Abortion protest USA Image Adam FagenBillede: Adam FagenUSA's højesteret omstødte d. 24. juni den såkaldte Roe v. Wade-dom, som siden 1973 gennem forfatningen beskyttede en kvindes ret til at søge abort. Dusinvis af stater forventes at annoncere forskellige grader af abortforbud og -restriktioner i de kommende dage og uger.

Dette ondskabsfulde angreb på en elementær demokratisk rettighed, der blev varslet for flere måneder siden af et lækket udkast til afgørelse, er en del af en reaktionær 'kulturkrigs'-dagsorden, anført af en særlig degenereret del af den amerikanske herskende klasse. Den søger at opildne de mest tilbagestående lag i det amerikanske samfund, som i en periode med dyb økonomisk krise er blevet stærkt polariseret, som livet er blevet uudholdeligt for millioner af mennesker.

Demokraterne har vist sig fuldstændig ude af stand til at modstå dette nye ryk tættere på barbari, på trods af at de kontrollerer Det Hvide Hus, Kongressen og Senatet. Arbejderklassen må gå i offensiven for at forsvare kvinders ret til kropslig autonomi og alle de grundlæggende friheder, der tidligere er blevet erobret gennem hård kamp.

Oppisket reaktion

Som foreslået af det lækkede notat tilbage i maj, hævder denne nye dom, udarbejdet af højesteretsdommer Samuel Alito, at eftersom "forfatningen ikke noget sted henviser til abort ... er ingen sådan rettighed implicit beskyttet af forfatningsbestemmelserne."

Roe v. Wade var altid et skrøbeligt skjold for retten til lovlig adgang til abort, da den ikke er baseret på bestemmelser om kropslig autonomi eller kvinders rettigheder, men på beskyttelse af "privatlivet" (dvs. at staten ikke har ret til viden om en kvindes beslutninger vedrørende hendes reproduktive sundhed).

Men det grundlæggende spørgsmål her vedrører ikke juridiske teknikaliteter. Det borgerlige retssystem er ikke en eller anden neutral mægler for retfærdighed, men først og fremmest et apparat til at beskytte borgerskabets interesser. Og den nuværende højesteret har afsløret sig selv som repræsentant for den mest tilbagestående, kortsigtede og brutale fløj af den amerikanske herskende klasse.

Denne del, som har samlet sig omkring den tidligere præsident Donald Trump, er nu fuldstændig dominerende i det republikanske parti og er opsat på at appellere til samfundets laveste fordomme – sexisme, racisme, homofobi og religiøs fundamentalisme – for at opildne sit sociale grundlag og aflede opmærksomheden fra de lammende økonomiske trængsler og sociale uroligheder, der hærger amerikansk kapitalisme.

13 stater (inklusive Texas, Missouri og Louisiana) har allerede oprettet 'trigger-forbud' mod lovlig abort, som vil blive aktiveret, efter at Roe v. Wade officielt er forkastet. I alt forventes det at 26 såkaldte røde stater vil erklære nye restriktioner for abort, herunder Florida, Alabama og Arizona.

Det betyder, at i over halvdelen af USA vil titusindvis af kvinder med et slag blive frataget adgangen til lovlig abort på grund af et indfald fra et udemokratisk, ikke-valgt organ bestående af ni reaktionære dommere.

En dom der betyder lidelse og død

Dette vil naturligvis ikke forhindre aborter i at ske, men blot tvinge især fattige og arbejderkvinder til at opsøge farlige, illegale aborter.

Lovlige aborter er en forholdsvis sikker procedure med en dødelighed på omkring 0,4 pr. 100.000 i USA (ifølge en undersøgelse fra 2018).

Det er positivt sammenlignet med dødeligheden for fødende, som er højere i USA end i noget andet industrialiseret land, med 17 pr. 100.000 fødsler (og 37 pr. 100.000 for sorte kvinder). Dette tal er til sammenligning på tre eller færre dødsfald pr. 100.000 i f.eks. Norge, Sverige og New Zealand.

I mellemtiden har ulovlige aborter ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) en gennemsnitlig dødelighed på 8 procent. Med den tsunami af abortforbud, der er ved at skylle over især sydstaterne, vil millioner af kvinder blive tvunget til at anvende farlige, uhygiejniske, såkaldte 'baggyde'-aborter, hvilket vil få antallet af abort-relaterede dødsfald til at eksplodere.

