Her i begyndelsen af det 21. århundrede er der 1,2 mia. mennesker, der lever for under 1 dollar om dagen; der er 500 mio. mennesker, der lever i områder, der kronisk er udsat for tørke; der bliver fældet et område svarende til en fodboldbane skov i sekundet; der dør 7.000 mennesker af malaria hver dag; der bliver udledt giftige kemikalier som aldrig før; der dør 13 mennesker af sult hvert sekund – sådan kunne man blive ved.

I kontrast til disse alarmerende tal, der ifølge den engelske avis The Guardian stammer fra World Watch Institutes seneste rapport, findes der en lille, men utrolig rig klike af mennesker, der ejer flere milliarder dollars hver. Regnskoven bliver fældet, for at kapitalister kan sikre sig selv profit. Der findes medicin mod malaria, men den fattige befolkning har ikke penge til den. Skadelige kemikalier bliver tilladt, fordi det indgår i varer, der skal sælges, for at kapitalister kan tjene store profitsummer. Den seneste tid har vi bl.a. set diverse skønhedsprodukter, der har ødelagt mennesker fuldstændigt - først dér bliver produkterne og/eller kemikalierne forbudt. Der kan sagtens produceres mad nok til at mætte hele verden, men alligevel skal der dø 13 mennesker hvert sekund.

Alt dette er symptomer på et sygt system. Et system, der udelukkende producerer for profittens skyld, hvor alt må vige af hensyn til, at en lille klasse af rige snyltere skal score højest mulig profit. Det er indlysende, at det er let at gøre noget ved mange af de problemer, vi døjer med - det eneste, der står i vejen, er kapitalismen, dvs. at der hele tiden skal tages hensyn til kapitalisterne og den private ejendomsret til produktionsmidlerne.

Jorden skal reddes!

En ny rapport fra WWI siger, at det er op til os, der lever nu, hvis jorden skal reddes. For den næste generation vil det være for sent. Men hvordan i alverden skal det lade sig gøre? The Guardian skrev om ”politisk vilje”, men det er altså bare ikke nok.

Det, der er brug for, er et opgør med hele dette system. Der er brug for et samfund, hvor verden er tilpasset og bliver planlagt efter alle menneskers behov – og ikke efter enkeltpersoners kolde profitdrifter. Det der er brug for er en revolution! Kun et fundamentalt opgør med kapitalismen kan skabe grobunden for en løsning på de fleste af verdens problemer. Kun en demokratisk planlagt socialistisk økonomi, der omfatter hele verden, kan begynde at ændre på fattigdommen, tilpasse produktionen miljøet og fordele maden til hele verden.


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.