle af gruppens medlemmer er rejst til udlandet for at træne Krav Maga samt brugen af kort - og langtrækkende våben (hvortil de oven i købet fik et diplom).

De mistænkes desuden for at have modtaget paramilitær træning i adskillige italienske byer og afholdt seminarer, som har promoveret idéer om “hvid overmagt”. Alt dette vidner om en seriøs og organiseret tilgang hos individerne, som politiet beskylder for at have planlagt et angreb. Gruppen var desuden den eneste.

Ifølge de italienske myndigheder har “Hagal”-gruppen haft “direkte og regelmæssig” kontakt med Azov-bataillonen, såvel som med andre højreekstremistiske grupper i Ukraine, såsom Pravy Sektor og Centuria. Et femte medlem af gruppen har tilmed undgået anholdelse, fordi han lige nu befinder sig i Ukraine, hvor han kæmper sammen med Azov-bataillonen mod de russiske styrker.

Den nu flygtede Anton Radomsky havde angiveligt planlagt et angreb på “Volcano Buono”-shoppingcentret i Napoli. Et andet medlem, Giampiero Testa (som ikke er lykkedes med at undgå anholdelse), havde angiveligt planer om at angribe en politistation i Marigliano. Som reference til moske-skyderierne i 2019 i Christchurch havde Testa i 2021 under en aflytning sagt, at han “ville lave en massakre som den i New Zealand, men jeg vil ikke gå efter de sorte, jeg vil tage til barakkerne i Marigliano”.

Referencen til massakren i 2019 i New Zealand understreger hvordan Ukraine og Azov Bataillonen  i særdeleshed er blev etableret som et kritisk knudepunkt i dette højreekstremistiske netværk.

Azov patch Image fair useBillede af fascistisk materiale, herunder med Azov bataljonens logo, konfiskeret fra den nynazistiske 'Hagal' terrorcelle. Billede: fri afbenyttelse

Brenton Tarrant, som var gerningsmanden bag Christchurch-skyderierne, påstod i et manifest, at han have besøgt Ukraine før angrebet og under angrebet var han iklædt en skudsikker vest med et symbol, som i vid udstrækning bruges af Azov-bataillonen (Nazi-æraens “Sorte sol”-symbol). Og selvom sådanne forbindelser gang på gang bliver afvist af de vestlige medier som værende spredt af “pro-Kreml aktører” - primært fordi Putin adskillige gange har udtalt, at en af hans bevæggrunde for invasionen af Ukraine var “afnazificering” - så er der i virkeligheden intet grundlag for ikke at antage, at Ukraine ikke har, som Reuters kaldte det i 2018, et “neo-nazistisk problem” (et problem som Zelensky selv tidligere har joket om).

Faktisk blev dette ofte fremhævet før Putins invasion af Ukraine, helt tilbage i 2014, da Azov-bataillonen opnåede internationalt berygtethed for deres aktiviteter i kølvandet på Maidan-kuppet. Efter et højreorienteret, pro-vestligt regime kom til magten, blev den frivillige bataillon skabt af højreekstremistiske aktivister, som havde været aktive under Maidan, for at kæmpe i regeringens “anti-terroroperation” imod dets eget folk i Donbas-regionen. På baggrund af gruppens handlinger i denne “anti-terroroperation” blev den beskyldt for krigsforbrydelser af Amnesty International og FN, blandt andre. Få måneder senere blev gruppen igennem nationalgarden officielt inkorporeret i statsapparatet.

I internettets tidsalder, hvor nyheder spredes øjeblikkeligt og diskuteres på sociale medier, er det ikke svært at se, hvordan grupper som Azov-bataillonen hurtigt kan blive et referencepunkt og en inspiration for højrefløjsekstremister rundt om i verden. For eksempel ville Christopher Hasson, en tidligere amerikansk kystvagtløjtnant og selverklæret hvid nationalist, bruge “taktikker fra Euromaidan-demonstrationerne og Donbas-konflikten i Ukraine” i de adskillige terrorangreb, han planlagde før  sin anholdelse i 2019.

Men regionen er ikke bare et eksempel for isolerede individer; som en rapport fra 2019, udarbejdet af Soufan Centeret, fremhævede, bliver den i højere grad brugt som et “slagmarks-laboratorie” af hvide nationalister rundt om i verden. Mange tusinde mennesker fra mindst 50 lande har rejst dertil for at deltage i konflikten. Selvom de ofte bliver portrætterede som heoriske frihedskæmpere, findes der i Azov-bataillonen neo-nazitiske overbevisninger - noget som vestlige medier glædeligt påpegede inden invasionen i februar, men som efterfølgende øjeblikkeligt blev neddysset. Det er værd at pointerer, at ingen af de begivenheder der har udfoldet sig omkring “Hagal”-gruppen og dens forbindelser til Azov-bataillonen er blevet rapporteret i de vestlige medier uden for Italien.

Virkeligheden er, at et stort antal af højreekstremister, fra hele verden, er i stand til at modtage den bedste våbentræning og instruktioner i krigsførsel, direkte finansieret af vestlig imperialisme, og at de har mulighed for at finpudse deres nye færdigheder i en reel konfliktzone. Alt imens de skaber forbindelser til ligesindede ekstremister fra hele verden. Og herhjemme hvidvasker medierne dem som “helte” en intern krigspropaganda-kampagne!

Lars Løkke AfganistanLars Løkke Rasmussen var i Afghanistan i 1988 for at overdrage mujahedinerne, en forløber til Taliban, 600.000 kr. indsamlet på foranledning af Venstres Ungdom. | Foto: Jørn Stjerneklar

Der er en fare for, at vestlig imperialisme gør Ukraine til et epicenter for radikalisering af den globale højreekstremistiske bevægelse (og fremtidig højreekstremistisk terror) på præcis samme måde som den gjorde Afghanistan til et center for den globale jihadistbevægelse, hvor denbragte fundamentalister sammen, der kunne træne sammen, udveksle taktikker og danne netværk.

Det er veldokumenteret, at USA (og Danmark) trænede og finansieret islamistiske grupper i kampen mod Sovjetunionen i 1980´erne. På samme tid, ligesom med Azov-bataillonen i dag, hvidvaskede de mujahedinerne som “frihedskæmpere”. Det er også velkendt, hvad konsekvenserne af alt dette var, med jihadiske grupper som Al-Qaeda, der opstod som et direkte resultat af den imperialistiske intervention.

Selvom terrorangreb som 9/11 definerede en hel periode i Vesten, ignorerer imperialisterne konsekvenser af deres tidligere handlinger og øger risikoen for fremtidige rædsler, i takt med at de forfølger deres reaktionære imperialistiske interesser i Ukraine. Påpeger man dette, bliver man stemplet som en vanvittig konspirationsteoretiker eller som værende i lommen på Putin.

Hvad anholdelserne af disse neo-nazister i Italien viser er, at der er konsekvenser af den vestlige imperialismes indblanding.

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.