Fattige kvinder og kvinder fra arbejderklassen, som ikke ønsker at satse deres liv på en så risikabel procedure, vil bringe deres børn ind i et samfund der knuses under en en krise pga de stigende leveomkostninger. Mens præsident Joe Biden kaster titusindvis af milliarder af dollars og bjerge af militært isenkram ind i Ukraine i USA's proxy-krig mod Rusland, kæmper titusindvis af amerikanere for at overleve.

Inflationen ramte 8,6 procent i juni hvilket fuldstændig sluger lønnen og efterlader arbejdende familier ude af stand til at betale for livets basale fornødenheder.

Fødevarepriserne forventes at stige med over 9 procent i 2022, mens brændstofpriserne ramte en 40-årig rekord på $5 pr. gallon i juni. I mellemtiden resulterede en mangel på modermælkserstatning i maj i et mareridt for utallige forældre, og udgifterne til børnepasning er steget med mellem 5-15 procent i år.

Kort sagt, omkostningerne til at opvarme boliger, give sine børn en uddannelse, fastholde et arbejde og holde sine børn mætte er ved at nå et utåleligt niveau for forældre fra arbejderklassen.

Når det kombineres med en række ekstremt hårde nye restriktioner for lovlig abort, vil den uundgåelige konsekvens være, at millioner af amerikanere, og især kvinder, bliver skubbet endnu længere ud i tyngende fattigdom. Det vil også betyde, at en generation af børn opfostres under meget vanskelige forhold.

Det er den eneste fremtid, som kapitalismen kan tilbyde arbejderklassen i det rigeste land på jorden.

Demokraternes handlingslammelse

Biden Stupid Smile Image Gage SkidmoreBiden har tidligere stemt for at omstøde Roe v. Wade. Billede: Gage Skidmore

Republikanske politikere på alle statens niveauer har modtaget højesterets afgørelse med glæde. Mississippi-guvernør Tate Reeves hyldede en beslutning, der "direkte vil resultere i flere hjerter, der banker, flere barnevogne der skubbes, flere karakterark der uddeles, flere lilleput kampe der spilles og flere liv, der leves godt. Det er en glædelig dag!"

I mellemtiden udtalte tidligere vicepræsident Mike Pence: "Efter at have fået denne anden chance for livet, må vi ikke hvile og ikke bøje af, før livets hellighed er genoprettet som kernen i amerikansk lov i alle stater i landet."

Demokraterne har for deres vedkommende vredet hænder og rystet fortvivlet på hovedet. I et udbrud af modbydeligt hykleri omfattede det også den særligt højreorienterede, højlydte anti-abort demokratiske senator for West Virginia, Joe Manchin, som sagde, at han var "forskrækket" og "skuffet" over højesterets afgørelse.

Den demokratiske formand, Nancy Pelosi, anklagede skarpt "den republikansk-kontrollerede højesteret" for at nå partiets "mørke og ekstreme mål".

"Amerikanske kvinder i dag har mindre frihed end deres mødre," tilføjede hun. "Denne grusomme dom er skandaløs og hjerteskærende."

Præsident Joe Biden (som skal tale til nationen om den nye afgørelse senere i dag) har tidligere fremsat lunkne kommentarer om, at han var imod det "radikale" træk med at omstøde Roe v. Wade, og understregede behovet for at vælge "flere pro-choice senatorer" og et pro-choice flertal i Parlamentet til at vedtage lovgivning, der kodificerer Roe v Wade”.

Dette er den samme Joe Biden, der tidligere stemte for at omstøde Roe v. Wade, som han i 1974 beskrev som at gå "for langt", idet han hævdede, at kvinder ikke skulle have eneret til at bestemme, hvad der sker med deres kroppe.

Han støttede også the Hyde Amendment i 1981, der forbød brugen af føderale midler til at betale for abort (og skiftede først side i 2019), og lod endda sit navn blive brugt til den såkaldte Biden Amendment der forbyde brugen af udenlandsk bistand til biomedicinsk forskning relateret til abort.

På trods af alle deres forsøg på at positionere sig som et 'progressivt' alternativ til republikanerne, og på trods af alt det pres, der er lagt på amerikanske arbejdere og unge for at de skulle støtte etablissementets dinosaur Joe Biden for at besejre den 'fascistiske' Trump, har demokraterne knapt løftet en finger for at beskytte de mest grundlæggende rettigheder til kvinder.

Biden har endda modstået opfordringer til at tage helt basale skridt som at give kvinder ressourcer til at rejse til stater, hvor abort forbliver lovlig.

