guaidoSom vi tidligere har rapporteret, er der et kup i gang i Venezuela, promoveret af imperialismen og dens lakajer i Lima-kartellet; gennemført af dens marionetter i oppositionen. Den 23. januar gik kuppet ind i en højere fase, da Guaidó, deputeret til Nationalforsamlingen, sværgede sig selv ind som "præsident for republikken".

Svaret fra det Hvide Hus kom promte. Næsten som var det timet med planens udførelse, erklærede de på Twitter, at “Præsidenten @realDonaldTrump har officielt anerkendt formanden for den venezuelanske Nationalforsamling, Juan Guaidó, som midlertidig præsident i Venezuela.”

På samme vis udtalte generalsekretæren for the Ministry of Colonies of the USA (OAS), Almagro, sig for kupmagerne, oveni at han dagen før anerkendte Nationalforsamlingens udnævnelse af en “ambassadør” til dette organ.

I lyset af den imperialistiske indblanding erklærede præsident Maduro, at relationerne med den amerikanske regering var brudt sammen og gav deres diplomatiske personale 72 timer til at forlade landet. Til det reagerede marionet "præsident" Guaidó med en erklæring, hvori han opfordrer "alle de diplomatiske overordnede" til at "fortsætte med at operere i Venezuela":

Hermed opfordrede han til en optrapning af den imperialistiske indblanding.

Marco Rubio, der er kendt for sin urokkelig modstand mod den bolivariske revolution, har også udtrykt sin støtte til kuppet, og har opfordret til udvisning af venezuelanske diplomater og at anerkende dem, som deres marionet-præsident har udpeget i stedet.

Lucha de Clases, den venezuelanske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens, har tydeligt angivet, at vi er imod Maduro-regeringens politik, fordi klassesamarbejde ikke gør andet end lægge krisens byrde på arbejderklassens skuldre, kvæle massernes revolutionære initiativ, forære revolutionens fremskridt væk og bane vejen for reaktionens sejr.

Samtidig gør vi vores kategoriske modstand mod kuppet, promoveret af Trump-Bolsonaro-Almagro-aksen og dens lakajer i Lima-kartellet fuldstændig klar. Hvis den reaktionære opposition, støttet af imperialismen, kommer til magten, vil det betyde en katastrofe for arbejderne og de fattige fra et økonomisk, socialt, politisk og demokratisk synspunkt. Vi må ikke narre os selv omkring det. "Overgangsplanen", der er udarbejdet af Nationalforsamlingen, taler åbenlyst om privatisering af alle de nationaliserede virksomheder, massefyringer i den offentlige sektor og generelt en klar anti-arbejder og pro-business-politik.

Modstand mod det imperialistisk støttede kup!

Den eneste måde det reaktionære kup kan bekæmpes er på basis af arbejderklassen og de fattige bønders revolutionære energi. Militser må oprettes i alle kvarterer, lokalsamfund og fabrikker. Fabrikker må overtages under arbejdernes kontrol. Latifundia må besættes og forsvares af folkelige forsvarsbrigader, som allerede findes i forskellige delstater i landet.

 For at bekæmpe kuppet må de bankfolk og forretningsmænd, der finansierer det, have frataget deres økonomiske magt. Eksproprier alle de store virksomheder og multinationale selskaber, der er involveret i kuppet. Alle de paralyserede og halvparalyserede virksomheder må besættes så de kan arbejde under arbejdernes kontrol på grundlag af en demokratisk plan for produktionen, for at tilfredsstille flertallets behov. Der er givet nok indrømmelser til kapitalisterne: Vi kræver ekspropriation af bankerne, de store virksomheder og de store godsejere under arbejdernes og de organiserede bondesamfunds kontrol.

Opgaven med at bekæmpe kuppet går hånd i hånd med løsningen af det arbejdende folks presserende behov, hvilket kun kan gøres ved at sætte en stopper for politikken med aftaler, forhandlinger og indrømmelser til borgerskabet, der organiserer kuppet, og en gennemførsel af en politik, der sætter det arbejdende folk, flertallets, interesser over alt andet.

Dette er ikke tiden til at tvivle. Imperialismen, som har angrebet det venezuelanske folk gennem økonomiske sanktioner og finansielle blokader, har øget indsatsen og er trådt ind i en afgørende fase af dens kupplaner. Af denne grund opfordrer vi folket verden over, arbejderne og ungdommen til at mobilisere mod det reaktionære imperialistiske statskup ved at organisere protester foran amerikanske og canadiske ambassader og konsulater i alle lande.

Hands off Venezuela!

Exproprier borgerskabet!

Yankees Go Home!

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.