Sammenlign demokraternes slatne modstand mod Højesterets afgørelse med deres målrettethed når det kommer til at sikre en strøm af våben til Ukraine, hvilket forlænger en brutal konflikt, der har katastrofale virkninger verden over, blot for at tjene den amerikanske imperialismes interesser.

Som vi har sagt mange gange: Der er ikke et gram progressivt indhold i Det Demokratiske Parti, som helt og aldeles tjener amerikansk kapitalisme og går uforsonligt imod arbejdernes interesser, både kvinder og mænd.

Problemet er dog ikke kun demokraterne, men hele opbygningen af den kapitalistiske stat i USA, som indeholder flere ekstremt udemokratiske mekanismer, herunder valgkollegiet og højesteret. Som kammeraterne fra Socialist Revolution tidligere skrev:

"Efter årtiers 'spil efter reglerne' burde det være krystalklart, at spillet var rigget fra starten. At Roe overhovedet er i fare for at blive omstødt, burde feje alle eventuelle illusioner til Højesteret, forfatningen, demokraterne og hele det amerikanske borgerlige demokrati af banen. Det er institutionerne der tjener en udbyttende og undertrykkende klasse, hvis interesser er diametralt modsatte af arbejdernes. Dette er resultatet af at sætte sin lid til den borgerlige legalitet i stedet for klassekamp. Dette er frugten af ​​'det mindste onde' og klassesamarbejde. Svaret er ikke at kæmpe for 'det mindste onde’ til arbejderklassen, men at sætte en stopper for alle klassesamfundets onder! Vejen frem er ikke gennem samarbejde mellem klasserne, men gennem klasseuafhængighed og dannelsen af ​​et massearbejderparti."

Kæmp tilbage!

Omstødelsen af Roe v. Wade er et symptom på den amerikanske kapitalismes senile forfald. Dets ledere er håbløst splittede, og en stor del af den amerikanske herskende klasse ophvirvler beslutsomt bunden af det amerikanske samfund for at forfølge deres egen snævre stræben efter magt, endda på bekostning af en total miskreditering af statens vigtigste institutioner.

Allerede nu forbereder Trump sig på en genvalgskampagne, som han har alle chancer for at vinde mod Joe Biden, der gør en sølle figur, og hvis popularitet er kollapset til bare 36 procent.

Han har skuffet selv de lave forventninger, han vakte ved valget i 2020, og Trump forbereder sig på at ride på en bølge af vrede, fortvivlelse og reaktionær chauvinisme rettet mod farvede, LGBT-personer, migranter og kvinder for at genvinde Det Hvide Hus.

Kapitalismen er ude af stand til at garantere selv de mest basale sejre og indrømmelser som er blevet vundet gennem klassekamp. Under disse forhold med historisk krise er det kun arbejderklassen, mobiliseret gennem sine masseorganisationer og parat til at kæmpe, der er i stand til at forsvare kvinders rettigheder sammen med alle de andre af dens demokratiske sejre.

Derudover kan vi kun gennem en fælles kamp for at vælte dette modbydelige system og skabe et socialistisk samfund afværge de barbariske forhold, som arbejdere i USA og andre steder i stigende grad udsættes for.

Allerede nu indkaldes der nøddemonstrationer over hele landet, og flere vil finde sted i weekenden. Ved at iværksætte et angreb på kvinders rettigheder risikerer Højesteret at fremprovokere en modreaktion af enorme proportioner.

Vi bør huske, at adgang til lovlig abort var en af resultaterne af den russiske revolution i 1917. Og det vil være en ny socialistisk revolution, i USA og i hele verden, der vil gøre op med undertrykkelse én gang for alle, og sikre en anstændig og værdig tilværelse for menneskeheden.

Som vi skrev som svar på det lækkede notat i maj:

»Højesterets flertalsposition er et klart wake-up call for alle arbejdere. Dette er den 'nye normal' under kapitalismen - i virkeligheden en tilbagevenden til den 'gamle normal' - der forværres af krampetrækningerne fra et uhelbredeligt sygt system, der kun midlertidigt kan modvirke dets nedadgående skred ved at tage alle de sejre, der er opnået tidligere gennem arbejderklassens kamp tilbage. Så ja, vi må protestere, men frem for alt bør vi forberede os på klassekamp, klassekrig og socialistisk revolution. Vejen bliver ikke let, men der er ingen større sag – og der er intet alternativ.”

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.